LÖSEV’den beş madde

Güncelleme Tarihi:

LÖSEV’den beş madde
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2020 02:01

BM 2020 Üst Düzey Siyasi Forum’a beş maddeyle çağrıda bulunan LÖSEV’in bildirgesinde, koronavirüsün ‘hızlı ve öfkeli’ bir şekilde tüm dünyayı etkisi altına aldığı, kanserin ise yıllardır ‘sessiz ve sinsice’ insanları öldürdüğü belirtildi.

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler(BM) Ekonomik ve Sosyal Konseyi(ECOSOC) Danışmanı LÖSEV, kanserin önüne geçmek için BM 2020 Üst Düzey Siyasi Forum’a(High Level Political Forum-HLPF) beş maddeyle çağrıda bulundu. LÖSEV’in bildirisinde, koronavirüsün ‘hızlı ve öfkeli’ bir şekilde tüm dünyayı etkisi altına aldığı, kanserin ise yıllardır ‘sessiz ve sinsice’ insanları öldürdüğüne dikkat çekildi. BM Üst Düzey Siyasi Forum’un 2020 yılı toplantısı, ECOSOC himayesinde geçen salı günü New York’ta başladı. Bu yılki teması ‘Hızlandırılmış Eylem ve Dönüştürücü Yol Haritası: Sürdürülebilir Kalkınmanın Gerçekleştirilmesi için 10 Yıllık Eylem Süreci’ olarak belirlenen foruma, 50 ülkeden danışman statüsündeki 179 sivil toplum kuruluşu bildiri sundu. LÖSEV’in önerileri de ‘Kansere Karşı Mücadelede Yatırım ve İşbirliği Tüm Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine Hizmet Eder’ başlığıyla yayımlandı.

LÖSEV’den beş madde


SESSİZ VE SİNSİCE

Haberin Devamı

LÖSEV, bildirisinde, “Çoğu az gelirli ülkelerde olmak üzere dünyada her gün ortalama 30 bin kişi, her saat başı bin 200 kişi ve her dakikada 20 kişi kanserden ölmektedir. Kanser, dünyada çocuk ölümlerinde ilk sırada yer almakta ve her yıl 300 bin çocuğa kanser tanısı konmaktadır. Türkiye’de de her gün 400’den fazla kişi kanserden yaşamını yitirmektedir” ifadelerine yer verdi.
Yapılan birçok araştırmada genetik etkenlerin tüm kanser vakalarındaki payının yüzde 5 civarında olduğu; gıda/beslenme, çevre kirliliği, çalışma koşulları gibi dışsal etkenlerin kanserin oluşumundaki rolünün ise yüzde 90’ın üzerine çıktığı hatırlatılarak, LÖSEV şu 5 madde ile önerilerde bulundu:

ORTAK ÇÖZÜM BULUNMALI

1) Başta kanser olmak üzere sağlık alanındaki araştırma ve geliştirme çalışmalarına toplum/halk sağlığı odaklı daha çok yatırım yapılmalı ve kâr amaçlı ticarileşmenin önüne geçilmelidir.
2) Başta, Dünya Sağlık Örgütü olmak üzere tüm dünya sağlık bakanlıkları, sivil toplum kuruluşları, hasta ve hasta yakınları örgütlenme ile işbirliğini güçlendirmelidir.
3) Herkes için erişilebilir ve ekonomik evrensel sağlık hizmeti haktır. Sağlık hizmetine ve kanser tedavisi ilaçlarına erişim çok pahalıdır. Buna ortak bir çözüm bulunmalıdır.
4) Gıda üretiminin her aşaması zamana yaymadan belirlenmeli, kansere sebep olan dışsal tüm faktörlere ilişkin işbirliği ve politika geliştirilmelidir. Küresel bir tehdit haline gelen kötü tarım uygulamaları, pestisit ve diğer kimyasalların kullanımı denetim altına alınmalıdır.
5) Sağlıklı beslenme, hareketli yaşam, obezite ile mücadele çocuk ve gençlerin eğitim programlarına dahil edilmelidir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!