Kazan Köyü’nden metropol ilçeye

Güncelleme Tarihi:

Kazan Köyü’nden metropol ilçeye
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2018 16:19

“Kazan Köyü olarak adlandırılan ilçemizi geride kalan 14 yılın sonunda Ankara’nın metropol ilçeleri arasında sokmayı başardık. İlçemizdeki bu gelişim ve değişim 28 üniversiteye tez konusu oldu.”

Haberin Devamı

Hürriyet Ankara, 2019’da yapılacak yerel seçimlerin nabzını ‘Seçime 1 Kala’ yazı dizisiyle tuttu. Seçime 1 Kala’nın 10’uncu ve son konuğu Kahramankazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk oldu. Başkan Lokman Ertürk, Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Deniz Gürel ve haber ekibinin sorularını yanıtladı.

Kazan Köyü’nden metropol ilçeye

*Bugüne kadar ‘Bu ilçeye kazandırdığım en büyük eserim veya çalışmam şudur’ dediğiniz hangisi?

2004 yılında göreve geldiğimde ilçemizin nüfusu 15 bin civarındaydı. Şimdi 52 bin 500 oldu. Yaklaşık beş kat büyüdü. 81 vilayetten göç alıyoruz. Türk’ü, Laz’ı, Kürt’ü, Çerkez’i, Boşnak’ı... Her kesimden insan var. Bu kadar göç olmasına rağmen insanlar arasında kurduğumuz gönül köprüsü ve hoşgörü var. Çok farklı kültürlerde insanların bir arada mutlu ve huzurlu şekilde yaşadığı bir ilçe olduk. Bunun yanı sıra Avrupa Konseyi’nin verdiği en prestijli ödüller arasında yer alan ve Avrupa Demokrasi Haftası’nda farklı kültürlerin bir arada yaşaması dalında verilen 12 Yıldız Şehri unvanını üst üste iki kez almaya layık görüldük. İlçemizdeki bu gelişim ve değişim 28 üniversiteye tez konusu oldu. Bu ilçe doğalgazla tanıştı, insanlar kömür kovasından kurtuldu. Üç araçla aktarma yapılıp Kızılay’a gidilirken şimdi bir araçla gidilen ilçe oldu. Başkan seçildiğim 2004 yılından bu yana katılımcı, şeffaf ve sosyal bir yönetim anlayışı benimsedim. Yaptığımız tüm hizmetleri halkımızla birlikte yaptık, onlarla paylaşarak fikirlerini alarak gerçekleştirdik. Çalışmalarımızda sevgi dilini kullandık, toplumun tüm kesimlerini kucakladık. Girmediğimiz ev, sıkmadığımız el kalmadı.

Haberin Devamı

Kazan Köyü’nden metropol ilçeye

‘ANKARA’NIN EN HIZLI GELİŞEN İLÇESİ’

2004 yılında ‘Kazan Köyü’ olarak adlandırılan ilçemizi geride kalan 14 yılın sonunda Ankara’nın metropol ilçeleri arasında sokmayı başardık. En büyük eserim budur diyebilirim. Kahramankazan mucizesine imza atarak Türkiye’ye örnek olabilecek çalışmalar gerçekleştirdik. Kahramankazan’ı Ankara’nın en hızlı gelişen ilçesi yaptık. Türkiye’de ise en hızlı gelişen dış ilçeler arasında ilk sıralardayız. 52 bin 500 nüfusa sahip olmamıza karşın, hizmetler alanında nüfusu milyona yaklaşan il ve ilçelerle yarışır, hatta geçer hale geldik.

Haberin Devamı

* Yapmak isteyip de yapamadığınız bir projeniz oldu mu?

Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (HAB) projesi başlıyor, ihalesi yapıldı. Esenboğa ve İstanbul Yolu ile ilgili çalışmalar aynı şekilde yapılıyor. İki tane yüksekokul var. Bir tane bağımsız üniversite olabilir. Termalle ilgili çok arzu ettiğimiz bir çalışma var. Sağlık Bilimleri Üniversitesi ile birlikte yapıyoruz. Gazilerimiz için rehabilitasyon merkezi başta olmak üzere
içerisinde kongre ve kültür merkezi salonlarının olacağı bir termal şehri hayata geçireceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın bilgileri dahilinde çalışmalara başladık. İnşallah önümüzdeki bir kaç ay içerisinde sonucunu alacağız.

Haberin Devamı

* Peki, ‘keşke yapmasaydım’ dediğiniz bir çalışma ya da projeniz var mı?

