Pazarlar hareketli bu yıl da kurallı

Güncelleme Tarihi:

Pazarlar hareketli bu yıl da kurallı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2021 01:22

Başkent’te ilçe belediyelerinin kurduğu kurban satış alanlarında bayrama kısa süre kala hareketlilik yaşanıyor. Çeşitli kentlerden Ankara’ya getirilen kurbanlıklar satışa sunulurken, pazarlarda COVID-19 salgını nedeniyle kurallar da uygulanıyor. Belediyeler, pazarların dışında da kesim yerleri belirledi.

Haberin Devamı

Kurban Bayramı, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da koronavirüs salgını gölgesinde geçecek. Bayrama sayılı günler kala Ankara’nın merkez ilçelerindeki kurban pazarlarında da hareketlilik var. Anadolu’nun çeşitli illerinden Ankara’ya getirilen büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar, pazarlarda satışa sunuluyor. Kurban satışı yapılan yerlerde bu yıl da pandemi nedeniyle kurallar uygulanıyor. Tek giriş çıkış şeklinde ayarlanan kurban satış alanlarında ateş ölçümü ve HES kodu sorgulaması yapılıyor, maskesiz girişlere izin verilmiyor. Bazı pazarlarda, çadırlarda dezenfektan ve kolonya bulundurma zorunluluğu var. Kapasiteleri sınırlandırılan pazarlarda çadırlar arasına da mesafeler bırakılıyor.

EL SIKIŞMALI PAZARLIK YASAK

Satıcı ile alıcı arasında ‘el sıkışmalı’ pazarlıklar yasak. Pazarlıklar sopanın iki ucundan tutularak yapılıyor. Kurbanlıklar, belediyelere bağlı veterinerler tarafından sık sık kontrol ediliyor. Pazarların çeşitli noktalarında el dezenfektanları için stantlar bulunuyor. Zabıta ekiplerinin sürekli denetim yaptığı pazarlarda, 24 saat güvenlik hizmeti de zabıta ve güvenlik ekipleri tarafından sağlanıyor. Çadırlardaki gübrelerin alınması, hayvanların tartılması için tartı hizmeti, temizlik ve dezenfeksiyon gibi işlemler belediyelerce yürütülüyor.

YAKALAMA EKİPLERİ GÖREV BAŞINDA

Pazarlarda belediyeler; mescit, abdesthane, tuvalet, kafeterya, duş alma noktaları, yemek yeme ve satış yerleri, otopark, hayvan kontrol noktaları gibi birçok farklı ihtiyacın giderileceği alanları da vatandaşlara ve satıcılara sunuyor. Kurbanlıkların kaçma ihtimaline karşı pazarlarda yakalama ekipleri de hazır olarak bekliyor. Ankara’da kurban satış alanlarının yanı sıra ilçelerde vatandaşların kurban ibadetlerini rahat bir şekilde yerine getirebilmeleri için farklı kesim yerleri de belirlendi. İlçelere göre pazarlar ve kesim yerlerinin detayları ise şöyle:

Haberin Devamı

ÇANKAYA

Pazarlar hareketli bu yıl da kurallı


BİR AİLEDEN EN FAZLA 4 KİŞİ ALINACAK

Haberin Devamı

Çankaya’da Mühye olarak bilinen Yeşilkent Mahallesi’ndeki kurban satış ve kesim alanında 100 çadır bulunuyor. Alanda 8 metrekareye bir alıcı ve bir satıcı düşüyor. Kurban satın alan ve farklı yerde kesim yapacak vatandaşlar, kurbanlıklarını arife akşamına kadar almış olacak. Bayram boyunca alandan hayvan çıkışına izin verilmeyecek. Kesim için vatandaşlar 4 kişiden fazla gelemeyecek. Caraskalda kesimler, 25 kasap tarafından randevu ile yapılacak. Yerde kesim yapılacak her bir kurban için 16 metrekarelik alan çizilerek, iki kesim alanı arasına 2 metre mesafe verilecek.

KEÇİÖREN

Pazarlar hareketli bu yıl da kurallı


PAZARLARIN ALTYAPISI KESİME HAZIRLANACAK

Haberin Devamı

Keçiören’de Bağlum Karşıyaka Mahallesi, Mahmudiye ve Demirhan caddeleri kesişiminde kurulan kurban satış alanında 405 çadır bulunuyor. Bu yıl pazarda 6 bin 720 büyükbaş, 12 bin adet de küçükbaş kurbanlık yer alıyor. Canlı hayvan kantarı bulunan pazarda acil vakalara anında müdahale için 24 saat hizmet veren sağlık ve veterinerlik hizmet birimi de yer alıyor. İlçede 12 semt pazarının içinde altyapı oluşturularak, vatandaşlara kurban kesim alanı olarak buralar da tahsis edilecek.

YENİMAHALLE

Pazarlar hareketli bu yıl da kurallı


YAKACIK’TA HES SORGULAMASI VAR

Yenimahalle’de kurbanlık satışı bu yıl da Yakacık’ta yapılıyor. 238 çadırın bulunduğu pazarda 6 bin 500 büyükbaş, 7 bine yakın küçükbaş hayvan bulunuyor. 3 metre mesafe aralığına kurulan çadırlar yüzde 50 kapasiteyle hizmet veriyor. Pazara gelenlerin HES kodu sorgulanıyor. İlçede Yakacık Kurban Kesim ve Satış Yeri’nin yanı sıra Şentepe, Yahyalar, Demetevler, Çamlıca, Serhat, Andaç, Batı Sitesi, Turgut Özal pazar yerlerinde de kesim yapılabilecek.

