Mideyi tıka basa doldurmayın

Güncelleme Tarihi:

Mideyi tıka basa doldurmayın
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2015 01:46

Hatalı beslenmenin Ramazan ayında mide problemlerine yol açarak özellikle reflü hastalarında şiddetli ağrı ve yanmalar oluşturduğuna dikkat çeken uzmanlar, “Mide tıka basa doldurulmamalı” diyor.

Haberin Devamı

Ramazan ayında, “tüm gün aç kalacağım” endişesiyle ağır besinleri tercih edenler, sahur ve iftar vakitlerinden karınlarını tıka basa doyurmaya çalışıyor. Bu hatalı beslenme tarzının faturası da genellikle midede yanma ve ağrı gibi sorunlara sebep oluyor. Özellikle reflü hastalarında bu yakınmalar daha da şiddetli boyutlara ulaşabiliyor. Hatta ağır beslenme, başka sağlık sorunlarını da tetikleyebiliyor. Örneğin göğüs bölgesinde veya kalpte ağrı ya da çarpıntı gibi ‘kalp krizine’ benzer şikayetler gelişebiliyor. Daha da önemlisi, yemek asidi reflü hastalarında akciğerlere doğru kaçtığında nefes darlığı, hatta astım gibi ciddi sağlık sorunları da ortaya çıkabiliyor.
Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Nadir Kaya, reflü hastalarının oruç tutarken dikkat etmeleri gereken püf noktalarını şöyle sıralıyor:

Haberin Devamı

TIKA BASA DOLDURULMAMALI

“Mide tıka basa doldurulmamalı. Çünkü reflü hastalarında mide boşalma zamanı gecikiyor. Bu nedenle aşırı yemek sonrasında; hazımsızlık, karın şişliği ve gaz şikayetleri gibi yakınmalar olabiliyor. Sahurda aşırı yağlı, kızartmalar, acı, ekşi gibi ağır besinlerden uzak durulması gerekiyor. Çünkü bu besinler reflü belirtilerini arttırıyor, rahatsızlık oluşturuyor. Sahurdan sonra hemen yatmak yerine 15 dakika kadar beklemek gerekiyor.

İLAÇLAR DÜZENLİ ALINMALI

Gazlı içecekler reflüyü tetiklediği için bu tür içeceklerden kaçınılmalı. Bunun yerine ılık su, yağsız ayran, doğal üzüm suyu ve komposto gibi içecekler tüketilmeli. Reflüyü tetikleyen çikolata, turşu, acı biber, pul biber, çiğ soğan ve sarımsak gibi besinlerden uzak durulması çok önemli. Kızartmalar ‘yasaklar’ listesine alınmalı. İlaç tedavisi görenler, Ramazan ayında da tedavisi aksatmamalı ve ilaçlarını düzenli olarak almalı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!