Meclis’te gündem son kale Haymana

Güncelleme Tarihi:

Meclis’te gündem son kale Haymana
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2021 21:01

ABB Meclisi, Sakarya Meydan Muharebesi’nin 100. Yıl dönümü dolayısıyla milli mücadelenin yapıldığı son kale Haymana’da toplandı. Başkan Mansur Yavaş, “Maalesef ülkemizde Sakarya Meydan Muharebesi dendiği zaman hâlâ gençlerimizin, vatandaşlarımızın birçoğu bunun Sakarya-Adapazarı’nda olduğunu düşünüyor” dedi.

Haberin Devamı

Meclis’te gündem son kale Haymana

Ankara Büyükşehir Belediye(ABB) Meclisi ağustos ayı toplantısının dördüncü oturumu, Sakarya Meydan Muharebesi’nin 100. Yıl dönümü dolayısıyla ABB Başkanı Mansur Yavaş başkanlığında dün Haymana’da yapıldı. Haymana Halk Eğitim Merkezi’ndeki toplantıda tek gündem Sakarya Meydan Muharebesi’nin önemi oldu. Mustafa Kemal Atatürk’ün burada söylediği ‘Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır’ sözüne atıfta bulunulan toplantıda, Atatürk ve silah arkadaşları anıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Başkan Mansur Yavaş, şehit mezarlarının tespiti için yapılan çalışmalara destek olduklarını belirterek özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

Meclis’te gündem son kale Haymana

ADAPAZARI’NDA OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORLAR


“Genel adıyla Sakarya Meydan Muharebesi olarak bilinen ve bugünkü Polatlı-Haymana hattı içinde gerçekleşen kurtuluş mücadelemiz milletimizin ortak kahramanlık destanıdır. Maalesef ülkemizde Sakarya Meydan Muharebesi dendiği zaman hâlâ gençlerimizin, vatandaşlarımızın birçoğu bunun Sakarya-Adapazarı’nda olduğunu düşünüyor. Büyükşehir Belediye Meclisi olarak bir çalışma yaparak savaşın geçtiği bu toprakların bilinmesini sağlamalıyız. Buralarda araştırmacılarımız var, ben internetten takip ediyorum, bilinmeyen etrafı taşla çevrili mezarları tespit ediyorlar. Onlardan bazılarına biz de yardımcı olduk. Onların tekrar şehitlik olarak ortaya çıkarılıp ilanihaye anılması yönünde çalışmaları yapmamız gerekiyor. Yeniden şahlanışının ve hürriyet sevdasını tüm dünyaya haykırışının merkezidir Ankara. Bu duruş, daha sonra Cumhuriyet’imizin başkenti olması ile taçlandırılmıştır.”

Meclis’te gündem son kale Haymana

Haberin Devamı

22 GÜN BOYUNCA PROGRAM DÜZENLENECEK

2015’te son kale Haymana’nın tarihi milli park ilan edildiğini belirten Haymana Belediye Başkanı Özdemir Turgut, bu tarihten sonra ilçeye birçok yatırımın yapıldığını, şehit mezarlarının tespit edildiğini ve şehitlikler inşa edildiğini anlattı. ABB Meclisi’nin desteğiyle Sakarya Meydan Muharebesi’nin 100. Yıl programı için kendilerine para aktarıldığını kaydeden Turgut, program için zamanlarının az kaldığını belirterek ABB’den sürecin hızlandırılması talebinde de bulundu. Başkan Turgut, savaşın yaşandığı 22 gün 22 geceyi temsilen de 23 Ağustos’ta başlayıp 13 Eylül’e kadar süren bir program düzenleyeceklerinin bilgisini verdi.

