Operasyon merkezi bisiklet kampüsü

Güncelleme Tarihi:

Operasyon merkezi bisiklet kampüsü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2021 01:20

Ankara’da ‘Elektrikli Bisiklet Paylaşım Sistemi’nin kurulması için bu yıl içerisinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın ihaleye çıkması planlanıyor. Bu kapsamda kent genelinde 408 elektrikli bisiklet kiralanacak. ABB’nin ‘Bisiklet Kampüsü’ ise uygulamanın yönetim merkezi olarak kullanılacak.

Haberin Devamı

Ankara Büyükşehir Belediye(ABB) Başkanı Mansur Yavaş’ın 30 Ağustos’ta açılışını yaptığı Yenimahalle’nin Yeni Batı Mahallesi’ndeki ‘Bisiklet Kampüsü’, kentte hayata geçirilmesi planlanan ‘Bisiklet Kiralama Sistemi’nin de operasyon noktası olacak. Bütçesi 5.2 milyon Euro olan ve yüzde 85’i Avrupa Birliği(AB) fonları, yüzde 15’i ise öz kaynaklardan karşılanacak ‘Smart Ankara’ adlı proje, AB ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı iş birliğiyle sürdürülecek. Üç yıllık bir süreyi kapsayan projenin 2023’ün ilk çeyreğinde sonlandırılması hedefleniyor. ‘Smart Ankara’nın ayaklarından biri olan ve ‘Bisiklet Kiralama Sistemi’ adı altında yürütülen ‘Elektrikli Bisiklet Paylaşım Sistemi’nin kurulması için ise bu yıl içerisinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın ihaleye çıkarak proje kapsamındaki mal ve ekipmanları alması planlanıyor. Kentte bu kapsamda 408 adet elektrikli bisiklet, Başkentkart ve tüm kredi kartıyla kiralanarak kullanılabilecek. Ücret toplama sistemi EGO Genel Müdürlüğü tarafından belirlenirken, sistem 24 saat esasına göre hizmet verecek. 480 adet EGO otobüsüne monte edilmek üzere bisiklet taşımaya uygun aparatın yanı sıra 34 adet şarj istasyonu, metrolarda bisikletlerin özellikle merdivenlerde kolaylıkla taşınmasını sağlayacak şekilde bin 290 metre bisiklet rampası da alınacak. Bisikletlerin toplanarak şarj edilmelerini sağlamak ve saha içi operasyonlarda kullanılmak üzere iki kamyon ve sekiz adet bisiklet kullanımını ölçmek amacıyla bisiklet sayacının alınmasının ardından bu yıl içerisinde iki ihaleye çıkılacak.

Operasyon merkezi bisiklet kampüsü


KAMPÜS ÜÇ BÖLÜME AYRILDI

Daha önceden Ulaştırma Bakanlığı’nın metro şantiyesi olarak kullandığı, bugün ise ‘Bisiklet Kampüsü’ haline getirilen alanı üç bölüme ayırdıklarını belirten EGO Genel Müdürü Nihat Alkaş, “İlk bölüm ‘Smart Ankara’ projesinin merkezi olarak çalışacak olan bir yönetim merkezi. İkinci bölüm ise elektrikli bisiklet paylaşım sisteminin yönetim merkezi olarak kullanılacak ve tüm Ankara’da kullanılan elektrikli bisikletlerin tamir, bakım ve onarımları, veri analizleri, ücret toplama sistemi, yedek parça depolama, vatandaşlarla ilişkiler ve sivil toplumla ilişkiler yürütülecek. Son bölümde ise düzenli olarak bisiklet eğitimlerinin verileceği ve sivil toplumla ilişkilerin sürdürüleceği bir merkez çalışmalarını sürdürecek” bilgilerini verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!