Kılıçdaroğlu: 28 Şubat darbecileri nasıl yargılandıysa bu darbeciler de gün gelecek hesabını verecektir (2)

Güncelleme Tarihi:

Kılıçdaroğlu:  28 Şubat darbecileri nasıl yargılandıysa bu darbeciler de gün gelecek hesabını verecektir (2)
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2016 18:24

Kılıçdaroğlu: 28 Şubat darbecileri nasıl yargılandıysa bu darbeciler de gün gelecek hesabını verecektir (2)

Haberin Devamı

Ümit KOZAN - Nursima KESKİN / ANKARA (DHA) - CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında konuştu. Kılıçdaroğlu, "Hiçkimse meraklanmasın 12 Eylül darbecileri, 28 Şubat darbecileri nasıl yargılandıysa bu darbeciler de gün gelecek hesabını verecektir" dedi. Kılıçdaroglu, TOBB Genel Kurulunda yaptığı konuşmasındaki 'Böyle bir başkanlık sistemini kan dökmeden bu ülkede gerçekleştiremezsiniz' sözlerini bir kez daha kürsüden tekrarladı.

"14 YILDIR BU ÜLKENİN BAŞINA BELA OLAN O DİKTATÖR BOZUNTUSU"

Kılıçdaroğlu, "Terör insanlık suçudur. Teröre karşı açık, net tavır takınmalıyız. Bunu söyledik. 'Teröre karşı ortak tavır takınırsak daha başarılı sonuçlar alırız' dedik. Şunu söylemekten de kendimi alıkoyamadım: 2002'de iktidara geldiler, ülkede terör yoktu. 2002'de terörsüz Türkiye devraldılar, bugün kan gövdeyi götürüyor. Binlerce kişi bulundukları yerden gitmiş, şehirler silah deposu haline dönüşmüş, masum çocuklar, kadınlar, aileler yerlerinden edildi. Bu hale Türkiye'yi kim getirdi? Van'daki taksi şoförü mü Hakkari'deki bakkal arkadaşımız mı Diyarbakır'daki taksi şoförü Şehmuz mu getirdi? Bu hale getiren kaçak sarayda oturan diktatör bozuntusudur. 7 Haziran'dan bu yana 500'ü aşkın şehit verdik. 500 eve ateş düştü. Sorumlusu kim? Ben biliyorum ama Vanlı, Hakkarili, Edirneli, Muğlalı, Çankırılı, Çorumlu kardeşime de sesleniyorum; kendi vicdanına soracaksın bu işin sorumlusu kimdir diye. Sormazsan Türkiye'de demokrasi kaybeder. Mehmet Ali Şahin'e, 23 Kasım 2014'te Güneydoğu'da terör örgütünün vergi topladığına dair bir soru soruluyor. Şahin, 'Buna benzer duyumlar, duyumların ötesinde bilgi ve tespitler bizler tarafından da yapıldı, hükümetimiz, devletin yetkili organları tarafından da yapıldı.' diyor. Terör örgütü vergi toplarken, bu ülkenin hükümeti, bakanı sen değil miydin, başbakanı kaçak sarayda oturan adam değil miydi? Bu hükümet ve kaçak sarayda oturan zat terör örgütüne yardım ve yataklık yapmışlardır. Terör örgütünün sponsoru, hamisi, yardım ve yataklık yapanı bunlardır. Gelen her şehidin, her ölen çocuğun sorumlusu bunlardır. Terörle bizi baş başa bıraktılar. Analar ağlamasın diyorlardı, ağlamadık ana bırakmadılar. Çocuğu şehit olmayan anne bile haberleri izleyemediğini, çocuklara üzüldüğünü söylüyor. Bunları yapan kim? 14 yıldır bu ülkenin başına bela olan o diktatör bozuntusu" dedi.

"SAVCI DEDİĞİN ADAM YÜREKLİ ADAMDIR"

Kılıçdaroğlu, "Dünyanın sorununu yaşıyoruz ama hükümet yok. Niye yok? Çünkü hükümete karşı saray darbesi yapılıyor. Meşru bir hükümete karşı darbe gerçekleşmiştir. Bu bir anayasal suçtur. İkide bir bizim hakkımızda fezleke düzenleyen savcılara seslenmek istiyorum: Siz Cumhuriyetin savcıları değil misiniz, siz Anayasanın güvencesi değil misiniz? Siz neden birilerinin taşeronluğunu yapıyorsunuz? Saray darbesi gerçekleşti, neden konuyu soruşturmuyorsunuz? Soruşturamazlar. Savcı dediğin adam yürekli adamdır, cumhuriyeti korur, birilerinin uşaklığını yapmaz, darbe olunca soruşturmayı açar" diye konuştu.

"NİYE MİLLİ İRADEYE SAHİP ÇIKMADIN?

