ODTÜ’deki işletmeler kira desteği istiyor

Güncelleme Tarihi:

ODTÜ’deki işletmeler kira desteği istiyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2021 00:35

ODTÜ yönetimi, kiracısı olan işletmelerden ‘pandemi nedeniyle kapalı kaldıkları 18 ayın’ kirasını istedi. İşletmeciler ise kira bedelleri nedeniyle dükkânlarına kilit vurmanın eşiğine geldiklerini söyledi. 

Haberin Devamı

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) kampüsünde faaliyet gösteren ticari işletmeler, ODTÜ yönetiminin pandemi nedeniyle kapalı oldukları 18 aylık sürecin kira bedellerini talep etmesine tepki gösteriyor. Ödemeleri yapmak için yaklaşık bir ayı olan esnaf, kara kara düşünüyor. Ankara Ticaret Odası (ATO) Hazır Yemek Hizmetleri-Kantin İşletmeciliği Meslek Komitesi Başkanı Muharrem Kılıç, “Ankara’daki üniversitelerden sadece ODTÜ yönetimi, pandemi nedeniyle iş yerlerini açamayan esnaftan geçmişe dönük kira bedellerini talep etti. Diğer bütün üniversitelerimiz kira bedelleri almayarak esnafa destek verdi” dedi. ODTÜ yönetimine, esnafa destek olma çağrısı yapan Kılıç, “ODTÜ yönetimi tarafından yapılan bu uygulama 18 ay iş yapamayan esnafa yeni bir darbe oldu. Burada, bin 400’den fazla kişi ekmek yiyor. Yönetimi vicdanlı davranmaya davet ediyoruz” diye konuştu. Kılıç, şöyle devam etti:

ODTÜ’deki işletmeler kira desteği istiyor


BİR TEK ODTÜ DESTEK VERMEDİ

“Geçen yıl mart ayından, bu yılın eylül ayına kadar olan dönemde, pandemi etkisiyle 18 ay boyunca örgün eğitime ara verilmişti. Bu nedenle üniversitelerdeki ticari işletmelerin kiracıları da 18 ay iş yapamadı. Kapalı kalınan dönemde evine ekmek götüremeyecek duruma gelen işletmeler, ülkemizin her yerinde olduğu gibi Ankara’da da çeşitli uygulamalarla desteklendi. Bu doğrultuda harekete geçen üniversitelerimizin tamamı, yerleşkelerindeki esnaftan 18 aylık kira bedellerini talep etmedi. Bir tek ODTÜ yönetimi tarafından ‘18 ayın kirasını ödeyin’ dayatmasıyla karşı karşıya kalındı. 

KİLİT VURMANIN EŞİĞİNE GELDİ

Birçok esnaf arkadaşımıza ‘kapalı kalınan dönemde ertelenen 18 aylık kiranın ödenmemesi durumunda yasal işlemlerin başlatılacağı’ yazısı gönderildi. Pandemide iş yapamayarak kapanacak duruma gelen esnaf, şimdi de bu kira bedelleri nedeniyle dükkânlarına kilit vurmanın eşiğine geldi. İşletmeler arasında en düşüğü 15 bin TL, en yükseği ise 700 bin TL borcu olanlar var. Ankara’da bir tek ODTÜ’nün böyle bir uygulamasıyla karşı karşıyayız. Diğer bütün üniversitedeki esnaf arkadaşlarımız kendilerine yardımcı olunduğunu ve kira talep edilmediğini bildirdi.”

ÖDEME PLANI SUNARAK BAŞVURU YAPABİLİRLER

ODTÜ Rektörlüğü’nün ise konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “23 Mart-23 Haziran 2020 tarihleri arasında faaliyet göstermeyen işletmelerin kira borçlarının tahsilinin üç ay süre ile ertelenmesine, pandeminin bu süre içinde sona ermemesi halinde erteleme işleminin üç ay daha uzatılmasına ve sürenin sonunda tahakkuk edecek kira borçlarının erteleme süresi kadar bir süre içinde faiz işletilmeden aylık ve eşit taksitler halinde tahsiline karar verilmiş, 4 Mayıs 2020 tarihinde duyurulmuştur. Normalleşme sürecine geçiş yaşanmadığı göz önünde bulundurularak 23 Mart-23 Ağustos 2021 tarihleri arasında ertelenmiş olan ve erteleme süresi kadar bir süre içinde taksitler halinde ödenmesi gerektiği halde gerçekleşmeyen kira ödemeleri için bir çağrı yapılmamıştır. 20 Ağustos 2021 tarihinde ilgili dönemlere ait ertelenmiş olan kira borçlarının 15 Aralık 2021 tarihine kadar ödenmesi konusunda bildirimde bulunulmuştur. Kiracıların birikmiş borçlarını taksitlendirmek üzere bir ödeme planı sunarak başvuru yapmaları halinde konunun değerlendirilmesi mümkündür. Bu süreçte 14 kiracımız mahkemeye başvurarak kira uyarlama istemi ile davacı olmuştur. Açılan 14 davanın yedisinde ilgili mahkeme tarafından davanın reddine karar verilmiştir. Altı dava henüz karara bağlanmamıştır. Sadece bir davada, davanın kısmen kabulüne karar verilmiş olup üniversitemizce istinaf başvurusu yapılmış durumdadır ve dava henüz sonuçlanmamıştır.”

Kılıç, ODTÜ’nün üniversite yerleşkesinde faaliyet gösteren kantin, kafeterya, büfe, berber gibi 148 ticari işletme olduğunu belirterek bin 400 kişinin bu işletmelerden ekmek yediğini söylüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!