Mamak’ta selin ardından

Güncelleme Tarihi:

Mamak’ta selin ardından
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2021 23:15

Sel felaketinin yaşandığı Mamak Dereboyu Caddesi’nde önceki gün metrekareye ortalama 17 kg sağanak yağış düştü. ABB yetkilileri, “Bir daha benzer sıkıntıların yaşanmaması için tüm önlemleri alacağız” dedi. ASKİ’nin caddede çalışma yapılan yerleri asfaltlamamasını eleştiren Mamak Belediye Başkanı Murat Köse, “Geçici de olsa asfalt atılsaydı, mıcır sel suyuyla caddeden Türközü’ne doğru akmazdı” diye konuştu.

Haberin Devamı

Mamak’ta önceki gün öğleden sonra etkili olan ve 40 dakika süren sağanak yağış, sel ve su baskınlarına neden oldu. Dereboyu Caddesi’nde devam eden Mamak-Gölbaşı İçme Suyu İletim Hattı çalışmaları da yağıştan olumsuz etkilendi. Bölgede temizlik çalışması yaptıklarını belirten ASKİ Genel Müdürü Erdoğan Öztürk, içme suyunun kirlenmesi anlamında bir risk olmadığını açıkladı. Sel suları, hat çalışmasının yapıldığı yerlerdeki dolgu malzemelerini de aşağıya doğru taşıdı. Vatandaşlar kendi imkânlarıyla suları tahliye etmeye çalışırken, Ankara Büyükşehir Belediyesi(ABB) ve Mamak Belediyesi ekipleri vatandaşın yardımına koştu. Sel sularının bastığı ev ve iş yerlerinde suyu tahliye çalışması gerçekleştirildi. Bölgede ev, iş yeri ve araçlardaki hasar tespit çalışmaları da devam etti.

Mamak’ta selin ardından


LOKAL BÖLGEYE 17 KİLOGRAM YAĞIŞ

ABB yetkilileri, lokal olarak metrekareye ortalama 17 kilogram seviyesinde sağanak yağış gerçekleştiğini belirtti. ABB’den bir yetkili şu bilgileri verdi: “Sağanak yağış lokal olarak Mamak Dereboyu Caddesi ve Polatlı’da bir bölgede etkili oldu. Lokal bölgelere ortalama metrekareye 17 kilogram seviyesinde sağanak yağış düştü. Başkent 153 ve 112 acil komuta merkezine gelen tüm taleplere 119 araç ve 285 personelle müdahale edildi. Toplamda 33 ev, 8 iş yeri su baskını ihbarı geldi. Tamamına müdahale edildi.

Mamak’ta selin ardından


VATANDAŞLARIN YARALARINI SARACAĞIZ

Sosyal hizmetler ekibimiz de mağdur olan vatandaşların evlerine giderek kalacak yeri olmayanlara yer konusunda yardımcı oldu. Tüm temel ihtiyaçlar konusunda yardımcı olundu, olmaya da devam ediyoruz. Mamak Dereboyu’ndaki çalışma da uzun yıllardır ihmal edilen ve yapılmayan altyapı çalışmasıdır. Bu devam eden bir çalışmaydı. O da bir an evvel tamamlanacak. Bir daha benzer sıkıntıların yaşanmaması için tüm önlemleri alacağız. Hasar tespit çalışmalarımız da sürüyor, tamamlandığında rakamlar netleşecek. Vatandaşlarımızın yaralarını da Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak en kısa sürede saracağız.”

