‘Paniğe gerek yok’

Güncelleme Tarihi:

‘Paniğe gerek yok’
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2017 09:50

Havagazı Fabrikası’ndaki yıkımı ‘asbest yayıldığı’ iddiasıyla yargıya taşıyan ve durdurma kararı alan Mimarlar Odası ile Tabip Odası, dünkü açıklamalarında “Paniğe gerek yok” dedi. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Candan, Çevre Mühendisleri Odası’nın “Karantina gereksiz” açıklamasının sorulmasını üzerine, “Bunu Çevre Mühendisleri’ne sorun çünkü biz o yapının karantinaya alınması gerektiğini söylüyoruz” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediyesi’nin, eski Havagazı Fabrikası’nda başlattığı yıkımı ‘asbest yayılıyor’ iddialarıyla dava ederek ‘yıkımı durma kararı’ alan Mimarlar ve Tabip odaları, dün düzenledikleri ortak basın toplantısında, “Paniğe gerek yok çünkü Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Ankara Tabip Odası’nın başvurusuyla yıkım durduruldu. Binanın acilen karantinaya alınması gereklidir. O brandalar sabit değildir, rüzgârda dolaşmaktadır. Bina yıkılmamalı, korunmalıdır” açıklamasını yaptılar. Ankara Tabip Odası Başkanı Vedat Bulut ve Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Havagazı Fabrikası’ndaki yıkım süreciyle ilgili basın mesuplarının sorularını yanıtladı. 

İKİ BRANDA, ÜÇ TÜLLE YIKIM OLMAZ

Yetkililerin, kamuoyunu ikna edecek bir rapor sunamadığını ve bu nedenle halkta infial oluştuğunu belirten Tezcan Karakuş Candan, “Bu bina karantinaya alınacak. İki branda ve üç tane de tülle yıkım yapılamaz. Yöneticilerin suskunluğundan ve kamuoyuna herhangi bir bilimsel bilgi vermemesinden kaynaklı vatandaş panik oldu. Vatandaşın panik olmasının nedenlerinden biri de yöneticilere olan güvensizliktir. Biz bunu açıklamasaydık, onlar açıklayacaklar mıydı? Biz bunları gördük, soluduk. Belki de 20 yıl sonra kanser olacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

BÖLGEDEKİ ÖLÇÜMLER DÜZENLİ YAPILMALI

Ankara Tabip Odası Başkanı Vedat Bulut ise, asbest tartışmaları nedeniyle vatandaşların paniğe kapıldığını ifade ederek şöyle konuştu: “Paniğe gerek yok. Konunun uzmanları paniğe kapılmamaları gerektiğini söylüyor. Şu anda yıkım durmuş halde. Büyükşehir Belediyesi asbest olmayan yerin yıkıldığını söylüyor, bu doğru değildir. Çünkü orası asbestli hafriyat alanı olarak geçiyor. Eğer yarın bir gün mahkemeden gelecek aksi bir kararda yıkım yeniden başlarsa, o bölgede ölçümlerin düzenli olarak yapılması gerekiyor. Bir insan asbest soluyup soluyamadığını hissedemez. Sonuçları 20 yıl sonra kanser olarak ortaya çıkıyor.”

GÖKÇEK’İN İDDİALARINI YANITLADI

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in önceki gece Twitter’dan paylaştığı iddiaları, basın mensupları Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan’a sordu.

Haberin Devamı

‘MUHATABI FİRMADIR’

Mimarlar Odası’nın analiz yaptırdığı şirketin, söküm yapan şirketle davalık olduğu yönündeki soruya Candan, “Firmanın nereyle nasıl davalık olduğunu ben bilemem. Firmaya soracaksınız, o açıklayacak. Bu konuda analizleri yapmak üzere başvurduğumuz bir firma. Bu soruların muhatabı firmadır” dedi.

'ÖNCE YIKIMI AÇIKLASIN’

Gökçek’in ortaya attığı, Mimarlar Odası’nın analiz yaptırdığı firmanın akredite olmadığına yönelik iddiaya ise Candan, “Gökçek, firmanın akretide olup olmamasıyla ilgileneceğine kendi yaptığı analizleri ve 24 Kasım 2016 tarihinde iş planını nereye verip vermediğini, 350 tonluk asbestli bir yapıyı neden 25 Şubat’ta böyle yıktığını açıklasın. Diğer sorularını firmaya sorsun” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

‘MTA RAPORLARI DEVAM EDİYOR’

Büyükşehir’e gelen MTA raporlarında sadece borularda asbest olduğuna ilişkin iddiayı ise Candan, “Bizim de MTA’da raporlarımız analiz ediliyor. MTA’ya, ‘28 Şubat’ta numuneleri ilettik neden bizimki çıkmadı da Büyükşehir’in verdiği rapor bir günde çıkıyor’ diye sorduk. ‘Büyükşehir’in isteği ile sizin isteğiniz arasında fark var’ dediler. Biz minerallerin ölçümünü istedik, onlar x-red şeklinde söylemişler. Bizimkilerin gecikmesinin nedenini ise o analizi yapacak cihazın bozuk olması olduğunu söylediler. Büyükşehir’in raporlarının hala devam ettiğini de öğrendik” şeklinde yanıtladı.

‘BİZ KARANTİNA DİYORUZ’

Çevre Mühendisleri Odası’nın ‘karantina gereksiz’ açıklamalarına ise Candan şu cevabı verdi:
“Bunu Çevre Mühendisleri’ne sorun, çünkü biz o yapının karantinaya alınması gerektiğini söylüyoruz. Her şey usulüne uygun yapılsaydı bunlar tartışılmayacaktı. O binanın brandalarla karantinaya alınması gerekiyor. Yurtdışındaki bütün örneklerinde çelik konstrüksiyon yapılarak tamamen hava almayacak şekilde asbestleri temizledikten sonra yıkıyorlar. Asbest yönetmeliği ortada.”

Haberin Devamı

‘Paniğe gerek yok’


Candan, toplantı sırasında yıkımın başladığı 25 Şubat günü çekildiğini iddia ettiği fotoğrafları göstererek “Önlem alınmadı” dedi.

BAKMADAN GEÇME!