Kısa film şiir gibi olmalı

Güncelleme Tarihi:

Kısa film şiir gibi olmalı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2009 00:00

TED Ankara Koleji Vakfı Özel Lisesi’nin bu yıl ilkini düzenleyeceği Kısa Kes Kısa Film Yarışması’yla ilgili olarak konuşan Proje Sorumlusu Arya Su Altıoklar, “Kısa film, konunun uzatılmadan anlatıldığı, güzel, temiz ve şiir gibi bir yol” dedi.

TED Ankara Koleji Vakfı Özel Lisesi’nin bu yıl ilkini düzenleyeceği Kısa Kes Kısa Film Yarışması’yla ilgili olarak konuşan Proje Sorumlusu Arya Su Altıoklar, “Kısa film, uzun filmin kısası demek değil. Kısa film, konunun uzatılmadan anlatıldığı, güzel ve temiz bir yol” dedi.

Kısa filmde, konunun çok dar bir zamanda anlatılması gerektiğini belirten Altıoklar, “Çok iyi bir etki bulmanız gerekiyor. Kısa film şiir gibi olmalı” diye konuştu.

Yarışmanın yavaş yavaş duyulmaya başladığını belirten 15 yaşındaki Altıoklar, şunları söyledi:
“Geçtiğimiz yıl İstanbul Erkek Lisesi’nin düzenlediği bir kısa film yarışmasına katıldım ve bir devlet okulunun böyle bir yarışma düzenlemesinden çok etkilendim. O ortamı gördükten sonra biz neden böyle bir şey yapmıyoruz diye düşünmeye başladım. Bu düşüncemi okul müdürümüzle paylaştım. Okulumuz çok büyük olduğu için işin bürokrasi kısmı biraz zor oldu ama bürokrasi her yerde aynı, Okulumuz bizi çok destekledi.

Sinema geliştiriyor

Sinema insanın bakış açısını ve kalemini çok geliştiriyor. Ben de bu sayede kendimi çok geliştirdiğimi düşünüyorum. Kısa filmle ilgili olarak öğrendiğim en önemli şeylerden biri de, sanatta demokrat olunmadığı. Herkesin istediğini yapamıyorsunuz. En doğruyu kim düşünebiliyorsa onu ön plana çıkarmak gerekiyor.

Ankara’ya memur kenti diyorlar. Biz de öğrenciler olarak aynı durumdayız. Okuldan eve gelip ödev yapıyoruz. Ankara’da yapabileceğimiz şeyler çok sınırlı. Öğrencilerin gittiği yerler artık ne yazık ki sadece alışveriş merkezleri. Bu çalışmayı başlatıp diğer okulları da teşvik etmek istedik.

Gençler teşvik edilmeli

Setlerde büyüdüm. Bu alana ilgim doğuştan geliyor. Türkiye’deki tüm TED’ler arası kısa film yarışmasına ve İstanbul Erkek Lisesi’nin yarışmasına katıldım. Ciddi anlamda bu işe asılmamın nedeni yarışmaydı. İnsanların bu şekilde teşvik edilmesi gerekiyor. Üniversitede farklı bir meslek okuyup yüksek lisansımı sinema alanında yapmak istiyorum.
Kısa film, hem görsel anlamda yönetmenin perspektifini, hem oyuncunun vizyonunu, hem de senaristin stilini ortaya koyuyor. Yarışmanın adını Kısa Kes olarak seçtik. Bu, biraz asi bir isim. Jüriyi de iyi yapmak istedik. Jüride, Mustafa Altıoklar, Yüksel Aksu, Selçuk Yöntem, Zerrin Tekindor, Nehir Erdoğan, Beren Saat ve Can Dündar var. Yarışmayı rehber öğretmenlerimiz Fatma Sever ve Yasemin Akdemir’le birlikte organize ediyoruz.”
Okul olarak bu tip etkinliklerin arkasında durduklarını belirten Akdemir ise, “Öğrencileri durdurmamız gereken noktalar tabi ki oluyor ama çocukların yaratıcılıklarını serbest bırakıp, neler çıkarabileceklerini görmeye çalışıyoruz” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!