Haberin Devamı

MAMAK

Pazarlar hareketli bu yıl da kurallı


ÇADIRLAR ARASINA 2 METRE MESAFE

Mamak’ta yüzde 50 kapasiteyle hizmet veren Ortaköy Kurban Satış Alanı’nda 113 çadır bulunuyor. Çadırlar arasında 2 metre sosyal mesafe bırakıldı. Kurban satış alanına maskesiz gelenler alınmıyor, HES kodu sorgulaması ve ateş ölçümü yapılıyor. Alanda sürekli dezenfeksiyon ve sinek ilaçlama çalışmaları yapılıyor. Ortaköy’ün yanı sıra Mamak Caddesi eski pazar alanı da kurban kesim yeri olarak belirlendi. Kesim alanında belediyece caraskallar kurulacak ve kurban etlerinin taşınması için poşet dağıtımı yapılacak.

ALTINDAĞ

Pazarlar hareketli bu yıl da kurallı


GİRİŞ ÇIKIŞA YENİ DÜZENLEME

Haberin Devamı

Altındağ Karapürçek Tatlar Mahallesi’nde yer alan kurban satış ve kesim alanı, bağımsız 360 adet hayvan barınağı ve 5 bin hayvan kapasitesiyle hizmet veriyor. Geçmiş yıllarda alana gösterilen büyük ilgi nedeniyle oluşan trafik problemi için bu yıl çalışma yapıldı. Tesise giriş yolunun yan tarafında stabilize bir yol açan belediye, kurban satın almak veya kesmek için tesise gelen araçlarla, işi biten vatandaşların tesisten ayrılırken kullandığı yolu ayırdı. Karapürçek Kurban Kesim alanının yanı sıra İskitler, Ali Ersoy, Gülpınar, Karacaören, Doğantepe-Başpınar ve Karapürçek pazarlarında da kesim yapılabilecek.

ETİMESGUT

Pazarlar hareketli bu yıl da kurallı


MAHALLE PAZARLARINA KESİM ALANLARI

Etimesgut’ta kurban satış noktası bu yıl da Ayyıldız Mahallesi’ne (Eski Taş Ocağı Mevki) kuruldu. 300 çadır kapasiteli kurban pazarını zabıta ekipleri, pandemi tedbirleri kapsamında sıkı denetliyor. Kurbanlıkların veteriner hekimler tarafından muayeneleri gerçekleştiriliyor. Çadırlar sürekli ilaçlanarak dezenfekte ediliyor. Ayyıldız Mahallesi’ndeki kurban satış noktasının yanı sıra kesimler Eryaman 1. Etap, Eryaman Köyiçi, Süvari Mahallesi, Elvankent, Alsancak Mahallesi, Topçu Mahallesi, Atayurt Mahallesi, Ahimesut ve Şeker mahallelerindeki kapalı pazar yerlerinde de kesimler gerçekleştirilebilecek.

SİNCAN

Pazarlar hareketli bu yıl da kurallı


RANDEVULU KESİM SMS İLE BİLDİRİM

Sincan’da Çimşit ve Yenikent’te olmak üzere iki ayrı kurban pazarı yer alıyor. Çimşit’te 227, Yenikent’te ise 51 çadırda satış var. 7 veteriner hekim kurban pazarlarında hayvanların sağlık durumu veya kurbanlık kriterlerini taşıyıp taşımadığı konusunda hizmet veriyor. İki alandaki kesim yerinde vatandaşların kalabalık oluşturmaması için kesim işlemi randevu ile gerçekleşecek. Belirlenen saatler vatandaşa SMS ile bildirilecek. Kurban pazarlarının yanı sıra Plevne, Pınarbaşı, İstasyon, Tandoğan, Fatih, Osmanlı ve Gazi Osman Paşa mahallelerindeki pazar yerlerinde de kesim yapılabilecek.

Pazarlar hareketli bu yıl da kurallı

Kurban satış alanlarında küçükbaş kurbanlıkların fiyatı bin 500-3 bin 500 lira arasında değişirken, büyükbaş kurbanlıklar ise 10 bin liradan başlıyor.


EGO OTOBÜSLERİ DE KURBAN PAZARLARINA SEFER DÜZENLİYOR

Ankara Büyükşehir Belediye(ABB) Meclisi’nin oy birliği ile aldığı karar doğrultusunda EGO Genel Müdürlüğü de kentteki 5 farklı kurban satış yerine otobüslerle ulaşım sağlıyor. Çankaya Mühye’ye 190 numaralı Ulus-Karataş, Altındağ Karapürçek’e 315 numaralı Kavaklı-Hüseyin Gazi, Mamak Ortaköy’e 359 numaralı Gökçeyurt-Ulus, Keçiören Bağlum’a 436 numaralı Pursaklar-Bağlum hatlarıyla ulaşım hizmeti veriliyor. Etimesgut Elvankent’teki kurban satış alanına ise Elvankent hareket noktası-kurban satış ve kesim alanı arasında çalışan 599 numaralı yeni bir otobüs hattı konuldu. Özel ulaşım imkânı olmayan vatandaşlar 23 Temmuz’a kadar bu hatlardaki EGO otobüsleriyle pazarlara ulaşabilecek. Otobüslerin hareket saatleri, EGO’nun internet sitesinde ve EGO Cep’te uygulamasında yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!