Orucu atakların sıklığına göre düzenleyebilirsiniz

Güncelleme Tarihi:

Orucu atakların sıklığına göre düzenleyebilirsiniz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2007 00:00

Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Cüneyt Uzunlar, migreni olan kimseleri oruç konusunda uyardı, "Oruç tutan migren hastaları yorucu işlerden kaçınmalı, yasak yiyeceklerden uzak durmalıdır" dedi.

ANKARA Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Nöroloji Uzmanı Cüneyt Uzunlar, migreni olanların Ramazan ayında oruçlarını atakların sıklığına göre düzenleyebileceklerini belirterek, "Oruç tutan migren hastaları yorucu işlerden kaçınmalı, yasak yiyeceklerden uzak durmalıdır" dedi.

Uzunlar, migreni olanların Ramazan ayında oruçlarını atakların sıklığına göre düzenleyebileceklerini söyledi.

Migren ataklarının aylık, haftalık ya da 2 günlük periyotlarda olabileceğini kaydeden Uzunlar, "Bir aydan daha uzun sürede atak geçirenlerin beslenme düzenlerine dikkat ederek oruç tutmasında sakınca yoktur" dedi.

Migreni olanların çikolata ve peynir gibi yiyeceklerle kahve ve kola gibi kafeinli içecekleri tüketmemeleri gerektiğini belirten Uzunlar, "Özellikle kola gibi kafeinli içecekler Ramazan ayında çok tüketilir. Migreni olanlar bu tür içeceklerden kesinlikle uzak durmalıdır" diye konuştu.

Haftada 1-2 kez atak sıklığı olanların oruç tutmalarını önermediklerini bildiren Uzunlar, "Çünkü oruç bu kişilerin atak sıklığının artmasına yol açabilir" dedi.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Bu kişilerin oruç tuttukları takdirde öğün atlamamaya ve koruyucu ilaçlarını almaya çok dikkat etmeleri gerektiğini kaydeden Uzunlar, çok sık atak geçirenlerin ise oruçtan kaçınmaları gerektiğini bildirdi. Uzunlar, oruç tutan migren hastalarının şunlara dikkat etmeleri gerektiğini söyledi:

Yorucu işlerden kaçınmalıdırlar,

Stresten uzak durmalıdırlar,

Öğün atlamamalıdırlar. Yani iftar ve sahurda beslenmeyi ihmal etmemelidirler,

Çikolata, peynir, kahve ve kola gibi yasak yiyecek ve içecekleri tüketmemelidirler,

Sigaradan uzak durmalıdırlar."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!