Merdiven altından medet ummayın

Güncelleme Tarihi:

Merdiven altından medet ummayın
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2020 00:40

Hafif semptomlar gösteren ve tedavisi evde devam eden koronavirüs hastalarını uyaran Prof. Dr. İsmail Balık, “İnternette dolaşan ‘koronaya iyi geliyor’ etiketli merdiven altı ürünlere güvenmeyin. Bunlar, fayda beklerken zarar veriyor” dedi.

Haberin Devamı

Ankara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı ve Hürriyet Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İsmail Balık, ağır semptomlar göstermeyen ve koronavirüs tedavisi evde devam eden hastalara önemli uyarılar yaptı. İnternet üzerinden ‘vitamin desteği’ veya ‘bağışlık destekleyici’ diye satılan ürünlerin doktora danışılmadan alınmaması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Balık, şöyle devam etti:

Merdiven altından medet ummayın


“Bunların bir kısmı merdiven altı üretim. Fayda beklerken zarar verecektir. Vitaminlerin doktor önerisi varsa alınması gerekir. İyi ve dengeli beslenen bir kişi, zaten doğal yollarla vitamin ihtiyacını karşılayabilir. Özellikle D vitamini fazla miktarda alınması fayda yerine zarar getirecektir. Bundan kaçınalım.

DOKTORUN VERDİĞİ İLAÇLARI KULLANIN

Ayrıca, sağdan soldan duydukları yanlış bilgilerle, yan etkileri olduğu yanılgısıyla, doktorunun verdiği ilaçları kullanmayanlar var. Koronavirüs enfeksiyonu alan hastalar, başta hafif belirtiler verip sonradan ağırlaşabiliyor. Virüs tespit edilir edilmez ilaçların kullanılması, hastalığın ağır geçirilme oranını belirgin şekilde azaltmaktadır. Kullanımının sakıncalı olduğu düşünülen hastalara zaten bu ilaçlar önerilmiyor. Koronavirüs tedavisi için ülkemizde yaygın olarak reçete edilen ilacı kullanan hastalarda, kalıcı bir sağlık sorunu gözlemlemedik. Doktorunuz ilaçla ilgili yan etki durumunuzu değerlendirip size bu ilacı veriyorsa, bu ilacı kullanmaktan kaçınmayın.

EV İÇİNDE KURALLI YAŞAMAKTA FAYDA VAR

Ev içinde virüse enfekte olan bir kişi varsa, diğer bireyler ‘Bana bir şey olmaz’ düşüncesiyle davranmamalı. Bir anlık dalgınlıkla virüse enfekte olabileceğini unutmamalı. Son zamanlar hastalıkta en büyük yaygınlaşma ev içi bulaş olarak görülüyor. Bu nedenle vaka sayılarının en yüksek rakamlara ulaştığı bu günlerde, ev içinde de maske, mesafe ve hijyen kurallarına mümkün olabildiğince uymamız gerekiyor. Aynı evde tedavi gören biri ve diğer bireyler kurallara uyduğunda virüsün yayılma riskinin oldukça az olduğunu biliyoruz. Şu süreçte gevşemeden kurallara uymak ve aşılama yaygınlaşana kadar mücadeleye devam etmek şart.”

VAKA HIZINDAKİ YAVAŞLAMA HASTANELERE YANSIYOR

Kısıtlamalar ve yapılan uyarıların ardından vaka hızında yavaşlama gözlemlediklerini belirten Prof. Dr. Balık, “Kısıtlamalar ve yoğun uyarılar neticesinde salgın hızında yavaşlama başladı. Kurallara uymaya ve kalabalıklara karışmamaya devam etmeliyiz. Bizim kendi kliniğimiz ile Ankara genelinden duyumlarımız da bu yönde. Türkiye’deki genel tablo da yavaşlamayı işaret ediyor. Bu durum hem Sağlık Bakanlığı’nın verilerine hem de hastanelere yansımış durumda. Tam bu noktada yine başa dönmemek için gevşememiz gerekiyor” değerlendirmesi yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!