Mogan’da sona doğru

Güncelleme Tarihi:

Mogan’da sona doğru
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2021 15:25

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Gölbaşı Mogan Gölü'nde devam eden ‘dip çamuru temizleme’ çalışmalarının 9 Haziran 2022’de tamamlanacağını açıkladı.

Haberin Devamı

Dün Mogan Gölü’nde incelemede bulunan Bakan Karaismailoğlu, “Çalışmalarımızı 9 Haziran 2022’de tamamlayarak başkentlilerimize çok daha temiz, kokusuz ve canlı bir Mogan Gölü bırakacağız. Göldeki metan gazı patlamaları ile birlikte koku ve balık ölümlerinin önüne geçeceğiz” dedi. Karaismailoğlu şu bilgileri verdi:

Mogan’da sona doğru


YÜZDE 91’LİK İLERLEME KAYDETTİK

“Projenin ikinci etap çalışmalarının önemli bir bölümünü geride bıraktık. Çabalarımız sayesinde çamur taramasında yüzde 91'lik ilerleme kaydettik. Aynı şekilde toplanan çamurların sudan arındırılması da yüzde 88 oranında gerçekleşti. Gölden alınan sulu çamuru filtrelerle süzerek temiz suyu tekrar göle bırakıyoruz. Böylece 580 bin metreküplük sudan arındırılmış atığı da dönüşüm sahasına seriyoruz. Çalışmalarımızı 9 Haziran 2022'de tamamlayarak başkentlilerimize çok daha temiz, kokusuz ve canlı bir Mogan Gölü bırakacağız. Projenin tamamlanmasıyla birlikte, göl üzerindeki ekosistemin tekrar canlanmasını sağlayacağız. Bu şekilde göldeki metan gazı patlamaları ile birlikte koku ve balık ölümlerinin önüne geçeceğiz.

Mogan’da sona doğru


6 MİLYON METREKÜP ÇAMUR TARAMA

Çalışmalarımız sonrasında canlanacak göl, su canlıları ve kuşların da yaşam alanı olmaya devam edecek. Bu, Mogan Gölü üzerinde yaptığımız 2'nci projemiz. İlk projemizi, 2017-2019 yılları arasında gerçekleştirmiştik. İlk etap temizleme projemizde de 3 milyon metreküplük sulu çamuru tarayıp süzmüştük. Bu şekilde oluşan 125 bin metreküplük bitki kökü ve yosunu da yine aynı şekilde değerlendirmiştik. 2'nci projemiz de tamamlandığında, Mogan Gölünde toplamda 6 milyon metreküplük çamuru taramış olacağız.” Bakan Adil Karaismailoğlu, 9 Ekim 2020’de başlatılan çalışmalarda bugüne kadar 3 milyon 12 bin metreküpün üzerinde çamur taradıklarını da belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!