Planlar hemen hazırlanmalı

Güncelleme Tarihi:

Planlar hemen hazırlanmalı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2020 01:34

TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi, Ankara‘da 11 Haziran günü akşam saatlerinde etkili olan kuvvetli sağanak sonucu yaşananlar nedeniyle bir açıklama yaptı. Açıklamada, şunlar ifade edildi:

Haberin Devamı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre Ankara`ya düşen en yüksek yağış değeri 88.9 kg/metrekare ile 11 Haziran 1997 tarihinde gerçekleşmiştir. Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından 11 Haziran günü için yapılan açıklamada ise ‘Saatte ortalama metrekare başı 26,6 kg, yer yer ise 30 kg yağmur düştüğü’ söylenmiştir. Bu miktar en yüksek yağış değerinin çok altında kalmaktadır. Bu yağışlar Ankara için beklenen, periyodik yağışlar olup, uygun bir altyapı sistemi ile kolayca drene edilebilecek bir miktardadır. Ancak yetersiz altyapı ve hatalı şehircilik uygulamalarından dolayı, kentliler her seferinde su baskınlarına maruz kalmaktadır.

ÖNLEM ALINMAZSA AFETE DÖNÜŞÜR

Ankara‘nın bilimsel gerçeklere göre risk sakınımlarının yapıldığı, ikincil risklere karşı önlemlerin belirlendiği, olası risklerin önleminin alınabileceği bir Altyapı Ana Planı yoktur. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ve merkezi yönetim birimlerinin sistematik, şeffaf ve katılımcı biçimde plan çalışmalarını yürütmesi gerekmektedir. Ankara için bilimsel gerçeklere göre risk sakınımlarının yapıldığı Risk Yönetim Planı ve Altyapı Ana Planı acilen hazırlanmalı ve uygulanmalıdır. Gerekli önlemler alınmadığı ve planlama çalışmaları yürütülmediği takdirde Ankara‘daki periyodik doğa olayları yeniden afetlere dönüşecektir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!