‘Kuş dedektifi’nden doğaya davet

Güncelleme Tarihi:

‘Kuş dedektifi’nden doğaya davet
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2020 22:33

Türkiye’nin önemli kuş gözlemcilerinden Emin Yoğurtçuoğlu, salgın döneminde doğada daha fazla vakit geçirmenin her açıdan yararlı olacağını söyledi. Yoğurtçuoğlu, salgınından bunalanları doğaya davet etti.

Haberin Devamı

Kuş dedektifi olarak da bilinen Ankaralı kuş gözlemcisi Emin Yoğurtçuoğlu, doğa ve kuş gözlemciliğinin Türkiye’de yeni gelişen bir etkinlik türü olduğuna işaret ederek, bunun doğada en iyi stres atma yöntemleri arasında yer aldığını vurguladı. Koronavirüs salgını dolayısıyla evlerine kapanmak zorunda kalanlara doğayı tavsiye eden Yoğurtçoğlu, şunları söyledi: “İnsanlar evlerinde oturmak zorunda değiller. Doğaya gidip kendi başlarına veya aileleriyle gözlem yapabilirler. Ben diyorum ki, ‘AVM’ye gidip oralarda dolaşmak yerine çıkın doğada dolaşın, saygı duyarak doğada dolaşın.’ Çünkü o gözleyeceğiniz canlıların evi orası. Bunu unutmamamız gerekiyor. Yani bu size nasıl bir katkı sağlar? Psikolojik olarak sizi rahatlatır, doğada stres atarsınız.

‘Kuş dedektifi’nden doğaya davet


ŞEHİRLERDE DE GÖZLEM YAPILABİLİR

Kuş gözlemlemek için büyük çaba sarf edilmesine gerek yok. Şehir parklarında da bu imkân elde edilebilir. Kuşlar, özellikle kış aylarında sıcak olmaları nedeniyle şehirleri tercih ediyor. Böylece kuş gözlemleme kentlerde de rahatlıkla yapılabilir. Doğada kuşların güzelliğini ve renklerini görmek, sesini duymak insana çok iyi geliyor. Bizim attığımız bir maske, bir çöp, bıraktığımız herhangi bir plastik şişe bile onlara zarar veriyor. 

‘Kuş dedektifi’nden doğaya davet


TÜRKİYE GERÇEK BİR KUŞ CENNETİ

Kuş gözlemleme konusunda Türkiye’deki çalışma ve ilginin iyi bir noktada olduğunu kaydeden Yoğurtçuoğlu, “Türkiye dünyada çok önemli bir yere sahip. Türkiye, gerçek bir kuş cenneti. Türkiye’de 485 farklı kuş türü bugüne kadar gözlemlenmiş durumda. Siz rahatlıkla bunların 300-350 tanesini bir senede görebilirsiniz. Bu 485 türün 434 tanesini fotoğraflayıp, gözlemledim, onlarla alakalı belgeler topladım” dedi.

‘Kuş dedektifi’nden doğaya davet


ELİNİZE KONARSA YAKALAMAYIN

Yoğurtçuoğlu, insanların doğaya, özellikle kuşlara güven vermeleri gerektiğini belirterek “Avucunuza biraz yer fıstığı ya da çekirdek koyduğunuzda uzaktan bunu görüp elinize gelebiliyor. Bu bir güven meselesi. Tek yapmanız gereken onlara zarar vermeyeceğinizi bilmeleri. Gerçekten de elinize bir gün kuş konarsa sakın onu yakalamaya çalışmayın. Bir daha gelmez ve güveni yok olur. Bu kısacık ikramınızın kabul edilmesi ise sıcacık bir etki bırakır” diye konuştu.

‘Kuş dedektifi’nden doğaya davet

Kuşların peşinde dünyayı dolaşan Kuş Dedektifi: “70’e yakın ülke gördüm. Dünyada 10 bin 800 farklı kuş türü var. Bunun yaklaşık 4 bin tanesini gözlemleyip, kayda aldım, fotoğrafladım.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!