ODTÜ Kolej'inin robot takımı hedefe kilitlendi

Güncelleme Tarihi:

ODTÜ Kolejinin robot takımı hedefe kilitlendi
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2022 14:49

ODTÜ lisesi öğrencilerinin Cartesian Robotics takımı, İstanbul’da düzenlenen robot yarışmasını birincilikle tamamladı ve ülkemizi ABD’de temsil etme hakkı kazandı. “Hedefimiz yine şampiyonluk” diyen başarılı öğrenciler, Houston’daki turnuva öncesi sponsor desteği bekliyor.

Haberin Devamı

ODTÜ Geliştirme Vakfı Ankara Okulları öğrencilerinin, öğretmenlerinin desteğiyle kurduğu Cartesian Robotics takımı, liselerarası robot yarışması ‘First Robotics Competition İstanbul Regional’ı birincilikle tamamlayarak ülkemizi yurt dışında temsil etme hakkı kazandı. Başarılı öğrenciler şimdi ise Amerika’nın Houston şehrinde 20-23 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek dünyanın en prestijli robot yarışmalarından biri olarak kabul edilen, ‘First Robotics Competition Championship’ turnuvasında aynı başarıyı göstermek için kolları sıvadı. Matematik öğretmeni ve Cartesian Robotics takımının mentoru Burak Seyhan, Houston’daki turnuvadaki amaçlarının da ‘şampiyonluk’ olduğunu belirterek, “Ulusal alandaki başarımızda bizi destekleyen birçok sponsor firmanın desteği var. Şimdi ülke gençliği adına önemli bir yarışmada Türkiye’yi temsil edeceğiz. Ulaşım ve konaklama konusunda bizlere destek verecek yeni sponsorlara ihtiyacımız var. Yeteneklerini kanıtlayan bu gençlerin desteklenmeye ihtiyacı var” dedi. Takımın yarısının kız, yarısının ise erkek öğrencilerden kurulduğunun altını çizen Seyhan, şöyle devam etti:

TAKIM RUHU VE ÇÖZÜM ODAKLI

“Biz katıldığımız ilk senemizde bu başarıyı elde ettik. Diğer takımlar daha uzun soluklu mücadeleler veren takımlardı. Bizim şampiyon olmamızdaki en büyük etken öğrencilerimizin takım ruhunda olmayı başarması ve çözüm odaklı kalmasıydı. Bu tür yarışmalar önemli. Amaç sadece robot yapmak değil çocukların takım olarak sosyal becerilerini de geliştirmesi sağlanıyor.

KAZANAN ÜLKEMİZ OLACAK

Şimdi hedef uluslararası bir başarı. Her ülkeden birinciler gelecek, kıyasıya bir mücadele olacak. Şampiyon olursak, burada kazanan ülkemiz olacak. Bu tür organizasyonların bilinirliği artacak. Daha fazla gencin tasarlamak ve üretmek adına heveslenmesini sağlayacağız. Sponsor desteği bu gençlerin gelişmesi için oldukça önemli. Biz bu noktaya gelirken birçok firmanın desteğini aldık. Şimdi ise sırada ABD var. Bizim hem daha iyi çalışmamız hem daha fazla destek alamız şart.”

ODTÜ Kolejinin robot takımı hedefe kilitlendi


M2D2’NİN ÖZELLİKLERİ

SEyhan, ‘M2D2’ adını verdikleri robotun özelliklerini ise şu sözlerle anlattı: “Özel bir sürüş şasesiyle yürütülüyor. Otonom ve manuel sürüş yöntemiyle top atışları yapabiliyor. Öğrenciler tarafından tasarlanan özgün çark kutusu yardımıyla teleskopik tırmanma görevini de gerçekleştirebiliyor.”

KARİYER PLANLAMAMIZDA YOL GÖSTERİCİ OLACAK

Cartesian Robotics takımının idari kaptanı Ahmet Noyan Karaarslan, iki aylık bir çalışma sonucunda yarıştıkları robotu tamamladıklarını belirterek, “Takımda 25 öğrenci ve üç öğretmen yer alıyor. İki aylık çalışma sonucunda mekanik, mühendislik ve elektronik kısımlarını geliştirmeyi başardık. Bu yarışmalar, kariyer planlamamızda bizlere çok iyi bir yol gösterici oluyor. Şampiyonluk yolundaki sırrımız; takım olarak iyi mücadele etmek ve çıkan sorunlara karşı başarılı bir tavır sergilemekti. Şimdi ise ülkemizi yurt dışında da başarıyla temsil etmek istiyoruz. Hedefimiz, ABD’de de şampiyonluk yaşamak” diye konuştu.

ODTÜ Kolejinin robot takımı hedefe kilitlendi


İTTİFAK KURDU BAŞARIYA ULAŞTI

ODTÜ’lülerin takımı, toplam 50 takımın katıldığı 2022 First Robotics Competition İstanbul Regional adlı turnuvanın final etabında İstanbulls ve Sharpline takımlarıyla ittifak kurarak şampiyonluğa ulaştı. Aynı zamanda sıralama maçlarında en yüksek puanı toplayan çaylak takım olarak ‘Highest Rookie Seed Award’ ödülünü ve problemlere en iyi çözümü geliştiren takıma verilen ‘Exellence in Engineering Award’ ödülünü de kazandı. Yarışmaya katılan robotlar, belirlenen hedeflere top  atıp, barlara tırmanarak topladıkları puanlarla rakiplerini yenmeye çalıştı.

ODTÜ Kolejinin robot takımı hedefe kilitlendi

Öğrencilerin ürettikleri 49 kilogram ağırlığında ve 130 santim boyutundaki robot, belirlenen hedeflere top atıyor ve barlara tırmanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!