Organ nakliyle ikinci hayat

Güncelleme Tarihi:

Organ nakliyle ikinci hayat
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2021 00:13

Niğde'de yaşayan Türkaslan ailesi, rahatsızlığı nedeniyle nefes almakta güçlük çeken ve solunum cihazına bağlı yaşayan 15 yaşındaki kızları Zeynep Gülbade'nin tedavisi için Ankara'ya geldi.

Haberin Devamı

Türkaslan’ın bir yıldır beklediği akciğer nakli, Ankara Şehir Hastanesi'nde başarıyla yapıldı.
Toplumda organ bağışının önemi konusundaki farkındalığın yeterli seviyede olmadığını ifade eden Ankara Şehir Hastanesi Koordinatör Başhekimi Op. Dr. Aziz Ahmet Surel, şunları söyledi: "Ne yazık ki ülkemizde insanlara hayat olacak organları toprağın altında çürütüyoruz. Halbuki Diyanet İşleri Başkanlığı’mızın, bu konuda dini hassasiyet gösteren vatandaşlarımızın evhamlarını ortadan kaldıracak açıklamaları var. Hastamıza hayatını yeni baştan verdik. Ekibimizin emekleri sayesinde artık yeni bir hayatı, yeni bir akciğeri var. Artık bir buçuk metrelik bir hortuma bağlı yaşamıyor. Bunun bir bedeli yok ama daha önce yurt dışında bunun bedeli 1 milyon, 2 milyon dolarken, buna ihtiyaç olduğu raporlarla belgelendiğinde ülkemiz gönderiyordu. Bugün artık bunlara ihtiyaç yok."

16 KİŞİYLE 18 SAAT OPERASYON

Hastanenin Göğüs Cerrahisi Kliniği Eğitim Sorumlusu ve Akciğer Nakli Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Erdal Yekeler, “Zeynep Gülbade'ye yaptığımız nakil, ülkemizde kistik fibrozis olgularında yapılmış ilk akciğer nakli oldu. Bu operasyona yaklaşık 16 kişilik bir ekip katılıyor ve bu 16 kişi yaklaşık 18 saatlik süreç boyunca operasyonda aktif rol alıyor" dedi. Anne Selma Türkaslan da "Kızım bir yıl boyunca oksijen makinesine bağlı kaldı. Bir yıl sonra çok şükür nakil çıktı. Bize organını bağışlayan kardeşime Allah rahmet eylesin, Allah ondan razı olsun. Buradan herkese organ bağışında bulunmalarını tavsiye ediyoruz" diye konuştu. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!