ODTÜ’nün arama motoru ve robotu virüse karşı

Güncelleme Tarihi:

ODTÜ’nün arama motoru ve robotu virüse karşı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2020 01:48

ODTÜ, koronavirüs araştırmaları için yapay zeka tabanlı arama motoru ve insan gücüne gereksinim duyulmadan dezenfeksiyon sağlayan robot geliştirdi.

Haberin Devamı

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök, Kovid-19 araştırmalarına özel, yapay zeka tabanlı arama motoru ve insan gücüne gereksinim duyulmadan dezenfeksiyon sağlayan robot geliştirdiklerini bildirdi. ODTÜ Berimsel Ontoloji Laboratuvarı uzmanlarından Doç. Dr. Aziz Fevzi Zambak, Erdem Ünal, Onur Yeşil ve Tennur Baş'ın yer aldığı ‘Funktor’ adlı girişim tarafından Kovid-19 araştırmalarına özel, yapay zeka tabanlı ‘CARNAP’ isimli arama motoru geliştirildiğini bildiren Kök, şunları söyledi: "Arama motoru, binlerce makale ve veri arasında doğru kaynaklara zamanında ulaşabilme, analiz etme sorunlarını mevcut sistemlere göre çok daha etkili şekilde yapabiliyor. Yeni nesil arama motorunu, bir haftadır Türkiye'nin ve dünyanın birçok yerinden binlerce araştırmacı kullandı. Salgın gibi olağan dışı durumlar, araştırmacıları kısa zamanda çözüm bulma baskısı altında bırakıyor. Bu noktada, araştırmacıların kısa süre içinde Kovid-19 ile ilintili 47 binin üzerinde makale içindeki tüm bilgilere hakim olması beklenemez. CARNAP sayesinde araştırmacıların bilgi üzerindeki hakimiyetinin daha derinlikli olarak sağlanması hedefleniyor."

ODTÜ’nün arama motoru ve robotu virüse karşı


DEZENFEKTE EDİYOR

Haberin Devamı

Kök, koronavirüsle mücadele için robot da geliştirdiklerini bildirdi. Söz konusu robot için, ODTÜ Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilge Demirköz'ün müdürü olduğu Uzay ve Hızlandırıcı Teknolojiler Uygulama ve Araştırma Merkezi (İVME-R) ve savunma sanayisi firmalarından Elektroland'ın iş birliği yaptığını kaydeden Kök, robotun kapalı alanların insan gücüne gereksinim duyulmadan dezenfeksiyon amacıyla kullanılacağını söyledi. "Merdiven çıkabilme becerisine sahip robot 5 litrelik dezenfektan tankı ve 180 derece dönebilen püskürtme cihazının yanı sıra 8 saat kesintisiz çalışabilen ultraviyole lambaları ile virüs ve mikroorganizmaları etkisiz hale getirmeyi hedefliyor" ifadelerini kullanan Kök, robotun mobil iletişim yapılabilen her alanda uzaktan kumanda edilebildiğini anlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!