Kırtasiye pazarı Çin'e emanet

Güncelleme Tarihi:

Kırtasiye pazarı Çine emanet
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2016 16:59

Okulların açılmasına kısa bir süre kala vatandaşlar, çocuklarının ihtiyaçlarını karşılamak için kırtasiyecilerin yolunu tutarken, piyasadaki ürünlerin çoğunun Çin menşeli olması dikkat çekti.

Haberin Devamı

Kalem, defter, kalem traş, çanta ve matara ithalatı yılın 7 ayında geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 42,4 artarak, 45,4 milyon dolara ulaştı. İthalatta ön plana çıkan ülke Çin olurken, temmuz ayı sonu itibarıyla Çin’den anılan ürün gruplarından 11,3 milyon dolarlık ithalat yapıldı. Bu tutarın toplam ithalat içindeki payı yüzde 25 oldu.

YERLİ ÜRETİCİ DESTEKLENMELİ

Ankara Kitap ve Kırtasiyeciler Odası Başkanı Ünal Şimşek, özellikle Çin’de işçi maliyetlerinin ucuz olmasının aralarında yerli firmaların da bulunduğu birçok firmayı bu ülkede yatırım yapmaya yönlendirdiğini ifade etti. Bu durumun yerli üreticinin gücünü zayıflattığına dikkati çeken Şimşek, “Yerli üretim imkanlarıyla ile ihtiyaç karşılanabilir. Bu anlamda yerli üreticiye destek verilmesi gerekir. Böyle yapıldığı zaman işsizlik de aşağı çekilir” değerlendirmesinde de bulundu. Birçok kırtasiyecinin iş yapamadığı için dükkanını kapatmak zorunda kaldığını anlatan Şimşek, temel satış maddesi olan kitabın kamu tarafından ücretsiz dağıtılmasının esnafın işlerini olumsuz etkilediğini bildirdi.

Haberin Devamı

FİYATLAR YÜZDE 10 ARTTI

Büyük marketlerin kırtasiye malzemesi de satıyor olmasının da kırtasiye esnafının önemli sorunları arasında yer aldığını kaydeden Şimşek, “Ücretsiz kitap dağıtımı ve büyük marketlerin kırtasiye ürünleri satışını birlikte düşündüğümüzde esnafa piyasanın yüzde 25’i gibi bir oran kaldı” dedi. Kırtasiye ürünleri fiyatlarının bu yıl geçen yıla göre yüzde 10 civarında arttığına işaret eden Şimşek, bu yıl velilerin anaokulu ve ilköğretim 4. sınıf düzeyindeki öğrenciler için yaklaşık 600 lira, ortaöğretim kısmı için 750 lira, lise düzeyi öğrenciler için ise 850 lira masraf yapacaklarını sözlerine ekledi.

MİNİKLERİN GÖZDESİ ‘ÖRÜMCEK ADAM’

Nielsen’ın araştırmasına göre, çocuklar, okul alışverişi yaparken en fazla ‘Örümcek Adam’ karakterinin kullanıldığı lisanslı ürünleri tercih ediyor. Aralarında Ankara’nın da bulunduğu 12 ilde gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre, çocuklar, hayranı oldukları kahramanlardan okul döneminde de vazgeçmiyor. Araştırmaya göre, son dönemde çocuklar tarafından en beğenilen çizgi film karakterlerinin başında yüzde 15 ile ‘Örümcek Adam’ geliyor. ‘Örümcek Adam’ı yüzde 11 ile ‘Süpermen’ ve yüzde 10 ile ‘Hello Kitty’ izliyor. Söz konumu çizgi film karakterlerini, ‘Tom ve Jerry’, ‘Winx’, ‘Batman’, ‘Ninja Turtles’, ‘Mickey Mouse’, ‘Bugs Bunny’, ‘Pepee’, ‘Tweety’ ve ‘Benten’ gibi diğer karakterler takip ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!