Kent Konseyi’nden Suya Saygı Raporu

Güncelleme Tarihi:

Kent Konseyi’nden Suya Saygı Raporu
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2022 17:16

Ankara Kent Konseyi(AKK), suyun verimli kullanılması için düzenlediği ‘Suya Saygı Buluşmaları’nı tamamlayarak ‘Suya Saygı Raporu’ sonuç bildirisini açıkladı.

Haberin Devamı

Bildiride kuraklık riskine karşı alınacak önlemler sıralanırken evsel atık sularının değerlendirilmesi başta olmak üzere İmrahor Vadisi, Mogan ve Eymir Gölü’nün su sistemini besleyen drenaj ağlarının korunması gerektiği vurgulandı. “Sadece bugünü düşünen, gelecek kuşaklar olmayacakmış gibi davrandıkları tüm tasarı ve planlamalardan, bencil davranışlardan vazgeçmeye çağırıyoruz” denilen sonuç bildirisinde merkezi ve yerel karar vericilere önemli görevler düştüğüne dikkat çekildi. Raporda diğer önlemler ise şu şekilde sıralandı:

SİSTEMLERİNİN KORUNMASI GEREKİR

* Yapılaşma baskısı altındaki İmrahor Vadisi, Mogan ve Eymir su sistemlerini besleyen drenaj ağları ile diğer vadi sistemlerinin korunması gerekir.
* Öncelikle başta su olmak üzere tüm mevcut doğal varlıkların görünür ya da görünmez olanların korunmasına karar verilmeli. Ormanlara, vadilere, ovalara, derelere, yaylalara geri döndürülemez şekilde zarar verecek olan planlar, projeler ve uygulamalar hiçbir koşulda kabul edilmemelidir.
* Ankara’nın ve içinde bulunduğumuz bölgenin hayat damarları olan ama günümüzde yeraltına hapsedilmiş derelerin gün yüzüne çıkarılması için gerekli çalışmalar başlatılmalıdır.

KORUYUCU ADIMLAR ATILMALIDIR

* Ankara’nın su kaynaklarını sağlayan Kızılırmak ve Sakarya havzalarının geleceği açısından bir an önce ‘koruyucu-önleyici’ adımlar atılmalıdır.
*Orta ve uzun vadede Ankara’da bulunan derelerin -görünür ya da görünmez hâle getirilmiş- vadilerin ve bağlantılı tüm su varlıklarının güncel durumları tespit edilmeli, koruma, geliştirme, onarım planları hazırlanmalı, bu planlar, kent ve kırla ilgili tüm müdahalelere temel oluşturmalıdır.
* Kentsel dönüşüm sürecinde geçirimsiz yüzey artışına yol açan ve mevcut bitki örtüsü ve ağaç varlığının yok olmasına neden olan, doğal drenaj ağlarını ortadan kaldıran yapılaşma kararları ve imar uygulamaları, yüzey ve yeraltı su varlığının sürdürülebilmesini olumsuz etkilemektedir. Bu tür bir dönüşüm kentin iklim dirençli gelişmesini de tehdit etmektedir. Bu nedenle merkezi ve yerel yönetimlerin planlama, imar, çevre, iklim ve su idarelerinin koordinasyonunda acil olarak mevcut kentsel dönüşüm uygulamalarını değerlendirmesi gerekir.

YÖNETSEL ÇALIŞMALAR YAPILMALIDIR

* Mikro ve makro ölçekte alternatif su kaynak çeşitliliğinin eksikliği belirlenerek alternatif su kaynaklarını artırmak için yağmur suyu hasadı ve gri su (evsel atık su) kullanım teknolojileri için gerekli yönetsel çalışmalar yapılmalıdır.
* ASKİ Genel Müdürlüğü’nün 2050’li yıllar için yaptırdığı İçme Suyu Ana Planına göre şehir merkezi sisteminde yüzde 40 civarında su kaybı olduğu saptanmıştır. Bu su kaybı oranının yüzde 25 seviyesine indirilmesi gerekmektedir. Bunun için gereken rehabilitasyon yatırımları en kısa sürede başlatılmalıdır.

Kent Konseyi’nden Suya Saygı Raporu

Toplantıyı, AKK Başkent Ankara Çevre ve İklim Meclisi ile Su Çalışma Grubu düzenledi.

Haberin Devamı

Kent Konseyi’nden Suya Saygı Raporu

Toplantıya, AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz’da katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!