ASKİ uyardı: Mazgalların üzerini asfaltla kapatmayın

Güncelleme Tarihi:

ASKİ uyardı: Mazgalların üzerini asfaltla kapatmayın
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2022 16:04

Kentteki bazı mazgalların ilçe belediyelerinin asfalt çalışmaları esnasında kapatıldığına dikkat çeken ASKİ Genel Müdürü Erdoğan Öztürk, “Bir kez daha başkentimiz ve başkentlilerimiz için pis su ve yağmur suyu baca kapakları, yağmur suyu ızgaraları ve içme suyu vana kapakları olan vana buşaklelerinin üzerlerinin asfalt çalışmalarıyla kapatılmamasını rica ediyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürü Erdoğan Öztürk, defalarca uyarmalarına karşın pis su ve yağmur suyu akışını düzenleyen ve olası taşkınların önlenmesinde büyük rol oynayan mazgalların ilçe belediyelerinin döktüğü asfaltlarla kapatıldığını söyledi. Mazgal temizliğinde kendilerini en çok sıkıntıya düşüren durumun üzerine asfalt dökülen ızgara ve vana bacaları olduğuna dikkat çeken Öztürk, özetle şunları kaydetti:

ASKİ uyardı: Mazgalların üzerini asfaltla kapatmayın

MAZGAL TEMİZLİĞİ SÜRÜYOR

“Bugüne kadar yılın ilk yarısında 40 binden fazla mazgal temizliği gerçekleştirdik ve temizliğe de devam ediyoruz. Bu temizlik çalışmaları sırasında bizi en çok sıkıntıya düşüren durum ilçe belediyeleri tarafından dökülen asfaltlarla ızgara ve vana bacalarının kapatılması. İlimiz genelinde yapılan asfaltlama çalışmaları esnasında altyapı tesislerimizin üst yapı elamanları olan pis su ve yağmur suyu baca kapakları, yağmur suyu ızgaraları ve içme suyu vana kapakları olan vana buşaklelerinin (vanaların yer üstünden kontrolünü sağlayan araç) üzerlerinin asfalt çalışmaları esnasında kapatıldığı görülmektedir. Baca kapaklarının üzerinin kapatılmasından dolayı da kanalizasyon hattı tıkanıklıklarına müdahalede gecikmelerden dolayı mağduriyetler yaşanmaktadır. Su alma yapılarımız olan yağmur suyu ızgaralarımızın asfalt altında kalması yüzeysel su baskınlarına neden olmaktadır.

Haberin Devamı

Bir kez daha başkentimiz ve başkentlilerimiz için pis su ve yağmur suyu baca kapakları, yağmur suyu ızgaraları ve içme suyu vana kapakları olan vana buşaklelerinin üzerlerinin asfalt çalışmalarıyla kapatılmamasını rica ediyoruz.

MÜDAHALE EDİLECEK ŞEKİLDE OLMALI

İklim değişiklikleri nedeniyle sel ve su taşkınları artık daha hissedilebilir ve afet durumuna gelmiş durumda. Bu sebeple de gerek ilçe belediyeleri gerekse diğer birimlerce asfalt atılan yerlerde baca kapağı ve yağmursuyu ızgaralarının üzerlerinin her an müdahale edilecek şekilde yol kotunda olması gerekmektedir. Bu sebeple de üzerlerinin asla kapatılmaması ve engellenmemesi önem arz etmektedir. İçme suyu vana buşakleleri de çok önemli. Bu kapakların asfalt altında kalması durumunda meydana gelen içme suyu şebeke arızalarında şebeke suyunun kesilememesi nedeniyle arızaya müdahale gecikmekte ve su kaybının artmasına neden olunmaktadır. Yapılmakta olan asfalt çalışmalarının altyapı işletmelerine engel olmamaları için pis su ve yağmursuyu baca kapakları, yağmursuyu ızgaraları ve içme suyu vana buşaklelerinin çalışma yapılan noktalarda ivedilikle yükseltilmesi gerekmektedir.”

Haberin Devamı

ASKİ uyardı: Mazgalların üzerini asfaltla kapatmayın

AÇIKTA BIRAKILAN MOLOZLARA DA DİKKAT!

İnşaat alanlarında açıkta bırakılan molozlara da dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çeken Öztürk, “Gerek sokak aralarında gerekse caddelerde ağaçlardan dökülen yaprak ve ağaç dallarının ızgaraların içine atılması sonucunda da kanallar tıkanmaktadır. Bu sebeple de Ankaralı vatandaşlarımızdan bu konuda dikkatli olmaları ve hassasiyet göstermelerini rica ediyoruz. Ayrıca inşaat yapılan yerlerde açıkta ve korunmasız bir şekilde bırakılan kum, çakıl ve moloz gibi inşaat atıkları da aşırı yağmurlarda sürüklenerek ızgaralara dolup yine ızgaraların tıkanmasına ve taşkınlara neden olmaktadır. Bu nedenle hem vatandaşlarımızın hem de asfalt atma görevini yerine getiren görevlilerin özenli ve dikkatli olmalarını rica ediyorum” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!