Meclis’te gündem sokak hayvanları

Güncelleme Tarihi:

Meclis’te gündem sokak hayvanları
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2022 21:39

Ankara’daki ‘sokak hayvanları’ ve ‘barınak sorunu’ bir kez daha ABB Meclisi’nin gündemindeydi. AK Parti ve MHP grubu, yetersiz çalışma yapmakla eleştirdiği ABB’ye çözüm önerileri sundu. CHP grubu ilçe belediyelerinin kendi çalışmalarında iyileştirme yapması gerektiğini söylerken, İYİ Parti grubu ise ABB’nin Karataş’ta yaptığı barınağın yüzde 40’nın bittiğini aktardı.

Haberin Devamı

Ankara Büyükşehir Belediye(ABB) Meclisi’nin önceki gün yapılan 2022 ilk toplantısında son dönemde tartışılan sokak hayvanları ve barınaklar konusu gündemdeydi. Kentte sokak köpeklerinin çocuklara yönelik saldırılarını hatırlatan AK Parti grubu sokak hayvanlarına yönelik yapılan çalışmalarla ilgili soru önergesi verdi.

Meclis’te gündem sokak hayvanları


BÖLGESEL ÇALIŞMALAR YAPMAK LAZIM

Sokak hayvanları konusunda ABB’nin yetersiz kaldığını savunan AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse, “Üçüncü yıla geldik bu konuda ABB’nin karnesine bakalım. Bugüne kadar yaptığınız bir şey var mı? Bir barınak Ankara’da neye yeter. Ankara’yı dört bölgeye ayırarak bölgesel çalışmalar yapmak lazım. ABB neredeyse bir ilçe belediyesinin yaptığı kadar kısırlaştırma yapıyor. Kapasitesinin arttırılması lazım. Barınaklarla ilgili, sokak hayvanlarıyla ilgili bütün halinde bir çalışma yapmadınız. Veterinerlerle, fakültelerle ilave önlemler alın. Biz söylediğimizde ‘siz yapın’ diyorsunuz. Biz zaten yapıyoruz yaptığımız için rahat konuşuyoruz. Mamak’ta önemli bir kampanya başlattık. Sokak hayvanlarını sahiplenen ailelere aylık olarak 500 lira para verme konusunda Meclis’imizde karar aldık. ABB’de bu konuda destek verebilir. Burada bir sorun var insanlarımız sokakta gezemez hale geliyor, bu konuda çözüm üretelim” ifadelerini kullandı.

Meclis’te gündem sokak hayvanları


BU SORUN BÜYÜYEREK DEVAM EDİYOR

“Sahipsiz sokak hayvanları problemi gün geçtikçe büyüyor” diyen MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan da özetle şu önerilerde bulundu: “Bu sorun çeper ilçelerde daha çoktu. Artık şehir merkezinde de hem insanlar hem de sokak hayvanları için güvenlik problemi haline geldi. Klasikleşmiş yöntemlerle bu işin üstesinden gelemeyiz. Bir kere buradaki ilgi ve algıyı yükseltmemiz lazım. Barınak bunlardan bir tanesi. Bir tane barınak üç yıldır bitirilemiyor. Bu barınak yapılsa dahi yetersiz kalacak. Gerekirse mobil kısırlaştırma ünitelerinin, araçlarının sayılarının çoğaltılması gerekiyor. Hayvan mamaları ve yemlerinde dışa bağımlılık da var çoğu pahalı ithal ürünler. Lokantalardan, kafelerden yemek atıklarının toplanıp belli entegre tesisler kurulup bunların mamalara dönüştürülüp vatandaşlara dağıtılması gerekiyor. Bütçe çoğaltılsın, buraya ilgi gösterilsin yoksa bu sorun büyüyerek devam ediyor. Hayvanlar çünkü çok fazla çoğalıyorlar.”

Meclis’te gündem sokak hayvanları


17 BİN 213 KISIRLAŞTIRMA YAPILDI

Barınağın ihalesinin 7 Temmuz 2021’de yapıldığı bilgisini veren CHP Grup Başkanvekili Yaşar Neslihanoğlu, “Şu anda yüzde 40 seviyesinde. Bu yeter mi yetmez. Sadece ABB olarak değil bütün ilçe belediyeleri de kendi çaplarında bir iyileştirme yaparsa, bunlar çok daha iyi çözüme ulaşır. 2021’de ABB 17 bin 213 kısırlaştırma yaptı. Bunlar yetmez. Çok fazla sayıda can dostlarımız var. Bunların daha fazlasını yapalım, yapmamızda hiçbir sıkıntı yok” derken İYİ Parti Grup Başkanvekili Adnan Beker de “Karataş’ta 6 bin kapasiteli şu anda yüzde 40’ı bitmiş, 48 milyon liraya Fen İşleri Daire Başkanlığı’mız ihale yapmış hayvan barınağımız inşallah nisan veya mayıs ayında açılacak” bilgisini verdi.

Meclis’te gündem sokak hayvanları


TEHLİKELİ TÜRLERE ACİLEN ÜCRETSİZ KISIRLAŞTIRMA

Haberin Devamı

Bağımsız Meclis Üyesi Şehnaz Sibel Aygün de Meclis’e sunduğu önergede, yasa ile kısırlaştırılmaları ve çiplenmeleri gereken tehlikeli tür köpek sahiplerinin bu maliyeti karşılayamamaları ve ceza almamak için köpeklerini sokağa terk ettiklerine dikkat çekti.

Meclis’te gündem sokak hayvanları


Aygün, ‘Sokağa terk edilmiş bu köpeklerin hem insanlar için oluşturabileceği riskleri engellemek hem de kısırlaştırılmamış bu ırkın sokakta kontrolsüzce üremelerinin önüne geçmek için belediyenin sahipli veya sahipsiz olduğuna bakmaksızın bu ırkların ücretsiz olarak acilen kısırlaştırmalarına öncelik verilmesini’ önerdi. Aygün, “Çok kısa süre kaldığı için acilen başlanmalı. Bir an evvel duyurulsun insanlar köpeklerini getirsinler” dedi.

 

Haberin Devamı

Meclis’te gündem sokak hayvanları

AK Parti Meclis Üyesi Mehmet Emin Ayaz, ABB’nin barınak, köpek eğitim merkezi ve evcil hayvanlar sağlık merkezi yapımı için 5 milyon TL’lik bir bütçe ayırdığını ve bunun yeterli olmayacağına dikkat çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!