Kılıçdaroğlu, "Darbeye karşı Davutoğlu, 'Görev süremizin 4 yıl sürmemesi benim tercihim değil, bir zaruretin sonucudur' diyor. Sayın Davutoğlu, o zaruret nedir? 23 milyon 600 bin kişinin oyunu aldın, niye milli iradeye sahip çıkmadın? 'Bana oy veren vatandaş var, hakkını gözardı edemem' niye demedin? Diyemedin. 64. Hükümete karşı bir saray darbesi gerçekleşmiştir. Tarih bunu böyle yazacaktır. Hiçkimse meraklanmasın 12 Eylül darbecileri, 28 Şubat darbecileri nasıl yargılandıysa bu darbeciler de gün gelecek hesabını verecektir" dedi.

DİKTATÖR YİNE BUYURMUŞ: 'MUTLAKA BIYIKLI OLMASI LAZIM'

Kılıçdaroğlu, "Adalet ve Kalkınma Partisi Kuzey Kore modeline göre görev yapan bir partidir. Kuzey Kore'de de bir diktatör var. Bütün dünyada alay konusu. Bizde de bir diktatör var, o da bütün dünyada alay konusu. Mağduru oynayamazsın Sayın Davutoğlu. Sen yürekli bir adamsan sonuna kadar demokrasiyi savunacaktın. 23 milyon 600 bin kişinin oyunu ve hakkını savunacaktın, Sonra diktatör buyurdu: 'Bir başbakan istiyorum'. Nasıl birisi olsun? 'Düşük profilli olsun'. Bir baktık hepsi sıraya girmişler; 'Vallahi de o düşük profilli değil, asıl benim düşük profilli. Beni seç'. Sevgili vatandaşlarıma sesleniyorum: Böyle parti, böyle demokrasi olur mu? Sıraya girmişler, 'Ben daha düşük profilliyim. Hatta çukurdayım. Beni seç ne emredersen yapacağım. 24 saat yatarım, yeter ki beni seç' diyor. Pes vallahi. Düşük profil ne demek? Aklını kullanmayan adama düşük profilli denir. Çünkü aklını başkasına kiraya vermiş. Bu kişilere aynı zamanda dalkavuk da denir. Çünkü ne denirse 'Emredersiniz' der. Bu yetiyor mu? Hayır. Diktatör yine buyurmuş: 'Mutlaka bıyıklı olması lazım' diyor. Bir bakıyorsunuz, herkes bıyık bırakıyor. Niye bıyık bıraktı? 'Zaten ben düşük profilli bir adamım, o da bıyık bırakın dedi. Ben de bıyık bırakmaya başladım. Belki beni seçer' diyor. Vatandaşlarıma sesleniyorum: Siz böyle bir başbakan seçim tarzını, Türkiye Cumhuriyeti tarihini bırakın, dünya tarihinde gördünüz mü Allah aşkına? Böyle demokrasi mi olur? Ayıp değil mi? Yazık, günah değil mi bu ülkeye? Bunların hepsinin hesabının verilmesi lazım" diye konuştu.

"BÖYLE BİR DEMOKRASİYİ BİZİM BEDENİMİZİ ÇİĞNEMEDEN HAYATA GEÇİREMEZSİN"

Kılıçdaroğlu, "Sen ne istiyorsun diyorlar? 'Valiyi, kaymakamı, hakimi, savcıyı ben tayin edeceğim. Milletvekili, belediye başkan adaylarını ben belirleyeceğim. Her şeyi ben yapacağım. Hele şu yasama, yargı, bunlar da ayak bağı. Bunların kaldıracağım. Hele siz beni bir seçin, gerisi Allah kerim' diyor. Böyle bir şey olabilir mi? Olamaz. Ne dedik? Sen böyle bir demokrasiyi bizim bedenimizi çiğnemeden hayata geçiremezsin" dedi.

"BEN BİLİYORUM SEN KANI BİLE PARAYLA SATARSIN"

Kılıçdaroğlu, "23 milyon 600 bin oy alan bir partinin genel başkanına darbe yapıldı, denetleyen kim, eleştiren kim? CHP dışında bu olayın üzerine giden, demokrasiyi, hukuku savunan kim, yargı bağımsızlığını savunan kim? Millet can derdinde. 6 milyonu aşkın işsiz var. Bunların derdiyle ilgilenen var mı? Yok. Sadece biz ilgileniyoruz. Demiş ki diktatör bozuntusu; 'Biz ancak Kızılay'a kan veririz'. Lafa bak. Şunu demek istiyor; Kızılay para verirse kanımızı veririz. Ben biliyorum sen kanı bile parayla satarsın" dedi.

"SENİN KANDAN BESLENDİĞİN ÇOK AÇIK"

Kılıçdaroğlu, "Demiş ki 'Biz kandan değil, halktan besleniyoruz'. Senin kandan beslendiğin çok açık. Yüz binlerce kişi hayatını kaybetti, 3 milyona yakın kişi Türkiye'de mülteci konumunda. O ölenlerin tamamının kanı senin ellerinde, senin dişlerin de kanlı, ellerin kadar. MİT tırlarını gönderdin oraya, silah gönderdin. Niye gönderdin? İnsanlar katledilsin diye gönderdin. Hala insanlar öldürülüyor, masum insanlar öldürülüyor. Onların tamamının sorumlusu sensin" diye konuştu.

