MHP’li Ilıkan’a tıbbi atık yanıtı: 'Bertaraf edilmemesi söz konusu değildir'

Güncelleme Tarihi:

MHP’li Ilıkan’a tıbbi atık yanıtı: Bertaraf edilmemesi söz konusu değildir
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2021 00:42

Ankara Büyükşehir Belediye(ABB) Meclisi MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan’ın tıbbi atıkların bertarafı ile ilgili yaptığı açıklamalara ITC Entegre Endüstriyel ve Tıbbi Atık Bertaraf Tesisleri’nden yanıt geldi.

Haberin Devamı

Kamuoyunun yanlış bilgilendirildiğinin belirtildiği açıklamada, 2002 yılında ABB ile imzalanan sözleşme kapsamında, Çevre Kanunu ve ilgili mevzuat kapsamında toplanan atıkları bertaraf ettikleri bilgisine verildi. Açıklamada özetle şu ifadeler yer aldı:

MHP’li Ilıkan’a tıbbi atık yanıtı: Bertaraf edilmemesi söz konusu değildir


YÜKSEK DERECELİ FIRINLARDA YAKILIYOR

“Yakma tesisinin, ilgili yönetmeliklerin belirlemiş olduğu sürelere uygun olarak bakım ve onarım zamanları haricinde, durması veya çalışmaması söz konusu olmadığı gibi Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği kapsamında geçici depolama bölümünde mevzuat kapsamındaki ilgili süreler dahilinde bekletilen atıklar, bertaraf edilmek üzere yakma tesislerine aktarılarak yüksek dereceli fırınlarda yakılmakta ve ülkemizin ekonomisine enerji olarak geri dönüşümü sağlanmaktadır. Dolayısıyla haberde iddia edildiği gibi, atıkların gömülmesi, bekletilmesi, bertaraf edilmemesi veya bundan kaynaklı nedenlerle atıkların yer altı sularına karışması gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir.

DÜZENLİ KONTROL EDİLİYOR VE DENETLENİYOR

Nitekim, yakma tesisindeki bunkerler mevzuatla belirlenen kriter ve kapasitelere sahip olup, kapasiteyi aşan fazla atık söz konusu olmadığı gibi tesisler, bakım-onarım halleri dışında 365 gün 24 saat ve 3 vardiyalı olarak sürekli çalışmaya elverişli yapıdadır. Tesisin tüm faaliyetleri gerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlükleri gerekse Ankara Büyükşehir Belediyesi Kontrol Teşkilatı tarafından 7/24 online veya fiziki kontrol mekanizmaları ile düzenli olarak kontrol edilmekte ve denetlenmektedir. Tesislerimizde verilen hizmet ve denetlemelere ilişkin rapor ve dokümanlar incelendiğinde, gerçekleştirilen atık toplama ve bertaraf faaliyetlerinin insan sağlığını önceleyen ileri teknoloji ve yöntemlerle yapılan faaliyetler olduğu açıkça görülecektir.”
MHP’li Ilıkan’a tıbbi atık yanıtı: Bertaraf edilmemesi söz konusu değildir

ABB Meclisi MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan, tıbbi atıkların bertarafı konusunda ABB’nin soru önergesine önce ‘yakılıyor’ yanıtı verdiğini ardından atıkların 252 gün boyunca yakılmadığının ortaya çıktığını söylemiş, bazı sorular yöneltmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!