MHP’den ABB’ye metro eleştirisi: 'Çalışma önceden duyurulmalıydı'

Güncelleme Tarihi:

MHP’den ABB’ye metro eleştirisi: Çalışma önceden duyurulmalıydı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2021 22:36

Ankara metrosunda hafta sonu yapılan bakım çalışması nedeniyle yaşanan sıkıntılar, ABB Meclisi’nin gündemindeydi. Planlama üzerinden belediye yönetimini eleştiren MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan, “Riskleri yönetemezseniz, krizleri yönetmek zorunda kalırsınız. Bu çalışma daha önceden duyurulmalı, otobüs ve ring seferleri çoğaltılmalıydı” dedi.

Haberin Devamı

Hürriyet Ankara’nın ‘MAKAS DEĞİŞTİ METRO KARIŞTI’ manşetiyle duyurduğu, Ankara metrosunda iki günlük bakım çalışması nedeniyle yaşanan yoğunluk ve sıkıntılar, Ankara Büyükşehir Belediye(ABB) Meclisi’nin gündemindeydi. Konuyla ilgili söz alan MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan, EGO ve belediye yönetimini eleştirdi. Ilıkan, özetle şunları söyledi:

MHP’den ABB’ye metro eleştirisi: Çalışma önceden duyurulmalıydı


MALİYETİ VATANDAŞA BÖYLE ÇIKIYOR

“Maalesef bu dönem Ankara’da ulaşım hizmetleri, koordinasyonu, altyapısı, maliyeti açısından birçok eksikliğin olduğu bir dönem yaşıyoruz. Sadece bu hafta sonu, Ankaralıların yaşadığı büyük bir eziyetin izahı yok. Makas değişimi ve hat çalışması nedeniyle Demetevler, İvedik, Akköprü ve Yenimahalle metro istasyonları iki günlüğüne kapatılıyor. Elbette ki bu çalışmalar yapılacaktır. Ama her şeyin bir yolu yordamı vardır. Bu kapatılmanın maliyeti vatandaşa fotoğraflarda olduğu gibi böyle çıkıyor. Neredeyse yolcuların tamamı, bu dört büyük istasyonun kapanışını gittikleri istasyonda öğreniyorlar. Kapatılan istasyonlardan körüklü otobüs ringleriyle vatandaşlar taşınmaya çalışılıyor. Her gün ortalama 200 canımızı COVID-19 nedeniyle toprağa verdiğimiz şu günlerde, tıkış tıkış körüklü otobüslerle yolcu taşınıyor. Üstelik burada hiçbir dezavantajlı grup, hasta, engelli ve yaşlı vatandaşlarımız planlanmamış.

EGO PAYLAŞMIŞ 25 KİŞİ BEĞENMİŞ

Herkes iç içe bu sıkıntıyı yaşadı Ankara’da. EGO açıklamasında, ‘Biz bunu 3 Kasım’da internet sitesinden, sosyal medyadan, afişlerden duyurduk’ diyor. Ankara’daki 6 milyon insan sizin sosyal medyanızı takip etmek zorunda değil. Nitekim bu ölçülebilir de bir değer, EGO 3 Kasım tarihinde 6 Kasım’da kapatacağını paylaşmış, 25 kişi beğenmiş. Yani etkileşim sayısı belli. ‘Biz bunu duyuramadık’ diye telaş etmeniz lazım. Ama siz tam tersine görünür görünmez afişlerle ve internet sitesinde haberler yaptık diyorsunuz. Daha geçen yıl burada aslı astarı olmayan bilgilerle donattığınız, muhalefeti suçladığınız afişlerinizi aylarca metrolarda asılı tuttunuz. Üç günlüğüne astığınız afişleri kimse görmemiş, ‘ortada küçük bir afişimiz vardı, sosyal medyada paylaştık’ diyorsunuz. Bu duyuru olmamış. Bunun maliyetini vatandaş ödemiş.

KOORDİNASYON EKSİKLİĞİNDEN KAYNAKLI

Bu tür tadilatların, tamiratların yapılacağı tarihleri belirlemekte stratejik bir öneme sahip. ‘Kısıtlama döneminde neden yapmadınız’ diye bir eleştiri var. Hepimiz söylüyoruz. Bunu ağız birliği olarak düşünüyorsunuz ama aslında bu akıl birliği. Bu tür çalışmalar kısıtlama döneminde yapılabilirdi. Dört büyük istasyonu kapattıkları gün, Eryaman Stadı’nda Ankaragücü’müzün maçı var, Cumhurbaşkanı’mızın açılışını yaptığı Başkent Millet Bahçesi var. Her gün 100 binlerce ziyaretçi o istasyonlardan metroyla buraya geliyor. Ama maalesef metro çalışmaları nedeniyle oradaki ziyaretçi akını da akamete uğradı. Bu çalışma daha önceden duyurulmalı, otobüs ve ring seferleri çoğaltılmalıydı. Bu planlama yapılırken bütün dezavantajlı gruplar, hastalar, yaşlılar, engelliler hesaplanmalıydı. Bunların hepsi bir ulaşım mantığı, ulaşım ekonomisi, ulaşım koordinasyonu eksikliğinden kaynaklanıyor.

İNŞALLAH BUNDAN SONRA MANTIKLI YAPILIR

Daha önce ‘EGO entübe durumda’ denilmişti. Maalesef sadece ekonomik olarak değil, yönetimsel ve kavramsal olarak da kendini gözden geçirilmesi gereken bir yönetim var burada. Nihayetinde riskleri yönetemezseniz, krizleri yönetmek zorunda kalırsınız. Biz baştan beri uyarıyoruz. Başarılı bir belediye güncel sorunları yerinde tespit edip sorunların kendisini yok etmesini engellemek için hemen tedbir almakla yükümlüdür. Ama başarısız bir belediye ise, kusurların ve sorunların altında ezilir. İnşallah bundan sonraki çalışmaları daha mantıklı, sağlıklı bir şekilde yapar da bu vatandaşlar bu yönetimlerin arızası yüzünden bu sıkıntıları yaşamaz.”

İKİ GÜNDE 308 BİN YOLCU

Haberin Devamı

Öte yandan metroda bakım çalışmasının yapıldığı 6-7 Kasım tarihlerinde Ankara metrosunu kullanan toplam yolcu sayısı 308 bin 566 oldu. EGO Genel Müdürlüğü yolcu istatistiklerine göre 6 Kasım Cumartesi günü 190 bin 280, 7 Kasım Pazar günü ise 118 bin 286 kişi metroyu kullandı.

Haberin Devamı

8 KASIM 2021
Ankara metrosundaki makas değişimi ve hat yenileme çalışması için dört istasyonun kapatılması ve Hastane-AKM istasyonları arasında ulaşımın otobüslerle sağlanması, hafta sonu yoğunluğa neden olmuştu. “Tam bir eziyet” yorumunu yapan yolcular, “Bakım kısıtlamada neden yapılmadı” diye sormuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!