Özel Halk Otobüsü’nde imece yolculuk

Güncelleme Tarihi:

Özel Halk Otobüsü’nde imece yolculuk
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2018 16:05

Tekerlekli sandalye kullanan vatandaşlar, ‘engelli asansörü ve rampası’ bulunmayan ya da arızalı olan ÖHO otobüslerine binerken büyük zorluk yaşıyor. Bu durum yüzünden zaman zaman şoförlerle de tartışan engelliler, yolcuların yardımıyla otobüse binip, inebiliyor.

Haberin Devamı

Özel Halk Otobüsü’nde imece yolculuk

Başkent’te, tüm şehir içi toplu ulaşım araçlarının ‘engelli erişimine’ uygun olmayışı engelli vatandaşları zor durumda bırakıyor. En büyük sıkıntıyı ise tekerlekli sandalye kullanan ortopedik engelli vatandaşlar yaşıyor. ‘Engelli asansörü ve rampası’ bulunduğu için EGO otobüsleriyle rahat bir şekilde yolculuk edebilen engelli vatandaşlar, özel halk otobüslerinin (ÖHO) tamamının ‘engelli erişimine’ uygun olmaması nedeniyle zorluk çekiyor. ‘Engelli asansörü ve rampası’ bulunmayan ya da arızalı olan ÖHO otobüslerini kullanmak isteyen tekerlekli sandalyedeki engellilere, durak ve otobüsteki yolcular yardım ediyor.

Haberin Devamı

Özel Halk Otobüsü’nde imece yolculuk

ŞOFÖR ‘ÇALIŞMIYOR’ DEDİ YOLCULAR YARDIM ETTİ

Şeker hastalığı yüzünden geçen yıl sağ ayağı kesilen ve tekerlekli sandalye kullanmaya başlayan Ali Gündoğdu, önceki gün yaşadığı sorunu şöyle anlattı: “Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki kontrolümün ardından otobüse binmek için hastanenin karşısındaki durağa gittim. Buradan sürekli EGO otobüslerine binerim ama hiç sıkıntı yaşamamıştım. Ama o gün 06 SM 716 plakalı ÖHO otobüsü denk geldi. Kaptan orta kapıyı açtı ancak asansör ya da rampayı açmadı. Sorduğumda ‘çalışmıyor’ dedi ve tersledi. Bu halimle nasıl binebilirim deyince de ‘bin’ dedi ve hiçbir şey yapmadı. İçerideki yolcular yardım etti. Şoför ve bilet kesen yerlerinden bile kalkmadı. İkisi hakkında da suç duyurusunda bulunacağım.”

Özel Halk Otobüsü’nde imece yolculuk

SANDALYEDEN KALDIRIP OTOBÜSE BİNDİRDİLER

Hürriyet Ankara, toplu taşımadaki ‘ulaşım engeline’ dikkat çekmek için Ali Gündoğdu’yu, bir gün önce sorun yaşadığı Gülhane Caddesi’ndeki 20986 numaralı durakta dün takip edip fotoğrafladı. Eşiyle birlikte Ulus’a gidebilmek için Etlik-Bakanlık-Balgat güzergâhında çalışan ÖHO’ya binmek isteyen Gündoğdu, araçta ‘engelli asansörü ve rampası’ bulunmadığı için yine zorluk yaşadı. Otobüsün orta kapısının önünde bir süre bekleyen Gündoğdu, duraktaki yolcular ile otobüs şoförü ve muavinin yardımıyla otobüse binebildi.

Haberin Devamı

Özel Halk Otobüsü’nde imece yolculuk

SOYDAŞ:YÜZDE 70’İNDE RAMPA VAR

Öte yandan ÖHO Esnaf Odası Başkanı Ercan Soydaş şunları söyledi: “Bazen böyle anlık arızalar olabiliyor. Neticede mekanik aksam bunlar. Personeli sürekli uyarıyoruz, ‘Siz yardımcı olun’ diyoruz. Öyle bir aksaklık yaşanmış eğer bize iletilirse bunun takipçisi oluruz. Bu konuda çok hassasız. İlçelerle birlikte 900 araç var. Bazı araçlarda fiziken mümkün değil ama yeniledikçe alçak tabanlı ve engelli rampalı araçlar alıyoruz. Şu an araçlarımızın yüzde 70’inde engelli rampası var.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!