Otizmli oğlu için mücadeleden vazgeçmedi

Güncelleme Tarihi:

Otizmli oğlu için mücadeleden vazgeçmedi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2017 16:14

Otizm ile oğlu Kerem'e 2 yaşında teşhis konulmasıyla tanışan Sultan Tokalı, verdiği büyük mücadele sonrası bugün 6 yaşında olan oğlu için hayal edemediği başarıları elde etmenin mutluluğunu yaşıyor.

Haberin Devamı

Oğlu Kerem'e 2 yaşında konulan teşhis ile otizmle tanışan anne Sultan Tokalı, çocuğunu sosyal hayata dahil edebilmek için verdiği mücadele sayesinde emeklerinin sonucunu almaya başladı. Oğlunu toplumdan hiç saklamadığını belirten anne Tokalı, "Kerem aklıma hiç gelmeyecek şeyler yapıyor. O zamanlar hiçbir şekilde göremeyeceğimi düşündüğüm, bisiklet sürme, renkleri, sayıları öğrenme ve bunları hayata uygulama gibi şeyler yapabiliyor" dedi. İki çocuk annesi coğrafya öğretmeni 33 yaşındaki Sultan Tokalı, hareketli ve ışıklı cisimlerle ilgilenmeye başlayan oğlu Kerem'in bu durumunun tek başına büyümekten kaynaklandığını düşündüklerini, bu nedenle önce kreşe gönderdiklerini anlattı. Kreş öğretmeninin, oğlunda otizm belirtileri olabileceğini söylemesi üzerine doktora gittiklerini aktaran Tokalı, doktorun, özel eğitime başlamalarını önerdiğini dile getirdi. Anne Tokalı, “Kerem başlarda bizi de öğretmenlerini de zorlayan bir çocuktu. Algısı kapalıydı, bazı şeyleri bilmiyordu. Her şeyi biz gösterdik. Özel eğitimle eğitildi, biz de bu arada kendimizi eğittik. Seminerlere katıldık, eğitimler aldık ailece, eşim de bana çok büyük destek oldu. Ablası, eşim ve ben güzel bir ortam oluşturduk” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘HER AY BİZİ ŞAŞIRTIYOR’

İyi eğitimcilerle karşılaşmalarını büyük bir şans olarak nitelendiren Tokalı, "Otizm Vakfı’nı duyduktan sonra tayin isteyerek Konya’dan Ankara'ya geldik. Vakıfta başladığından bu yana çok yol katettik, bir yılı geçti eğitimleri. Erken Yön Davranışsal Eğitim Programı'nı çok kısa sürede halletti. Temeli olduğundan ve biz de buradaki eğitime destek verdiğimiz için daha fazla ilerleme kaydetti. Geçmişte hiçbir şekilde göremeyeceğimi düşündüğüm, bisiklet sürme, renkleri, sayıları öğrenme ve bunları hayata uygulama gibi şeyler yapabiliyor. Küçük kaslarını geliştirmeyi öğrendi. Resim yapabiliyor, sınırlı boyamayı biliyor. Bunları artık aştı. Dörtlü ya da beşli örüntü kurmayı aklımdan bile geçiremezdim, bunları yaptığını görüyorum. Her ay değerlendirmelerimiz oluyor, Kerem'in sınırlarını çözemiyorum artık. Bu ay acaba beni nasıl şaşırtacak diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

ÖZEL EĞİTİME SPORLU DESTEK

Otizm Vakfı Spor Eğitim Koordinatörü Hakan Özdoğan, öğrencilerin gelişimi için her alana yönelik çalışmalar yapmayı misyon olarak edindiklerini belirtti. Spor eğitiminin özel eğitimi destekleyici çalışmalarla sürdüğünü, öğrencilere temel spor becerisi eğitimi verildiğini, yüzme, jimnastik, masa tenisi, bisiklet derslerinin bulunduğunu kaydeden Özdoğan, Kerem’in fiziksel gelişimine ilişkin bilgi vererek, spor eğitiminin içinde komut ve yönergelerin bulunduğunu, bu nedenle önce yönergelere çalıştıklarını ifade etti. Özel eğitimle algıları açılan Kerem Tokalı'nın, spor eğitiminde de gelişim gösterdiğini dile getiren Özdoğan, "Yönerge çalışmalarından sonra Kerem'de bisiklet çalışmalarında sıkıntı yaşamaya başladık ama bu sıkıntıları kısa sürede çözdük. Burada özel eğitim ve spor eğitiminin birlikte yürütülmesinin etkisi oldu. Öğrenciler, özel eğitim ve sporla desteklenirse daha iyi eğitim alıyorlar" diye konuştu. Ailelerin önce kendilerine, sonra eğitimcilere güvenmeleri gerektiğini vurgulayan Özdoğan, çalışıldıktan sonra başarılamayacak bir durumun olmadığını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!