Kene kâbusu yine başladı

Güncelleme Tarihi:

Kene kâbusu yine başladı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2021 00:07

Sağlık Bakanlığı, havaların ısınmasıyla birlikte kenelerin sebep olduğu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı riskinin arttığına dikkat çekti ve uyardı: “Kene yönünden riskli alanlara giderken vücudu örten giysiler giyin, pantolon paçalarını çorapların içerisine sokun.”

Haberin Devamı

Keneler, Sivas, Tokat, Kayseri, Ankara ve Erzincan’dan art arda gelen ölüm haberleriyle kendini bu yıl erken gösterdi. Sağlık Bakanlığı da konuyla ilgili bir açıklama yaparak kenelere karşı, “Tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara giderken vücudu örten giysiler giyin, pantolon paçalarını çorapların içerisine sokun, kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edin” uyarısı yaptı. Bakanlık kene ile bulaşan tehlike bir enfeksiyon hastalığı olan KKKA’nın risklerine dikkat çekerek yaptığı uyarılar şöyle oldu:

KİŞİSEL KORUNMA ÖNEMLİ

“Dünyada 30’un üzerinde ülkede görülen KKKA hastalığı, ülkemizde ise çoğunlukla İç Anadolu’nun kuzeyi, Orta Karadeniz ve Doğu Anadolu’nun kuzeyinde yoğunlaşmaktadır. Ülkemizde KKKA ile mücadele için ciddi tedbirler alınmıştır. Hastaların takibi için sürveyans sistemi kurulmuş, bölge merkezleri oluşturulmuştur. Hastalığın teşhisi için laboratuvar altyapısı güçlendirilmiştir. Kişisel korunma önlemleri, hastalığın kontrolü için oldukça önemlidir.

Kene kâbusu yine başladı


ÜZERİNE KOLONYA DÖKMEYİN

Bu nedenle tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara giderken vücudu örten giysiler giyin, pantolon paçaları çorapların içerisine sokun. Kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edin. Kene yönünden riskli alanlardan dönüldüğünde vücutta (kulak arkası, koltuk altları, kasıklar ve diz arkası dahil) kene olup olmadığını kontrol edin. Kene üzerine sigara basmak, kolonya, gaz yağı gibi maddeler dökmek, vücut içeriğini kişiye aktarmasına sebep olacağı için bu tür girişimlerde asla bulunmayın.

ERKEN MÜDAHALE ŞART

Kene tutunmuş ise hiç vakit kaybetmeden vücuda tutunduğu en yakın yerden uygun bir malzeme ile (bez, naylon poşet, eldiven gibi) çıkarın. Kene ne kadar erken çıkarılırsa hastalığın bulaşma riskinin de o kadar azalacaktır. Hastalık hayvanlarda belirti göstermeden seyrettiğinden hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına çıplak el ile temas etmeyin. Kene tutunur ve 10 günlük süre içinde halsizlik, iştahsızlık, ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma veya ishal gibi belirtiler görülürse derhal en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.”

Haberin Devamı

ÖLÜMCÜL SEYREDİYOR

KKKA’nın, Türkiye’de en sık görülen kene ile bulaşan hastalık olarak dikkat çekiliyor. Bir virüs olarak, kene ısırığı ile bulaşır ve özellikle kan yolu ile tüm vücuda yayılan virüste damar yüzeyinde yangı oluşturuyor. Bu yangı, enflamasyon yaygınlaştığında ölümcül seyreder ve damar içi yaygın kanama meydan getiriyor. Kanamalar bazen diş eti, burun gibi çok tehlikeli olmayan bölgelerde olduğu gibi mide, bağırsak gibi ölümcül ve durdurulamayan kanamalar oluşturabiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!