Mevsim aynı manzara farklı

Güncelleme Tarihi:

Mevsim aynı manzara farklı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2023 16:47

Ankara son 52 yılın en sıcak kış mevsimini yaşıyor. Gözler yağacak ilk kar ve yağmurda. Kuraklık endişesinin de yaşandığı başkentte, bu yıl için bir su sıkıntısı görünmüyor.

Haberin Devamı

Kış aylarında soğuk havası ve ayazıyla bilinen Ankara, daha önce olmadığı kadar sıcak ve kurak bir kış mevsimi yaşıyor. Geçen sene çekilen fotoğraflar ile bu dönem aynı noktadan çekilen fotoğraflar yaşanan değişimi gözler önüne seriyor. Hürriyet Ankara’ya konuşan TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır ve Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız ise şu değerlendirmeyi yaptı:

SON 52 YILIN EN SICAK ARALIK AYI

Meteoroloji Mühendisi Fırat Çukurçayır: Henüz kış mevsiminin ikinci ayını yaşıyoruz. 2022 yılı Aralık ayı ortalama sıcaklığı, uzun yıllar ortalamasının 3.2°C üzerinde gerçekleşmiş olup, 2022 yılı Aralık ayı son 52 yılın en sıcak aralık ayı olarak Meteoroloji Genel Müdürlüğü kayıtlarına geçmiştir. Dünya Meteoroloji Teşkilatı da 2023 yılının ilk günlerinde yayınladığı bir basın açıklaması ile ülkemizin de aralarında olduğu birçok Avrupa ülkesinin Kuzey Afrika üzerinden kuzeye doğru uzanan bir sıcak hava dalgası ve yüksek basınç merkezi nedeniyle rekor sıcaklıklar ile yeni yıla girdiğini belirtti. Henüz ocak ayı tamamlanmadığı için kış mevsiminin ikinci ayı için şimdilik kesin bir şey söylemek mümkün değil ise de ülkemizde birçok yerleşim biriminde uzun yıllar ocak ayı sıcaklık ortalamasının yeni rekorlar kırabileceğini tahmin ediyorum. Ülke genelinde baktığımız zaman ise 2023 yılı Ocak ayının son 52 yılın en sıcak ocak aylarından biri olacağını tahmin ediyorum. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün verilerine baktığımızda ocak ayının son günlerine doğru yağmur ve karla karışık yağmur olacağı tahmin ediliyor. Ama halkımızın beklediği anlamda lapa lapa kar yağması ocak ayında Ankara il geneli için maalesef beklenmiyor.

Haberin Devamı

Mevsim aynı manzara farklı

OCAK 2022

Mevsim aynı manzara farklı

OCAK 2023

ANKARA’NIN BU YIL SU SORUNU GÖRÜNMÜYOR

Haberin Devamı

Su Politikaları Uzmanı Dursun Yıldız: Son 4 aydır Ankara da diğer illerimiz gibi az yağış aldı. Bu nedenle barajlarındaki su miktarı azaldı. Ancak Ankara’ya Gerede’den ve Kızılırmak üzerindeki Kesikköprü Barajı’ndan çekilen sularla birlikte su arz güvenliği sağlanıyor. Ankara’daki içme ve kullanma suyu barajlarının ortalama doluluk oranı aktif hacim, yani kullanılabilir hacim olarak yüzde 17 civarında. Ancak bu oran İstanbul’a göre çok düşük görünse de durum öyle değil. Çünkü Ankara’nın barajlarının su depolama kapasitesi İstanbul’un yaklaşık iki katı. Barajların toplam kapasitesi Ankara’nın yıllık ihtiyacının yaklaşık 3 katıdır. Bu nedenle doluluk oranı düşük görünüyor. Halen Ankara barajlarında 238 milyon metreküp kullanılabilir su var. Ankara günde yaklaşık 1.2 milyon metreküp su kullanıyor. İlkbahar yağışlarını az da olsa hesaba katarsak Ankara’nın bu yıl su sıkıntısı görünmüyor.

Haberin Devamı

Mevsim aynı manzara farklı

OCAK 2022

Mevsim aynı manzara farklı

OCAK 2023

 

Mevsim aynı manzara farklı

OCAK 2022

 

 

Mevsim aynı manzara farklı

OCAK 2023

BAKMADAN GEÇME!