Müzede hazinenin tarihine yolculuk

Güncelleme Tarihi:

Müzede hazinenin tarihine yolculuk
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2021 17:21

Devlete ait para, altın rezervleri ile kıymetli evrakların uzun yıllar muhafaza edildiği ‘Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Hazine Kasa Dairesi’ ASBÜ tarafından müzeye dönüştürüldü. Rektör Musa Kazım Arıcan, müzenin resmî açılışını yakın zamanda yapmayı planladıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Ulus’ta, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk başvekalet(başbakanlık) binasının alt katında yer alan ‘Hazine Kasa Dairesi’, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi(ASBÜ) tarafından Hazine Müzesi’ne dönüştürüldü. 1928 yılında Atatürk’ün emriyle devletin para ve altın rezervleri ile kıymetli eşyalarının korunması amacıyla yapılan Hazine Dairesi’nde farklı devletlerle imzalanan ekonomik sözleşmelerin orijinalleri, iç borçlanma senetleri, tahvil, bono gibi kıymetli evraklar yıllarca muhafaza edildi. Türkiye Cumhuriyeti’nin iktisat tarihine ışık tutan ve ziyaretçilere hazine tarihinde yolculuk yaptıran müzede de bu belgelerin tıpkıbasımları sergileniyor. Hazine Müzesi’nde Anadolu’daki medeniyetlerin finans hayatına dair bilgiler, dijital sunum odaları, panolar ve maketlerle kronolojik olarak anlatılıyor. Restorasyon çalışmaları tamamlanan müzeyi gazetecilere gezdiren ASBÜ Rektörü Musa Kazım Arıcan, resmî açılışı yakın zamanda yapmayı planladıklarını belirterek şunları söyledi:

Müzede hazinenin tarihine yolculuk


RESMÎ AÇILIŞI YAKIN ZAMANDA

“Başvekalet binası yapılırken en alt zemine de hazine dairesi yapılmış. O gün para basılan, Maliye’nin önemli kıymetli evraklarının olduğu, dünyanın çok farklı bölgelerinden gelen ticari anlaşmaların, bonoların bulunduğu bir daire. Ankara Valiliği’nin desteğiyle üniversitemiz burayı Hazine Müzesi olarak tematik butik bir müze haline getirdi. Buradaki binalarda epey bir restore çalışmaları oldu ama toplu açılışı yapılmadı. Makama arz ettik, Sayın Cumhurbaşkanı’mız eğer teşrif ederlerse katılımlarıyla hepsi için tek açılış yapmayı planlıyoruz. Genel bir açılış olmazsa müzeyi vali beyle birlikte açacağız.”

Müzede hazinenin tarihine yolculuk


İKİ ANAHTARLI KRİPTO SİSTEM

Girişinde büyük ve ağır bir kapı yer alan Hazine Kasa Dairesi’ni açmak için iki anahtarlı bir sistem bulunduğunu anlatan Rektör Arıcan, “Birinci anahtarın yerine takılmasından sonra iki parçalı ikinci anahtar çevrilebiliyor. Anahtarda kripto bir koruma sistemi var” diye konuştu. İçerideki çelik kasaların bölüm bölüm her birinin ayrı bir güvenlik sistemiyle korunduğu belirten Arıcan, hazine dairesinin etrafında yangın, sel gibi felaketlerin hazineye ulaşmasının engellenmesi için bir koridor yer aldığına dikkat çekti. Arıcan, müzenin ‘muze.asbu.edu.tr’ adresinden sanal olarak da gezilebildiğini söyledi. Hazine Müzesi’ne dönüştürülen bölüm, resmî açılışı yapılmasa da vatandaşların ziyaretine açık.

Müzede hazinenin tarihine yolculuk


TARİHSEL BİLİNÇLE HAREKET EDİYORUZ

Haberin Devamı

Üniversiteye verilen tarihi yapıları restore ederek korurken binaların adlarıyla da bilinmesini amaçladıklarını kaydeden Musa Kazım Arıcan, “Buralarla ilgili tüm fotoğraflara ve belgelere ulaşmaya çalışıyoruz. Üniversiteye buraların verilmesi tarihi mekânların korunması ve ileriye aktarılması adına çok önemli. Buradaki tarihi dokuyu sadece restore ederek korumuyoruz, bina adları da yaşasın istiyoruz. Valilik, defterdarlık, Sümerbank gibi hepsinin adını koruyalım istiyoruz. Bunlara bir kitabe çıkararak, geçmişte buraları kimler kullandı, hangi misyonları üstlendi, bilgilerle geleceğe aktarmayı planlıyoruz. Tarihçi arkadaşlar çalışıyorlar. Buralar tescilli binalar. Aslına en uygun restorasyonu yapıldı. Bazı tavanlarda dokuz kat boya vardı, kazınıp ilk haline ulaşıldı. Ankara’da Cumhuriyet’in kalbi, Cumhuriyet’in kurulduğu yer burası. Biz bu tarihsel bilinçle çalışmaları yapıyoruz, bu bilinçle hareket ediyoruz. Baş şehrin de kalbi olan bir mekândayız ve bunu da korumak istiyoruz” diye konuştu. Sosyal bilimler üzerine tematik olarak 2013’te kurulan ASBÜ’nün kuruluşunu sürdüren bir üniversite olduğunu da belirten Arıcan, “Burada kuruluşumuzu sürdürüyoruz olmuş bitmiş bir üniversite yok. Üniversitemizin belki de biz en önemli temellerini atıyoruz. Ankara’nın, Ulus’un dönüşümüne katkı sağlasın diye bu tarihi mekânda kurulmuş. O günkü düşünce çok isabetli. Gerçekten şu an Ulus’un dönüşümüne çok önemli katkısı olan bir üniversite” ifadelerini kullandı.

Müzede hazinenin tarihine yolculuk


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!