Meclis’te gündem afet ve acil durum

Güncelleme Tarihi:

Meclis’te gündem afet ve acil durum
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2020 10:13

Elazığ’daki 6.8’lik depremin ardından ABB Meclisi’nde gündem, afet ve acil durumlardı. ABB bünyesinde Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı kuruldu. Başkan Yavaş, Ankara’ya da İstanbul’daki gibi AKOM yapılacağını açıkladı. Büyükşehir ile 25 ilçe belediyesinin ‘Afet Koordinasyon İş Birliği Protokolü’ ile birlikte hareket etmesi kararlaştırıldı.

Haberin Devamı

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, ilk kez Hürriyet Ankara’nın ‘Beyaz davet’ manşetiyle duyurduğu ABB ile 25 ilçe belediyesi arasında imzalanacak ‘Afet Koordinasyon İş Birliği Protokolü’nün detaylarını önceki gün Büyükşehir Belediye Meclisi’nin şubat ayı toplantısı ilk oturumunda şöyle anlattı:

MÜDAHALEDE GENİŞ İŞBİRLİĞİ

“Ankara’nın 8 bin 500 kilometre caddesi var. Ama sokak sayısı son derece fazla. Temin edeceğimiz çipleri, kameraları, GPS ile beraber ilçe belediyelerinin de araçlarına takıp, yazılımla takip etmek istiyoruz. O anda hangi araç yakınsa onu yönlendireceğiz. Daha büyük bir operasyon düşünülüyor. Sadece kara buza müdahale değil. Afete müdahalede geniş bir hazırlığımız var. Deprem ülkemizin bir gerçeği. Elazığ’daki deprem daha iyi hazırlık yapmamız gerektiğini gösterdi. Daha koordine olabilir miyiz diye işbirliği için bu teklifi sunuyoruz.” Başkan Yavaş ayrıca İstanbul’daki gibi Ankara’ya da Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) kuracaklarını açıkladı. Yavaş, “Maalesef Ankara’da gerektiği gibi bir Afet Koordinasyon Merkezi yok. AKOM için projemiz hazır. Yeni bir bina inşa edeceğiz, teknolojik altyapısını sağlayacağız” dedi.

TEK ELDEN PROBLEME YOL AÇAR

Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı ise protokolle ile ilgili çekincelerinin olduğunu belirterek şunları söyledi: “Zaten birçok belediyemiz bu konuda üzerine düşeni yapıyor. Hiç kimse ‘burası benimdir değildir’ anlayışıyla hareket etmiyor. Geçtiğimiz günlerde Büyükşehir’de toplantı yapıldı, protokol taslağı ortaya konuldu. Bunun bir takım hukuki sorunlara yol açacağını düşünüyorum. Yönetimin tek elden yapılması problemlere yol açacaktır. Bunun da iyi düşünülmesi lazım.” ABB ile 25 ilçe belediyesi arasında imzalanacak ‘Afet Koordinasyon İş Birliği Protokolü’ne ilişkin Başkanlık Yazısı Plan ve Bütçe ile Hukuk ve Tarifeler komisyonlarına gönderildi. Protokol, komisyonlarda görüşüldükten sonra yeniden Meclis’e gelecek.

Meclis’te gündem afet ve acil durum


DEPREM DAİRESİ NELER YAPACAK?

Haberin Devamı

Öte yandan Meclis, oy birliğiyle ABB bünyesinde Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı ile bu daire altında 5 şube müdürlüğü kurulmasını kararlaştırdı. Daire başkanlığında olası afet durumlarının öncesi, sırası ve sonrası olmak üzere üç aşamalı müdahale planları hazırlanacak. ABB bünyesinde kurulacak uluslararası standartlardaki AKOM koordinasyonunda daha önceden tespit edilen ve eylem planı hazırlanan doğal afet riski taşıyan alanlar dahil kar ve buzla mücadeleye, sel ve su taşkınlarının yaşanacağı sıcak noktalara daha hızlı müdahale edilmesi sağlanacak.

Meclis’te gündem afet ve acil durum

24 Ocak’ta merkez üssü Elazığ Sivrice olan 6.8’lik depremde çok sayıda yapı hasar görürken Elazığ ve Malatya’da 41 kişi hayatını kaybederken, binlerce kişi de yaralanmıştı.

