Meclis’te Kızılırmak tartışması

Güncelleme Tarihi:

Meclis’te Kızılırmak tartışması
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2022 16:42

ABB Meclisi’nin mart ayı ilk oturumunda ‘Kızılırmak suyu’ tartışması vardı. CHP’nin geçmişteki ‘kanser üretiyor’ açıklamalarını hatırlatan AK Partili Sinan Burhan, “Şu anda Ankara’ya Kızılırmak suyu veriliyor. Ne oldu da Kızılırmak suyu değişti” diye sordu. Kuraklığı gerekçe gösteren CHP’li Yaşar Neslihanoğlu, “Kızılırmak suyu tamamen verilmiyor. Bir kısım iyileştirilerek, ek arıtma tesisleriyle daha uygun hale getirilerek veriliyor” dedi.

Haberin Devamı

Meclis’te Kızılırmak tartışması
Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Meclisi, mart ayı toplantısının ilk oturumunu önceki akşam Meclis Birinci Başkanvekili Fatih Ünal başkanlığında gerçekleştirdi. Bu ayın ilk toplantısında Kızılırmak suyu tartışması vardı. Gündem dışı söz alan AK Parti Altındağ Meclis Üyesi Sinan Burhan, ABB’nin ‘Kanserojen su boruları yenileniyor’ yazılı afişlerine dikkat çekerek, “Kanser kelimesi başlı başına sevimsiz bir kelime. Böyle bir kelimenin burada kullanılmasının siyasi açıdan da iletişim açısından da kabul edilebilir hiçbir tarafı yoktur” eleştirisinde bulundu.

AK PARTİLİ BURHAN’DAN BORU SORUSU

Su konusunun 6 milyon vatandaşı ilgilendirdiğini vurgulayan Burhan, “Hangi ilçelerde boruları değiştirdiniz? Hangi ilçeler kanserli su içmeye devam ediyor? Sayın Mansur Yavaş göreve geleli üç yıl oldu. Üç yıldır Ankara’da vatandaşlar kanserli borulardan su mu içiyor? Sayın Mansur Yavaş Beypazarı’nda Hürriyet Gazetesi’ne geçmişte ‘Asbestli borular kanser yapmaz’ diye bir açıklama yapmıştı. Peki siz niçin bugün asbestli boruların kanser ürettiğini söylüyorsunuz. Beypazarı’nda mı doğru söylediniz burada mı? Elinizde kanserden ölen Ankaralı vatandaşlarımıza ilişkin bir veri var mı? ‘Kanserli’ yerine ‘eski boruları değiştirdik’ deseydiniz sağlık açısından da siyasi ahlak açısından da doğru olmaz mıydı? Daha önceki yönetimi kötülemek adına kanser gibi kötü bir kavramı kullanmanın anlamı nedir, siyaseten ajitasyon mudur?” sorularını yöneltti. Kızılırmak suyunun kente verildiğini de hatırlatan Burhan, şöyle devam etti:

Meclis’te Kızılırmak tartışması


KIZILIRMAK SUYUNDA ÖZÜR BORCUNUZ VAR

“Melih Bey’in(Melih Gökçek) yaptığı güzel bir hizmet vardı, bunu kabul etmemiz lazım. O da Ankara’ya Kızılırmak suyunu getirmesi. Ankara’nın 50 yıllık su sorununu çözdü. Kızılırmak suyu geldiğinde ne dediler? Aylin Nazlıaka Hanımefendi; ‘Bu su zehirli kanser üretiyor’ dedi. Yine Sayın Levent Gök’ün, Tabipler Odası’nın açıklamaları var. Sayın Mansur Yavaş’ın ‘Biz bu suyu Ankara’ya vermeyeceğiz’ açıklaması var. Şu anda Ankara’ya Kızılırmak suyu veriliyor. Neden veriyorsunuz, ne oldu da ‘zehirli, kanserli’ dediğiniz Kızılırmak suyu değişti. Ne kadarlık bir boru değiştireceksiniz. Mesela yüzde 3’ü değiştirdiğiniz zaman yüzde 97’si kanserli borulardan su mu içecek. Kızılırmak suyunda da bence Melih Bey’e bir özür borcunuz var. ‘Kanserli borular’ siyaseten de ahlaken de kötü bir kavramdır, bu kavramı kullanmak yanlıştır. Ankaralıya kanserli su içiriyoruz demektir. Madem üç senedir niye bunu yapmadınız. Elinizde bir istatistik yoksa geçmiş yönetimi niye suçluyorsunuz.”