 

Haberin Devamı

Meclis’te gündem son kale Haymana


ANKARA BOYUTU ÇOK BİLİNMİYOR

Haymana’daki toplantıda parti grup başkanvekillerinin konuşmaları ise özetle şöyle oldu.
AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse: “Malazgirt Zaferi, İstanbul’un fethi ve Çanakkale Zaferi nasıl tarihimizin dönüm noktalarından birisiyse Sakarya Zaferi’miz de bu destanlar zincirinin en önemli halkalarından birisi olarak kabul edilir. Toplumun belli bir kesimi Sakarya Meydan Muharebesi’nin Ankara boyutunu çok bilmiyor. Polatlı biraz daha biliniyor, toplantımızı burada yapmanın Haymana’nın bilinmesini sağlamak açısından çok kıymetli. Haymana’da bu olayların yaşandığı yerlerde anıtlar oluşturmak, çocuklarımızı ve gençlerimizi buraya getirmek, milli birlik ve beraberliğimizi arttıracak bir tarih bilinci kazandırmak çok kıymetlidir.”

Haberin Devamı

Meclis’te gündem son kale Haymana

KOMUTA MERKEZİ HAYMANA’YDI

CHP Grup Başkanvekili Yaşar Neslihanoğlu: “Bilindiği gibi Sakarya Meydan Muharebesi denince herkes Sakarya şehrinde geçtiğini düşünür. Sakarya Meydan Savaşı, Sakarya Nehri’nin doğusunda bugünkü Polatlı’nın Eskişehir çıkışındaki bölgede gerçekleşti. Komuta merkezi ve askerin toplanma yeri ise Haymana’ydı. İşte bu olay bile Haymana’nın tarihimiz açısından ne kadar kıymetli değere sahip olduğunu göstermektedir. Dün olduğu gibi bugün de Haymana halkımız vatanımızın birliği ve dirliği için her zaman göreve hazır beklemektedir.”

Meclis’te gündem son kale Haymana

CANLA MÜCADELE VEREN TOPRAKLAR

Haberin Devamı

MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan: “Türk milletinin talihinin, dünyanın ise tarihinin değiştiği bir noktadayız. Yedi düvelin saldırısına karşı mücadele eden bir milletin savunmadan taarruza geçtiği bir noktadayız. Bu kutsal vatanı namahrem ellerden kurtarmak için kanla, canla mücadele veren topraklardayız. Ne mutlu ki bize böyle necip, fedakâr, cefakâr bir milletin mirasçılarıyız. Bu millet her daim birliğini muhafaza ederek dirliğini devam ettirmiştir. İnşallah bugün muhatap olduğu bütün problemlere karşı da birliğini ve dirliğini muhafaza ederek bugünleri feraha çıkarak atlatacaktır.”

Meclis’te gündem son kale Haymana

MÜCADELENİN KAHRAMANLARINA SAYGI


İYİ Parti Meclis Üyesi Ali Ünal: “Yüce Atatürk’ün ‘Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır’ diyerek mücadeleyi emrettiği ve sonucunda da yüce halkımızın basireti, tevazusu, gayreti, azim ve kararlılığı bu mücadelenin başarıyla sonuçlanmasına vesile olmuştur. O günkü dış güçlerin, ülkemize göz dikmiş ülkelerin başarısızlığına meydan olmuştur. Bu başarının, bu savaşın yaşandığı Haymana ve Polatlı başta olmak üzere o günkü mücadelenin kahramanlarına şükran ve saygılarımı sunuyorum.”


Meclis’te gündem son kale Haymana

MHP’DEN GÜVERCİN SOKAK ÇAĞRISI

ABB Meclisi, önceki gün yapılan ağustos üçüncü oturumunda ise Ulus Güvercin Sokak’taki sorunların giderilmesine ilişkin Kent Estetiği Komisyonu Raporu’nu da oy birliğiyle kabul etti. Esnafın talebi üzerine bu sokakla ilgili önerge verdiklerini belirten MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan, sokak girişindeki beton bariyerler yerine ‘Tarihi Güvercin Sokak’ yazılı bir giriş tacı çalışması yapılmasını önerdi. Sokağın bir asırlık tarihe sahip olduğunu belirten Ilıkan, “Sokak, 2015-2016 yıllarında bir tadilat görmüş, ondan sonra yeni bir çalışma yapılmamış. Sokakta bir güvenlik problemi var, esnaf güvenlikten şikâyetçi. Sokağın sonunda metruk yarım kalmış bir inşaat var. Yapısal dokunuşa da ihtiyacı var” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!