Pınar Ayhan, Orada Duruverseydi Zaman ve Kemâl ile 25 Kasım’da Ankara izleyicisiyle buluşacak

Güncelleme Tarihi:

Pınar Ayhan, Orada Duruverseydi Zaman ve Kemâl ile 25 Kasım’da Ankara izleyicisiyle buluşacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2018 14:03

Pınar Ayhan, Orada Duruverseydi Zaman ve Kemâl ile 25 Kasım’da Ankara izleyicisiyle buluşacak

Haberin Devamı

ANKARA, (DHA)- TÜRKİYE’de ‘müzikal belgesel’ konusunda bir ilke imza atan sanatçı Pınar Ayhan, 25 Kasım’da Ankara’da matine-suare ile izleyicisiyle buluşacak. Ayhan, önce saat 13.00’de Orada Duruverseydi Zaman isimli gösteriyle izleyicinin karşısına çıkacak ardından da 19.03’te Kemâl ile Anadolu Beşiktaşlılar Derneği adına ve 9 yaşındaki Serebral Palsi hastası Hamza İpek yararına sahneye çıkacak. Her iki gösteri de MEB Şura Salonu’nda sahneye konulacak.
Daha önce “Öğrenci Önde Gişesi” ile protokolü gençlere ayırarak farklı bir uygulama yapan sanatçı Pınar Ayhan bu kez de “Öğretmen Önde” Gişesi ile fark yaratıyor. “24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle oyunu öncelikle öğretmenlerimiz için, onların gözünün içine bakarak oynamak istedik. Benim öğretmenim de o gün orada olacak. Belki bize verdikleri için küçük bir teşekkür olur ” diyen Ayhan, Orada Duruverseydi Zaman’da Köy Enstitüleri’ni ve oradan yetişen öğretmenlerin farkını anlattıklarını da sözlerine ekliyor.
2016 yılında yakın tarihimizden öykülerin yer aldığı Orada Duruverseydi Zaman isimli müzikal belgesel ile sahne alan, ardından da Atatürk’ün yaşam öyküsünün anlatıldığı Kemâl ile izleyicisiyle buluşan Ayhan,  “her ikisi de çocuğum gibi” dediği iki oyuna ilişkin şunları söylüyor:
“Orada Duruverseydi Zaman yakın tarihte bir yolculuk… İlk göz ağrım. Bir gemi yolculuğuyla başlayıp sanattan eğitime pek çok durağa uğrayan bir tarih yolculuğu yapıyoruz oyunda. Bu yolculuğun sonunda umutla çıkıyor izleyici salondan. Başarmış ve inanmış insanların mutluluğunu paylaşıyor çünkü. Aynı duygu Atatürk’ün yaşam öyküsünün anlatıldığı ikinci oyunumuz Kemâl’de de var. Kemâl bilgi ve erdem yönünden eksiksizlik, olgunluk demek. Biz bu oyunda aynı zamanda Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatının her aşamasına damgasını vuran bu özelliğini anlatıyoruz izleyiciye. Oyunda 1930’larda kullanılan bir mottoyu hatırlatıyoruz, ‘İnanıyoruz ve Yapıyoruz’… Evet motto bu; Kemâl, inanmış ve yapmış bir toplumun da öyküsü aynı zamanda. Hani moda deyimle ‘İnsan Atatürk’ü anlatmıyoruz sadece, bambaşka bir Atatürk yok oyunda. Mustafa’yı, Mustafa Kemal’i, Gazi Mustafa Kemal’i, Mustafa Kemal Atatürk’ü biraz daha yakından tanımaya çalışıyor, bunu anlatıyoruz izleyiciye de. Her iki oyunla da Türkiye'yi dolaşıyoruz. En sık karşılaştığım cümle; tarihi hiç bilmiyormuşuz,  keşke bize böyle anlatılsaydı oluyor. Madem ki bilmiyoruz, öğrenelim o zaman, hadi 25 Kasım'dan başlayalım öğrenmeye, anlamaya.”
Yapım ve yönetimi Baha Müzik Yapım Organizasyon'a, fikir ve projesi Pınar Ayhan'a ait “Orada Duruverseydi Zaman-Kemâl’in, dönem araştırma ve metin yazarlığını Banu Mertyürek Güler, proje koordinatörlüğünü Ayşe Karakoç, yapımcılığını Sühan Ayhan yapıyor. Rejisi Özgür Billur tarafından gerçekleştirilen oyunda Pınar Ayhan'a piyanoda Şef Evren Kalaycıoğlu, perküsyonda Erdinç Aktuğ, kemanda Özge Erdem, viyolonselde Aslı Gültekin,  klarnette Mustafa Cihan Aslan, bağlamada Ulaş Koray Gökben eşlik ediyor.
Ankaralı sanatseverler her iki oyunun biletlerini Biletix’den edinebilirler. Ayrıca Armada, Ankamall AVM Beşiktaş Kartal yuvalarından Kemâl isimli gösterinin biletlerini alabilirler.
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!