Kuş cennetinde atık manzarası

Güncelleme Tarihi:

Kuş cennetinde atık manzarası
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2018 09:36

Fotoğrafçılar Nallıhan Kuş Cenneti’nde düzenlenen foto safaride vizörden kuş avcılığı yaptı. Foto safari sırasında çekilen fotoğrafların bazılarına kuş çeşitliliğinin yanı sıra bölgedeki çöp ve atık çeşitliliği de yansıdı.

Haberin Devamı

Türkiye'nin önemli kuş cennetlerinden biri olan ve 200’e yakın kuş türünün yaşadığı Nallıhan Kuş Cenneti, hafta sonu fotoğraf avcılarını buluşturdu. Tüketici ve Çevre Eğitim Vakfı’nca (TÜKÇEV) düzenlenen iki gün süresince gerçekleştirilen 5. Foto Safari’de fotoğrafçılar vizörden kuş avcılığı yaptı. Foto Safari sırasında çekilen fotoğrafların bazılarına kuş çeşitliliğinin yanı sıra çöp ve atık çeşitliliği de yansıdı. Fotoğraflar doğaya duyarsızca atılan çöp ve atıklar arasında yaşamını sürdüren kuşlar dikkat çekti. Sarıyer Barajı’nın kıyılarında yaban ördeklerinin yavruları pet şişeleri, ayran ve deterjan kutularıyla arasında fotoğraflandı. Etkinliğin düzenmesinde emeği geçen AK Parti Ankara Milletvekili ve Başkent Ankara Meclisi Başkanı Nevzat Ceylan, Hürriyet Ankara’nın kirlilikle ilgili sorusunu yanıtladı. Kirliliğe Sakarya nehrine Ankara Çayı’ndan, Eskişehir Porsuk Çayı’ndan gelen suların neden olduğuna dikkat çeken Ceylan, doğal alanları ziyaret eden vatandaşlara da duyarlı davranmalı konusunda çağrıda bulundu. Ceylan Şunları söyledi:

Haberin Devamı

İNSANLAR ÖLÇÜSÜZ DAVRANIYOR

“Bölge Sakarya Nehri’nin havzasında bulunan bir yer. Sakarya Nehri’yle gelen suların yarattığı bir kirlilik var. Eskiden çok daha fazlaydı şimdi azaldı. Sakarya Nehri’ne Ankara Çayı’ndan, Eskişehir Porsuk Çayı’ndan gelen kirlilik azaldı. Şimdi de Geçmişten kalan bu kirliliğin halen belirtilerini görüyoruz.
Bir diğer kirlilik etkeni de bazı bilinçsiz vatandaşların attığı atıklar. Orası benim çocuğum gibi bir yer, ben de oralıyım. İnsanlarımız bazen doğayı kirletmek konusunda ölçüsüz davranıyor. Ama abartı bir kirlilik olduğunu söyleyemeyiz. Kuş Cenneti’nin olduğu yerde abartı kirlilik yok, bu görüntüler kenarlarda kalan noktalarda. Ancak oluşmaması için insanları bilinçlendirmemiz gerek.”

150 FOTOĞRAFÇI VİZÖRLE KUŞ AVLADI

Sarıyar Barajı’nda gerçekleştirilen tekne turunda, fotoğraf tutkunları farklı türdeki birçok kuşu fotoğraflama fırsatı buldu. Yaklaşık 150 kişinin başvurduğu yarışmada, jüri heyetince en iyi fotoğraflar seçilecek. Yarışma sonucunda birinciye 5 bin, ikinciye 3 bin, üçüncüye 2 bin lira ödül verilecek. Yarışmanın sonuçları, 21 Haziran’da açıklanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!