EKİPLERE EĞİTİM VERİLECEK

İlk etapta sahaya inebilecek mobilize 200-300 kişilik uzman ve sertifikalı ekipler oluşturulacak ve gönüllüler eğitilecek. Kimyasal atıklar ve radyoaktif kirlenmelerle ilgili riskleri öngören hareket planını da hazırlayacak olan deprem dairesi bünyesinde; Jeolojik Araştırmalar ve Zemin İnceleme, Afet Koordinasyon Merkezi, Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme, İdari ve Mali İşler ile Afet Teknolojileri İzleme ve Eğitim olmak üzere 5 şube müdürlüğü hizmet verecek. Deprem dairesi ayrıca deprem ve zemin inceleme amaçlı rapor, etüt, harita, plan ve projeler de yapacak.

‘İNŞALLAH ANKARA MUZUNU HEP BİRLİKTE YERİZ’

Haberin Devamı

ANKARA’da tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi için aralarında damızlık fıstık bahçesi kurulması, çiftçilere çilek bahçesi ekipman desteği verilmesi, tıbbi ve aromatik bitki verilmesi, muz seraları kurulması gibi tekliflerin yer aldığı 14 Başkanlık Yazısı da oy birliğiyle kabul edildi. Muzun Ankara’da nasıl yetiştirileceğini merak ettiklerini belirten AK Partili Mehmet Emin Ayaz, “100 bin lira harcayıp 50 bin liralık muz yetiştirecekseniz bunu yapmayın. Muz eninde sonunda yetişir. İnşallah Ankara muzunu hep birlikte yeriz” dedi. Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı’nın Ziraat Mühendisi olduğunu ve ilmine saygı duyulması gerektiğini belirten Başkan Mansur Yavaş ise “Başarısız olursa onun da faturasını ödeyecektir” dedi. Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar da araştırma yapılarak, paranın boşa harcanmaması gerektiğini vurguladı.

Meclis’te gündem afet ve acil durum


KÖSE FOTOĞRAFLARI GÖSTERDİ YAVAŞ GÖRÜNTÜYÜ İZLETTİ

Meclis’te gündem afet ve acil durum


Mamak Belediye Başkanı Murat Köse’nin konuşması ise tansiyonu yükseltti. Köse, ilçedeki caddelerde bozuk olan yolların fotoğraflarını getirdiği şövaleden gösterdi ve Mamak’lıların çalışmalar nedeniyle çukur ve çamurla boğuştuklarını anlattı. Köse, “ASKİ Mamak’ta çok dikkatsiz, düzensiz ve dağınık çalışıyor. Züccaciye dükkanına giren fil gibi çalışıyor” eleştirisinde bulundu. Mamak Belediyesi’nin önündeki sel baskınının görüntülerini Meclis’e izleten Yavaş, “Murat Bey’in asıl muhatabı ASKİ Genel Müdürü. Kendisine o işleri niye yaptırdığını sorsun. Belediyede yeni bir yapılanma yapıyoruz, bütün verdiğimiz sözleri yerine getireceğiz” yanıtını verdi. CHP’li Ertan Işık da Köse’ye sert sözlerle yüklendi.

Meclis’te gündem afet ve acil durum


MECLİS’TEN NOTLAR

Haberin Devamı

-Beltaş tarafından işletilen Sıhhiye’deki otoparkın işletme hakkı 25 yıllığına Hacettepe Üniversitesi’ne devredildi.
-AK Partili Murat Akça, Deprem Master Planı’nın tamamlanması gerektiğini vurguladı. Başkan Yavaş, yapı stoğunu incelettirmeye başladıklarını belirterek öneriyi dikkate alacaklarını kaydetti.
-CHP’li Serdar Kendir’in önergesi ile Karşıyaka Mezarlığı’nda cenaze namazının kılındığı alanın etrafının kışın demonte sistemle kapatılması kararlaştırıldı.
-Geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden ABB eski Meclis Üyesi Zafer İçyer’in adının Sincan Malazgirt Mahallesi 93. Cadde’ye verilmesi 4 partinin önergesi ile kabul edildi.
-AK Parti, CHP ve MHP’nin önerisi ile ABB’den emekli memurlara emekli kimlik kartı verilmesi kararlaştırıldı.
-MHP’li Mehmet Yıldız, 2000-2013 yılları arasında tıbbi atık toplanması ve bertaraf edilmesinin tek şirket tarafından yürütüldüğünü, firmanın eksik iş yaptığını, firmaya fazla ödeme yapıldığı, konuyla ilgili şaibeler olduğunu belirterek soru önergesi verdi. Başkan Yavaş, tıbbi atık ve katı atıkla ilgili teftiş soruşturmasının yapıldığını önergenin de buna ilave edileceğini söyledi.
-AK Partili Meclis Başkanvekili Fatih Ünal da tüm parti grupları adına ABD’nin ‘Yüzyılın Planı’ adıyla Kudüs’ü İsrail’in başkenti ilan eden planını tanımadıklarını ve kınadıklarını ifade etti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!