Korumazsak kayba doğru gidiyoruz

Güncelleme Tarihi:

Korumazsak kayba doğru gidiyoruz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2021 00:51

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yapacakları ortak imar çalışmasından elde edilecek gelirle Beypazarı’nın tarihi konaklarını restore edeceklerini belirten Belediye Başkanı Tuncer Kaplan, “Eğer bu evleri korumazsak çok büyük bir kayba doğru gidiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un geçtiğimiz günlerde Beypazarı’na gerçekleştirdiği ziyarette ilçeye ilişkin birçok konuda destek sözü aldıklarını ve ortak çalışma yapacaklarını kaydeden Belediye Başkanı Tuncer Kaplan, ilçenin tarihi konaklarının restorasyonu için de adım atacaklarını söyledi. Cumhuriyet Mahallesi tarafındaki alanda yapılacak imar planlamasının geliriyle konakları kurtaracaklarını anlatan Başkan Kaplan, çalışma ile ilgili şunları söyledi:

EVLERDE BEYPAZARILILAR YAŞAMIYOR

“Sayın Bakan’a(Murat Kurum) özel olarak ilettiğim konulardan bir tanesi, Beypazarı’nın tarihi evlerinin kentsel dönüşüm ve restorasyonla korunması konusuydu. Eğer bu evleri korumazsak çok büyük bir kayba doğru gidiyoruz. Şu anda evlerde yaşayan nüfusun Beypazarılılarla da hiç ilgisi yok. Evler, Beypazarılıların yaşamadığı bir yer oldu. Övündüğümüz, gurur duyduğumuz o evlerden bir tanesinde belediye başkanı olarak ben bulunmalıydım. Bu yüzden iki konağı restore ettik. Birisini hizmet konağı, diğerini kültür evi olarak kullanıyoruz. Beypazarı’nın en güzel evlerinden 10 tanesinin restorasyonunu kendi dönemimde yaptım. Restorasyon deyip geçmeyin. Bu 10 tane evin restorasyon bedeli, geçmişte boyanan evlerin hepsinin bedelinin 2 katıdır. Dışarıdan bakmakla değil, içine girip yaşadığınız şekilde restore ettik.

‘YÜZDE 40’IYLA EVLERİNİZİ KURTARIN’

Haberin Devamı

Cumhuriyet Mahallesi bölgemiz var. Burada eski çöplük alanımız yer alıyordu. Göreve gelir gelmez ilk icraatım o çöplüğü kaldırmak oldu. Biz burayı rekreasyon alanı yapmayı planlıyorduk. Bu alanın hemen üst tarafında da Hazine’ye ait 2 bin 500 dönüm boş bir yer var. Sayın Bakan ‘Hazine’ye ait imar yapılabilecek, şehri güzelleştirecek alan var mı’ diye sorunca zaten ben de kafamdan o alanı düşünüyordum, söyledim. Bakan Bey’e bu alandan bizim 50 milyon lira gelir elde edebileceğimizi, TOKİ ve Hazine’nin de en az 50 milyon lira gelir elde edebileceğini ifade ettim. Bakan Bey de ‘Buradaki gelirin yüzde 30-40’ını restorasyona harcayın, tarihi evlerinizi kurtarın’ dedi. Bakan Bey’in güzel bir jesti oldu. Bu evlerin restorasyonları oldukça yüksek meblağlı. Şimdi buradan elde edilen imar gelirleriyle evlere sahip çıkacağız. Biz o alanın imarına geçen yıl başladık. Bu sene içerisinde imarla alakalı problemlerimiz biter bitmez satışına başlanırsa konakların restorasyonuna da hızlıca başlarız.”

MANSUR BEY GÖREVE BAŞLADIĞINDA İLK ÖNERDİĞİM KONUYDU

Haberin Devamı

Amaçlarının ilçenin tarihine sahip çıkmak olduğunu belirten Başkan Kaplan, “Bu özelde kaldığı zaman insanların bayağı bir para harcaması lazım. O yüzden belediye olarak sahip çıkıyoruz. Evler artık kullanılmıyor. Kaloriferli değil, şartları zor, restore edilip bakımları yapılmış olsa oturulabilecek en muhteşem yerler olur. Mevcuttaki duruma el atıp vatandaşın da evini kurtaracağız. Mansur Bey göreve ilk başladığında da kendisine ilk yapılmasını önerdiğim konulardan birisi buydu. Bakanlık destek verdi, biz yapacağız. Desteklerinden dolayı Sayın Bakan’ımıza çok teşekkür ediyorum.”

Korumazsak kayba doğru gidiyoruz

Beypazarı Belediye Başkanı Tuncer Kaplan, ilçede restore ettikleri ve edecekleri konakları Hürriyet Ankara Muhabiri Murat Yılmaz’a gezdirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!