Polatlı soğanında marka ve tesis adımı

Güncelleme Tarihi:

Polatlı soğanında marka ve tesis adımı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2020 01:02

Türkiye’de Soğan denildiğinde akla gelen ilk yerlerden biri olan Polatlı’da soğanın işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik hizmet verecek tesis için fizibilite çalışmalarına başlandı. Polatlı soğanını yurtdışında tanıtmayı amaçlayan proje için çiftçilerin de görüşleri alındı.

Haberin Devamı

Polatlı Ticaret Odası, ilçenin soğanını yurtdışında tanıtacak bir çalışma için kolları sıvadı. Polatlı soğanının işlenmesi, depolanması ve paketlenmesi için kurulacak tesis için çalışmalara start verildi. Fizibilite çalışmaları devam eden projede ilçede soğan tarımı yapan çiftçilerin görüşlerine de başvuruluyor. Proje aynı zamanda soğan kayıplarının da önüne geçecek. Tarım ve Orman Bakanlığı, Ankara Kalkınma Ajansı ve Çankaya Üniversitesi işbirliğinde devam eden çalışmalarda önemli bir mesafe kaydedildi.

20 KÖYDE ANKET YAPILDI

Polatlı Ticaret Odası Genel Sekreteri İnanç Ölmez, Polatlı soğanının işlenmesi, paketlenmesine yönelik bir fizibilite çalışması içinde olduklarını belirterek şu bilgileri verdi: “Yaklaşık 3 aydır çalışmamız devam ediyor. Şu an 20 köy ile anket çalışması bitti, değerlendirmesi yapılıyor. Proje sonrası 3 veya 4 milyon TL'lik tekrardan güdümlü proje başvurusu yapacağız. Polatlı'ya böyle bir tesis kazandırmış olacağız. Polatlı soğanı sadece işlenmeden piyasaya sürülen bir soğan olmayacak.

MARKA HALİNE GELEBİLİR

İşlenerek bir soğan tozu olabilir, paketlenerek marka haline gelebilir. Polatlı'da öncülük etmiş olacağız bu konuda. Proje sonrasında hedefimiz Polatlı soğanını önce tüm Türkiye'ye sonra tüm dünyaya duyurmak. Polatlı soğanı için coğrafi işaret başvurusu yaptık. Son aşamaya geldi. Polatlı soğanı markalaşacak. Polatlı soğanın kaybı da önlenmiş olacak aslında. Bu projeyle firelerin önüne geçeceğiz. Komplike bir tesis olacak. Tesis AB standartlarında olacak.”

Polatlı soğanında marka ve tesis adımı


SÖKÜM ZAMANI

Haberin Devamı

Öte yandan Polatlı’da yaz soğan sökümü başladı. Günün ilk ışıklarıyla tarlaya giren mevsimlik işçiler kavurucu sıcağın altında sökümünü yaptıkları soğanların çuvallara doldurarak satışa hazır hale getiriyor. Tarladan aracılar tarafından 60-70 kuruştan satın alınan soğanlar, market raflarında fiyatını katlıyor. Sakarya Nehri’nin ve Porsuk Çayı’nın kuruması çiftçileri endişelendirirken olgunlaşma döneminde suya ihtiyaç duyan soğan için üreticiler bekledikleri verimi elde edemediklerini ifade etti.

BAKMADAN GEÇME!