"23 NİSAN'I YASAKLARSIN, ŞEHİTLERİMİZ VAR DİYE AMA ÖBÜR TARAFTA GİDER HER TÜRLÜ PİSLİĞİ YERSİN"

Kılıçdaroğlu, "Davaların savcısı değil miydi? O olaylarda hayatını kaybedenler ve onların acısı hala yüreğimizde. Onların sorumlusu kim? 'Ben bu davaların savcısıyım' diyen sen değil misin? Sen kandan besleniyorsun. Berkin Elvan 15 yaşında. Bir Allah rahmet eylesin bile demedin. Annesini seçim meydanlarında yuhalattın. Sende din var mı iman var mı ahlak var mı namus var mı şeref var mı? Söyle bakalım ne var? Sen kandan, gerginlikten, şiddetten besleniyorsun. Ne diyordu? '400 milletvekili verin bu işi huzur içinde çözelim' Vermezseniz, işte böyle yapar, her gün kan, şehit gelir, her gün insanlar ölür. Milleti şantajla tehdit ediyor. Yakışır mı bu? Sekiz şehidimizin olduğu gün beyefendi nikah töreni yapıyor. Nikahını yaparsın ama mütevazı yaparsın. Biz de çoluk çocuk evlendirdik. 23 Nisan'ı yasaklarsın, şehitlerimiz var diye ama öbür tarafta gider her türlü pisliği yersin" dedi.

"SİYASİ DÜŞÜNCESİNDEN ÖTÜRÜ KİMSE İDAM EDİLMEMELİ"

Kılıçdaroğlu, "Rahmetli Menderes'in adını ağzına alarak CHP'yi suçladı. Bir, sakın ola ki bir daha rahmetli Menderes'in adını ağzına alma, yakışmıyor. O namuslu, şerefli, düzgün adamdı. O çocuklarının ticaret yapmasına bile izin vermedi. 'Ben politikacıyım, şaibesi olur' diye. Bak Menderes'in torunlarına, git sor bakayım, pırıl pırıl hepsi, Cumhuriyet'i savunuyorlar. İdamlarla ilgili bir gerçeği açıklayacağım. 27 Mayıs ihtilalinden sonra yargılamalar oldu, Menderes ve arkadaşları idam edildi. Siyasi idama her zaman karşı çıktım. Siyasi düşüncesinden ötürü kimse idam edilmemeli. Hiçbir ayrım da yapmam. Ama bu yaptı. Suudi Arabistan'da 47 kişi idam edildi. Dedi ki: 'Suudi Arabistan'ın kanunlarında var. İran'da da var. İdam olabilir'. Biz karşı çıktık. Mısır'da yapılan darbe sonucu idamlara da karşı çıktık. Bangladeş'te de bir kişiyi idam ettiler, Erdoğan köpürdü, 'Vay nasıl idam edersiniz' diye. Suudi Arabistan'da 47 kişi idam edilirken, 'Onların kanununda var.' İnsanda biraz omurga olur, insanda biraz ilkeli davranma olur. Rahmetli İnönü idam kararları verildiğinde 14 Eylül 1961'de o dönemin bütün siyasi partilerinin genel başkanlarını topluyor, 'Ortak bir mektup yazalım ve idamlara karşı çıkalım'. Altında CHP Genel Başkanı İsmet İnönü, Adalet Partisi Genel Başkanı Ragıp Gümüşpala, MSP Genel Başkanı Enver Adakan, Yeni Türkiye Partisi Genel Başkanı Ekrem Alican, hep beraber diyorlar ki 'Biz idamlara karşıyız, yapmayın' diyorlar" dedi.

'BABAM VE BEN' ADLI KİTAPTAN BİR BÖLÜM OKUDU

Kılıçdaroğlu, Adnan Menderes'in oğlu Aydın Menderes'in yazdığı 'Babam ve Ben' adlı kitaptan bir bölüm okudu. Kılıçdaroğlu, "Bu gerçeği bu kadar acımasızca ancak bir diktatör saptırabilir. Ortada bir gerçek ve bir acı var. Acının engellenmesi için en ciddi mücadeleyi bütün partilerle beraber İsmet Paşa da verdi" dedi.

SÖZLERİNİ KÜRSÜDEN TEKRARLADI

Kılıçdaroglu, TOBB Genel Kurulunda yaptığı konuşmasındaki 'Böyle bir başkanlık sistemini kan dökmeden bu ülkede gerçekleştiremezsiniz' sözlerini bir kez daha kürsüden tekrarladı.

"CHP OLDUĞU SÜRECE BU ÜLKEDE REJİMİ DEĞİŞTİRMEYE KİMSE YELTENEMEZ"

Kılıçdaroğlu, "Birileri Türkiye'yi babasının çiftliği sanıyor. Hiç meraklanmayın sevgili vatandaşlarım. Korkusuz ol, yılma, yürekli ol. CHP olduğu sürece bu ülkede rejimi değiştirmeye kimse yeltenemez" dedi.

FOTOĞRAFLI 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!