Ölüme terk ediliyorlar

Güncelleme Tarihi:

Ölüme terk ediliyorlar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2022 15:57

‘Tehlikeli ırk’ olarak tanımlanan köpeklerin kayıt altına alınmasını ve kısırlaştırılmasını şart koşan yasa 14 Ocak’ta yürürlüğe giriyor. HAYTAP Ankara Temsilcisi Pelin Sayılgan, bu ırktaki hayvan sahiplerinin kısırlaştırma ve mikroçip bedeli olan bin TL’yi vermemek için köpeklerini terk etmeye başladıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Temmuz ayında yürürlüğe giren Hayvanları Koruma Kanunu ile ‘tehlikeli ırk’ olarak tanımlanan köpekleri üreten, sergileyen, takas eden, ülkeye girişini, satışını, bu hayvanların ticaretini yapanlara para cezası getirildi. Bu ırklara sahip olanlara ise köpeklerini 14 Ocak’a kadar kayıt altına aldırmaları ve kısırlaştırmaları şartı koşuldu. Yasanın yürürlüğe girmesine sayılı günler kala ise Ankara genelinde yasa kapsamındaki ırklardaki köpekler şehrin çeşitli bölgelerinde açlığa terk edilmeye başlandı. Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Ankara Temsilcisi Pelin Sayılgan, köpek sahiplerinin en az bin TL tutan kısırlaştırma ve kayıt amacıyla kullanılan ‘mikroçip’ işleminden kaçmak için köpeklerini kaderine terk ettiğine dikkat çekerek, “Yasanın ‘tehlikeli ırk’ olarak tanımladığı köpekler gerek şehir içinde gerekse şehrin uzak bölgelerine terk edilmeye başlandı. İmrahor’da bir Dogo Argentino’nu bulduk. Hayvanın hali içler acısı” dedi. Sayılgan’ın değerlendirmeleri şöyle oldu:

Ölüme terk ediliyorlar


TOPLUM VE HAYVANLAR İÇİN TEHLİKE

“Evde bakılmaya alışmış hayvanlar için, sokakta yaşamak büyük bir ölüm riski. Evde bakılmaya alışan bu hayvanlar, sokak koşullarında gerektiği kadar beslenemez. Bu özel ırklardaki hayvanların bazıları iyi ailelerin elinde bakılıyor ve iyi huylular. Bazıları ise kötü niyetli kişiler tarafından dövüş köpeği olarak yetiştirilip kumar ve bahis oynamada kullanılıyor. Dövüş için kullanılan köpeklerin sokağa bırakılması toplum için ve diğer hayvanlar için tehlike arz ediyor.

BU HAYVANLAR SALDIRGAN DEĞİL

Bu hayvanlar ırklarından dolayı saldırgan değil. Bunu iyi ayırt etmek gerekiyor. Pitbull gibi hayvanların çene yapıları ve vücutları kuvvetli olduğu için köpek dövüştüren kişiler tarafından tercih ediliyor. İmrahor’da besleme alanında bulduğumuz Dogo Argentino muhtemelen daha önce dövüştürülmeye çalışılmıştı. Vücudunda yara izleri vardı. Ancak iyi huyluydu ve saldırgan değil. Dövüşmediği için sokağa atılmış bile olabilir.”

HAYTAP’IN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Başkentte sokağa terk edilen köpeklerinin sayısının daha da artmasından endişe duyduklarını belirten Sayılgan, çözüm önerilerini ise şöyle sıraladı: “Türkiye Belediyeler Birliği’nin bu hayvanların kısırlaştırılma ve mikroçip masrafları için acilen fon oluşturması gerekiyor. Kısırlaştırma hayvan sahiplerinin sorumluluğuna bırakılmamalı, belediyeler bu konuda görev üstlenmeli. Yasayla verilen süre, bir müddet daha uzatılmalı. Bu hayvanları dövüştürenlere hapis cezası verilmeli. Sokağa terk edilen ırklar, kayıt altına alınıp kısırlaştırmak şartıyla isteyen başka kişilere sahiplendirilmeli. Kentte bu kadar hayvanı koyacak bir barınak yok. Ayrıca yasa saldırgan olmayan hayvanların kısırlaştırılıp işaretlendikten sonra sokakta yaşamasını emrediyor. Barınaklar sadece yaşlı, sakat, tedaviye muhtaç hayvanlar içindir. Sadece ırkından dolayı bir hayvanın ömür boyu hapse mahkûm edilmesi de vicdana sığmıyor. Diğer yandan bu ırktaki köpek sahipleri de hayvanlarını tasmalı ve ağızlıklı şekilde gezdirmeli.”

Ölüme terk ediliyorlar


İKİ AYDA ARTIŞ GÖZLEMLEDİK

Patili Can Dostlar, Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Mesut Cantürk ise Ankara’da son iki ayda sokağa terk edilme olaylarında büyük bir artış gözlemlediklerini belirterek, “Ekonomik şartları elvermeyen ama hayvanlarına severek bakan insanlar var. Bir şekilde yardımlarla besin buluyorlar ama çip taktırma ve kısırlaştırma ciddi bir külfet. Devletin, maddi durumu olmayan ama bu ırklara bakan hayvanseverlere destek olması gerekiyor. Sokağa bırakılan bu köpekler, bir anlamda ölüme terk ediliyor. Aç kaldığı zaman daha saldırgan olabiliyorlar. Sayının daha da artması ciddi bir risk oluşturacaktır” diye konuştu.

Ölüme terk ediliyorlar


HANGİ IRKLARI KAPSIYOR

Haberin Devamı

Yasanın ‘kısırlaştırma ve mikroçip’ şart koştuğu ırklar arasında, Pitbull, Pitbull Terrier, Fila Brasileiro, Japanese Tosa, Dogo Argentino, American Staffordshire Terrier ve American Bully yer alıyor.

Ölüme terk ediliyorlar

İmrahor Vadisi’nde sokağa terk edilen bir Dogo Argentino’nun, dövüştürüldüğü için yüzünde yaralar olduğu ve günlerce aç, susuz kaldığı tespit edildi.

Haberin Devamı

Ölüme terk ediliyorlar

Bir Pitbull ise geçen hafta Çankaya’daki Tiflis Parkı yakınlarına bırakıldı ve hayvanseverler tarafından bulunarak beslenmeye başlandı.

Ölüme terk ediliyorlar

İmrahor Vadisi’nde son olarak dün, bir melez Pitbull daha bulundu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!