Meclis’te Kızılırmak tartışması


KIZILIRMAK SUYU TAMAMEN VERİLMİYOR

Kuraklığı gerekçe gösteren ve Kızılırmak suyunun bir kısmının arıtılarak verildiğini belirten CHP Grup Başkanvekili Yaşar Neslihanoğlu, şunları söyledi: “Şu ana kadar 220 kilometre asbestli, 390 kilometre de sağlıksız borular değiştirildi. Ne yapacaktık, halkın parasını bu sağlıksız boruların değiştirilmesi için harcamayacak mıydık. Fantastik projeler yapıp dinozor mu alsaydık. Boruların sağlıksız olduğunu, orada değiştirirken eski boruya baksa hiçbir bilgisi olmayan insan bile anlar. Bunların değiştirilmesinden, insanlara sağlıklı su iletilmesinden daha doğal ne var. Hepimiz aynı Ankara’da yaşıyoruz. Kuraklığı, yağış oranlarını görüyoruz. Kızılırmak suyu veriliyor ama tamamen verilmiyor. Bir kısım iyileştirilerek, ek arıtma tesisleriyle, daha uygun hale getirilerek veriliyor. Keşke yağsaydı barajlarımız dolsaydı da trilyonlarca Kızılırmak suyunun pompalanması için elektrik parası vermeseydik. Bir senedir üç katı elektrik parası veriliyor. Barajlarımızda bu imkân olsa bu pompalar neden çalıştırılır, niye elektrik parası verilir. Olağanüstü bir durum var. Allah’ın işi yağmadı ne yapılacak susuz mu bırakılacak. Gerekirse oradan da destek yapılacak. Bunun konuşacak, eleştirecek bir durum olmadığını düşünüyorum.”

Meclis’te Kızılırmak tartışması


YILDIZ’IN KONUŞMASINA CHP’DEN TEPKİ

Haberin Devamı

Toplantıda gündem dışı söz alan Sincan Belediye Meclis Üyesi Bekir Yıldız, ABB Başkanı Mansur Yavaş’ı, “Zaman ilerledikçe mumunuz sönecek, balonunuz patlayacak. Ağzınızla kuş tutsanız CHP’liler sizi CHP’li olarak kabul etmeyecek” sözleriyle eleştirdi. Yıldız’a tepki gösteren CHP Grup Başkanvekili Yaşar Neslihanoğlu, “Mansur Yavaş Millet İttifakı’nın CHP’li belediye başkanıdır. İYİ Parti, Saadet Partisi, CHP, bütün organlarıyla belediye başkanımızı sahiplenmiştir ve her zaman da sahip çıkacaktır” diye konuştu. Neslihanoğlu, oturumu yöneten Fatih Ünal’ı da Yıldız’a müdahale etmediği gerekçesiyle eleştirerek, “Meclis Başkanı olarak orada tarafsız oturacaksınız ve hatipe müdahale edeceksiniz. Hakarette bulunduğu kişi ABB’nin başkanı, sizin oturduğunuz o koltuğun sahibi, siz vekilisiniz” dedi. Ünal ise “Ben Mansur Bey’in vekili değilim, yüce Meclis’in vekiliyim. Mansur Bey eğer çok meraklıysa gelsin şu kürsüden Meclis’i yönetsin. Ben koltuğun meraklısı değilim, gelsin kendi görevini yapsın. Dört aydır burada yok” yanıtını verdi.

Meclis’te Kızılırmak tartışması

AK Partili Sinan Burhan, ABB’yi ‘Kanserojen su boruları yenileniyor’ afişi üzerinden eleştirdi.

BAKMADAN GEÇME!