Mesleki eğitim en önemli araç

Güncelleme Tarihi:

Mesleki eğitim en önemli araç
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2020 10:04

Mesleki eğitimin, iş gücünün niteliğini yükseltmek için en önemli araç olduğunu ifade eden Ankara Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir, “Mesleki eğitim sistemimizin öncelikli problemi cazibe eksikliği” dedi.

Haberin Devamı

İş gücü piyasasında ilkokul mezunları ile üniversite mezunları arasında doldurulmayı bekleyen çok geniş bir boşluk bulunduğunu belirten Ankara Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir, “Bu boşluğu dolduracak ara(nan) elemanların yetiştirilmesi, mesleki eğitim sistemimizin mutlaka çözmesi gereken bir sorun olarak karşımızda durmaktadır” dedi. Mesleki eğitimin, iş gücünün niteliğini yükseltmek için en önemli araç olduğunu ifade eden Özdebir, şunları söyledi:
“Bu nedenle mesleki eğitimi hem ekonominin ihtiyaçlarını hem de küresel rekabet ve teknolojide meydana gelen eğilimleri dikkate alarak planlamalıyız. Mesleki eğitim sistemi, çalışma hayatındaki ve sanayinin ihtiyaçlarındaki değişimlere hızlı bir biçimde cevap verebilmelidir. Mesleki eğitim sistemimizin öncelikli problemi cazibe eksikliğidir. Mesleki eğitimde farklı programlar arasında yatay ve dikey geçiş esnekliğinin bulunmaması mesleki eğitimin cazibesini azaltarak ona olan ilginin azalmasına yol açmıştır.

İKİ TİP İNSAN YETİŞTİRMELİYİZ

Haberin Devamı

Mesleki eğitimde iki tip insan yetiştirmeliyiz. Birincisi, her gün aynı işi yapmaktan tatmin olabilecek, bu disiplini almış kalıcı insanlar. İkincisi ise, bu işin nasıl yapıldığını bilen mühendis adayları. Bu iki unsurun ayrı programlar olması en doğrusu. Ankara Sanayi Odası olarak biz bunu hayata geçirdik. 2006 yılından beri Erkunt Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirdiğimiz SİMEP, 2017-18 eğitim yılından itibaren 12 yıllık eğitim programı içine alındı. 2012 yılında kurduğumuz ASO Teknik Koleji ise mühendis adayları yetiştirdiğimiz bir program olarak büyük başarılara imza atıyor.”

ANKARA SANAYİSİNİN İHTİYACINI KARŞILIYOR

ASO Teknik Koleji’nin, ASO’nun girişimleriyle OSB’lerde kurulan meslek liselerine devlet desteği sağlanmasından sonra kurulan ilk teknik okul olduğunu ifade eden Özdebir, şunları söyledi: “2012 yılında eğitim ve öğretime başlayan okul, ağırlıklı olarak orta ve yüksek teknolojili ürünler üreten Ankara sanayisinin bu ihtiyacını karşılayabilmek için üretim tekniklerini bilen mühendis adayları yetiştirmek üzere kuruldu. Okulumuzda tüm öğrencilerimiz yüzde 100 burslu eğitim görüyor. Ayrıca üniversite hazırlık, destekleme ve yetiştirme kursları da ücretsiz olarak veriliyor.”

Haberin Devamı

LİSE PROGRAMI HALİNE GELDİ

Erkunt Eğitim Merkezi’nin, Milli Eğitim Bakanlığı ile ASO arasında imzalanan protokolle kurulmuş bir eğitim kampüsü olduğunu belirten Özdebir, şunları söyledi:
“Değişik alanlarda meslek edindirme, meslek geliştirme ve uyum kurs faaliyetlerini sürdüren merkezin yürüttüğü en önemli proje SİMEP Projesi’dir. ASO, sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak üzere 2006 yılında başlattığı Okul Sanayi Eğitim Programı (OSEP) modelini Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte geliştirdi ve 2016 yılında yeni programın adı SİMEP oldu. Ortaokul mezunlarının 4 yıl süreyle eğitilerek kalfalık belgesiyle mezun edildiği SİMEP’de fark dersler verilmek suretiyle lise diploması alınabiliyor. Program 2017-18 yılı itibariyle 12 yıllık zorunlu eğitim kapsamına alınarak bir lise programı haline geldi.”

Haberin Devamı

SEKTÖRÜ TANIYORLAR

Öte yandan, Hacettepe Üniversitesi Hacettepe Ankara Sanayi Odası 1. OSB Meslek Yüksek Okulu’nda, 2 yıl süresince toplam 6 dönem eğitim-öğretim yapılıyor. 200 güne yakın staj süresince öğrenciler sektörü tanıma, uygulama becerilerini geliştirme, meslek edinme ve bu uzun staj sonunda aynı iş yerinde iş bulma fırsatı yakalıyor. Model Fabrika, Ankara ve çevre illerdeki imalat sanayi firmalarının, özellikle KOBİ’lerin verimliliğini arttırmayı ve dijital dönüşümünü hızlandırmayı amaçlıyor. ASO Sürekli Eğitim Merkezi ise üretim ve hizmet sektörünün bireysel ve kurumsal eğitim ve danışmanlık ihtiyaçlarına cevap veriyor.

fotoaltı:
ASO 1. OSB’de; ASO 1. OSB Anaokulu, Erkunt Eğitim Merkezi-Sanayici İşbirliğinde Mesleki Eğitim Projesi (SİMEP), ASO Teknik Koleji, Hacettepe Üniversitesi Hacettepe Ankara Sanayi Odası 1. OSB Meslek Yüksek Okulu, ASO Sürekli Eğitim Merkezi (ASO-SEM) ve Model Fabrika yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!