MHP’li Ilıkan’dan ‘Hayvan mezarlığı kurulsun’ önerisi

Güncelleme Tarihi:

MHP’li Ilıkan’dan ‘Hayvan mezarlığı kurulsun’ önerisi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2022 16:10

ABB Meclisi MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan, ‘Ankara’da hayvan mezarlığı kurulması’nı önerdi. Ilıkan, Meclis’e sunduğu önergede, “Düzensiz ve denetimsiz toprağa gömme işlemi toplum ve çevre sağlığı açısından büyük sakıncalar doğurabilir” hatırlatması da yaptı.

Haberin Devamı

Ankara Büyükşehir Belediye(ABB) Meclisi MHP Grup Başkan Vekili Murat Ilıkan, ‘Ankara’da yaşamını yitiren hayvanların defnedilebileceği bir mezarlık alanı inşa edilmesi’ önerisinde bulundu. ABB Meclisi’nin önceki gün yapılan şubat ayı ilk oturumunda önergesini Meclis’e sunan Ilıkan, düzensiz ve denetimsiz toprağa gömme işleminin toplum ve çevre sağlığı açısından büyük sakıncalar doğurabileceğine dikkat çekti. Ilıkan, önergesinde şu gerekçelere yer verdi:

MHP’li Ilıkan’dan ‘Hayvan mezarlığı kurulsun’ önerisi


HABER VERMEDEN ALELADE DEFNEDİYOR

“Başkent Ankara’da her gün sokak hayvanlarıyla ilgili bir gündemle uyanıyoruz. Bazen sahipsiz sokak hayvanlarının saldırdığı insanlar, bazen de kazaya uğramış, zehirlenmiş, soğuktan donmuş veya başka bir nedenle hayatını kaybetmiş hayvan haberlerini işitiyor veya görüyoruz. Sahipsiz sokak hayvanları hangi nedenle olursa olsun yaşamını yitirdiğinde, vatandaş tarafından haber verilirse belediyelerce bulunduğu yerden alınıp, tıbbi atık bertaraf tesislerine yollanıyor. Ama bazı durumlarda vatandaşımız belki de haber vermeden alelade bir yere defnediyor.

MHP’li Ilıkan’dan ‘Hayvan mezarlığı kurulsun’ önerisi


SU KAYNAKLARINA ZARAR VEREBİLİR

Sahipli hayvanlar için de durum bundan farklı değil. İnsanlar, evlerinde besledikleri hayvanlar yaşamını yitirdiğinde can dostlarını ya bahçelerinde ya da açık arazide bir yere toprağa veriyorlar. Fakat bu düzensiz ve denetimsiz toprağa gömme işlemi toplum ve çevre sağlığı açısından büyük sakıncalar doğurabilir. Belki temiz su kaynaklarına zarar verebilir. Bu düzensizlik ve denetimsizliğin sona ermesi, insanların ‘Can dostum’ dediği hayvanlarını yaşamını yitirdiğinde sıhhi bir şekilde defnedebileceği mezarlık hizmetinin verilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda uygun bir alana yaşamını yitiren hayvanların defnedilebileceği bir mezarlık alanı inşa edilmesini öneriyoruz.” Ilıkan’ın önergesi Çevre ve Sağlık Komisyonu’na gönderildi.

MHP’li Ilıkan’dan ‘Hayvan mezarlığı kurulsun’ önerisi


GÖLBAŞI’NA HAYVAN GÖMME 2015’TE DURDURULDU

Haberin Devamı

Son yıllarda evcil hayvan sahiplenme oranının artışıyla beraber hayvan mezarlığı sorunu da tartışılıyor. Ankara’da ölen evcil hayvanların sahipleri, ‘nereye gömebiliriz’ sorusunun yanıtını arıyor. Ankara Gölbaşı’nda bulunan hayvan mezarlığına hayvan gömülmesi 2015’te ‘Eymir ve Mogan göllerinin su kaynakları içinde bulunması ve Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırlarında olması nedeniyle’ durduruldu. O dönem ki adıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığı, ABB’ye gönderdiği yazıyla köpek mezarlığında gömme işleminin durdurulmasını istemişti. Ankara’da şu anda yasal bir hayvan mezarlığı bulunmuyor. İstanbul, Bursa, Samsun gibi illerde bazı belediyelere ait hayvan mezarlıkları yer alırken özel olarak bu hizmeti veren şirketler de bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!