Mamak’ta selin ardından


GEÇİCİ ASFALT OLSAYDI AKMAZDI

Mamak Belediye Başkanı Murat Köse de Türközü Mahallesi ve Dereboyu Caddesi’nde yaşanan sel felaketinin yaşandığı bölgede incelemelerde bulundu. ASKİ’nin altyapı çalışması yaptığı noktalardaki mıcır ve malzemenin suyla beraber aktığına dikkat çeken Başkan Köse, Hürriyet Ankara’ya şunları söyledi: “Yağmurun yağmasıyla beraber hemen bölgeye geçtik. İlk müdahaleyi biz yaptık, ardından Büyükşehir’in ekipleri geldi, onlarla beraber işbirliği içerisinde mevcut duruma çözüm üretmeye çalıştık. Dereboyu ve Türközü daha çok zarar gördü. Yağmurun yoğun yağması sonucu altyapı zorlandı ancak buradaki problemlerden bir tanesi ASKİ’nin düzensiz çalışması. ASKİ çalışma yaparken gerisini toplamıyor, tabiri caizse züccaciye dükkânına giren fil gibi çalışıyor. Dereboyu Caddesi’nde ASKİ’nin yaptığı bir nakil hattı çalışması var. Boru döşüyorlar, döşenen yerlerin üzerini de malzemeyle dolduruyorlar. Geçici de olsa asfalt atılsaydı o dolgu malzemeleri, mıcır sel suyuyla caddeden Türközü’ne doğru akmazdı. Çalışma yapılan yerlerin hepsi delik deşik oldu, malzeme çamur halinde evlere doğru aktı. İki aydır zaten esnaf ve vatandaş da bu çalışmadaki düzensizlikten şikâyetçiydi.

Mamak’ta selin ardından


ACİL ÖNLEM ALINMASI LAZIM

Burası yoğun yağmur alan bir yer, Büyükşehir tarafından acil önlem alınması lazım. Ana caddeye ve caddeye çıkan sokaklarda yağmur suyunu tahliye edecek altyapı çalışması yapılmalı. Geniş borularla ve mazgallarla suyun sele dönüşmeden yer altından tahliyesi sağlanmalı. Önlem alınmadığı için Türközü’nde hem gelen sel suyunun hem de akan malzemeyle tıkanan kanalizasyon hatlarının bazı evlerde su baskınına yol açtığını gördük. ‘Yıllardır yapılmadı’ bahanesini öne sürüyorlar. İki yıl geçti. Bugün başlamayacaklarsa ne zaman başlayacaklar. Eskiye sürekli olumsuz sözler söylenerek çözüm üretilmez, çözüm sorumlu olan idare tarafından üretilir. Dereboyu ve Türközü halkı ‘Büyükşehir derdimizi çözsün’ diyor. Vatandaşlarımızın yanındayız. Afet sonucu oluşan hasarı onarma konusunda Mamak Belediyesi olarak üzerimize düşeni yerine getireceğiz, kısa sürede hayatı normale döndüreceğiz. Ekiplerimiz teyakkuz halinde olacak.”

Mamak’ta selin ardından


‘RESMEN REZİL OLDUK’

Haberin Devamı

Dereboyu Caddesi’ndeki selden etkilenen vatandaşlar ise şunları söyledi: Alt kattaki otoparkı su dolan apartmanda oturan Ahmet Üzel: “Yola döşenen boruları yüksek ihtimal iyi döşeyemediler. O boruların üzerine asfalt atılmadığı için o çakıl taşları arabaların yukarı çıkmasını engelledi. Bu civardaki kanalizasyon boruları da patlak olduğu için o suyla karışık yağmur suyu binanın altına doldu. Su dolan kısımda araçlar vardı. Araçları buradan zor çıkardık. Apartman da asansörün içine kadar su doldu.”

SPOR SALONUNU SEL BASTI

Cadde üzerinde su baskını meydana gelen spor salonunun sahibi Kaan Kızılbayır: “Resmen rezil olduk. Üyelerimiz spor yaparken içerisi bu hale geldi. Soyunma odalarına kadar su doldu. İş yerini açalı 1 hafta olmuştu. Suyu engellemeye çalıştık ama her yer su doldu. Üyelerimin telefonlarına kadar çoğu şey kullanılamaz hale geldi. Şu an tahmin edemeyeceğim kadar büyük bir masrafım var.”

HER ZAMAN BÖYLE OLUYOR

Evi hasar gören Osman Erdoğan: “Bu derenin suyu her zaman böyle oluyor. Yarım saatlik yağışta her yer bu hale geliyor. Buradaki kanal, suyu geri tepince bizim kömürlük böyle su doldu. Evin içerisine de su girdi. Kömürlükteki odunlarım ve kömürlerim hepsi gitti. Sadece sel suyu olsa önemli değil de içerisinde kanal suyu da var.” DHA

Haberin Devamı

Mamak’ta selin ardından
Şiddetli yağış Kızılay’da da su baskınına neden oldu. Zafer Çarşısı’ndaki bazı iş yerlerini su bastı. Çarşı esnafı, her yağmurda benzer sıkıntılarla karşılaştıklarını belirterek, yetkililerden soruna çözüm bulunmasını istedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!