Maskede istikrar azaldı gripte artış yaşandı

Güncelleme Tarihi:

Maskede istikrar azaldı gripte artış yaşandı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2021 22:25

Maske kullanımının gevşemesi, ağustos ayında grip vakalarını tetikledi. Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, “Bireysel hijyen kurallarına uyma, hem COVID-19 hem de diğer virüslerin aktive olmasına karşı bir bariyer oluşturuyor” dedi.

Haberin Devamı

Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, grip vakalarının özellikle ağustosun 15’inden sonra görülmeye başladığını belirterek, “Maske takmada uygulanabilirlik anlamında bu yaz istikrarı muhafaza edemedik” dedi. Oğuztürk, belirtileri sebebiyle de COVID-19 ile benzeşen grip vakalarının durumuna ilişkin şunları söyledi:

Maskede istikrar azaldı gripte artış yaşandı


HİJYEN KURALLARINDA GEVŞEME YAŞANDI

“Delta varyantı, COVID-19’un bilinen belirtilerinden farklılıklar gösterebiliyor. Delta varyantında ‘3B’ dediğimiz baş ağrısı, boğaz ağrısı ve burun akıntısı şikâyetleri ile ciddi anlamda karşı karşıya kalıyoruz. Bu belirtiler, grip hastalığında da karşımıza çıkıyor. Fakat şunu net olarak ifade etmek gerekiyor; COVID-19 hastalığına Delta varyantı nedeniyle yakalanmış kişilerde, bu şikâyetler gribe göre bir miktar daha ağır seyrediyor. Geçen yaz grip gibi hastalıklar daha az görülürken bu sene grip vakaları özellikle ağustosun 15’inden sonraki süreçte görülmeye başladı. Ağustos ayında grip vakalarının görülmesinin en büyük sebebini bireysel hijyen kurallarına uymadaki gevşemeye yorumluyorum. Maske takmada uygulanabilirlik anlamında bu yaz istikrarı muhafaza edemedik.

Maskede istikrar azaldı gripte artış yaşandı


BİREYSEL KURALLAR BARİYER OLUŞTURUYOR

Sosyal hareketliliğin artması, mesafe kurallarına uymama ve maske takma konusundaki istikrarın bozulması, virüslere fırsat verdi, bu süreçte solunum yoluyla bulaşan, koronavirüs ailesinden grip ve benzeri diğer hastalıklar da aktive oldu. Bireysel hijyen kurallarına uyma hem koronavirüs hem de diğer virüslerin aktive olmasına karşı bir bariyer oluşturuyor. Bu anlamda kapalı alanlarda olmazsa olmaz şekilde maske takmaya devam etmemiz gerekiyor. Açık alanlarda ise yaz mevsiminin avantajı, virüsün buralarda hastalık oluşturma etkisinin daha az olması nedeniyle yakın mesafe dışında maske takmaya şu an itibariyle çok ihtiyaç yok.”

BAKMADAN GEÇME!