İlk dönemimizde bir tane spor salonu yaptırmak için Gençlik ve Spor Bakanlığı’na gitmiştik. Dönemin Genel Müdürü ile görüşme yapıp, salonun biraz büyük yapılmasını istemiştik. ‘Kazan’da bu kadar büyüğe ihtiyaç mı var, küçük bir şey yapalım’ dediler. 250 kişilik spor salonuna ikna oldum. Keşke o dönemde ikna olmasaydım. Şimdi o salon yetmiyor. Keşke 5 bin kişilik yaptırmış olsaydım.

Kazan Köyü’nden metropol ilçeye

TARIMSAL SİT ALANIYLA YAPILAŞMA ÖNLENDİ

*Seçime kadar tamamlayacağım dediğiniz projeleriniz hangisi?

Satı Kadın Kentsel Dönüşüm Projesi’ni başlatmak istiyoruz. 980 konut var. Kahramankazan ölçeğinde büyük bir proje. Kahramankazan ilçesi çok verimli tarım alanlarına sahip. Tarım alanlarını maalesef bu konuda çok hoyratça kullandık. Bu dönem Resmi Gazete’de yayımlandı. Kahramankazan’da dümdüz görünen tüm alanlar, tarımsal SİT alanı olarak ilan edildi. Bundan sonra orada hiç inşaat yapılma şansı kalmadı. Bakanlar Kurulu ile beraber ova statüsüne eriştirildi. Son anda yaptığım hizmetlerden birisi bu. 15-20 yıl sonra insanların bir avuç toprağa muhtaç olacağı, tarımın tekrar önemli olduğu dönemler gelecek. Ankara çok hızlı bir gelişim gösteriyor. O yüzden burası, Ankara’nın sayfiye kenti olabilecek. İnsanların yıllar sonra hava alabilecekleri mesire alanlarıyla toprağını korumuş bir ilçe olacak.

Haberin Devamı

Kazan Köyü’nden metropol ilçeye

TRAFİK VE OTOPARK SORUNUMUZ BAŞLADI

*İlçenizde sorun olarak gördüğünüz ilk üç başlık nedir?

Kahramankazan’da önceden çarşı pazarda herkes birbirini tanıyordu. Yollar bomboştu. Bir tane araba geldiğinde, ‘Bu Kazan’ın arabası değil’ derlerdi. Yabancı bir araba geldiğinde kime, nereye gidecek bakılırdı. Çünkü herkes birbirinin arabasının plakasını, arabanın geçmişini bilir. Yollar bomboştu. Şimdi trafik ve otopark sorunumuz başladı. Bu da Kahramankazan’ın büyüdüğünü gösteriyor. İleri ki yıllar için sanayinin çevresel etkilerinden biraz endişem var. Sonuçta bir Gebze gibi olmak istemiyoruz, onu önlemeye çalıştık ama çevresel kirlilikten etkilenen bir ilçe olmaması için önlem alınması gerektiğini düşünüyorum.

Haberin Devamı

Kazan Köyü’nden metropol ilçeye

*Bulunduğunuz ilçede başkan olmasaydınız nerede başkanlık yapmak isterdiniz?

Yine, doğup büyüdüğüm, kendi memleketimde, kendi topraklarımda yapmayı tercih ederdim.

Kazan Köyü’nden metropol ilçeye

ZİRVEDE VE TADINDA BIRAKMAK İSTİYORUM

*Başkanlığın avantajları ve dezavantajları sizce neler?

Bu iş bir gönül işi. Makam ve ekonomik kazanç karşılığı yapılacak bir iş değil. Ailenizi bir tarafa bırakarak doğumdan ölüme kadar insanların her türlü ihtiyaçlarını, vatandaşın önceliğini ailenizin ihtiyacıymış gibi görüp ilgilenmek zorundasınız. Onlar mutlu olduğu zaman mutluluklarını paylaşarak çoğaltıyorsunuz. Sonrasında bir cenazeye katılıp onların acılarını paylaşarak onlarla beraber ağlıyorsunuz. Zor bir iş. İlçede bir problem varsa bu problemi kendi mali yapınızla çözüyorsunuz. O eser ortaya çıkıyor karşısına geçip işte bu benim eserim diyorsunuz. O zaman tüm yorgunluğunuz her şeyiniz bitiyor.

*Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday olmak gibi bir düşünceniz var mı?

Bu işler kısmettir. Yarın hangi şartların ne getireceği belli olmaz. Nasip olduktan sonra da Allah hayırlısını versin.

*Tekrar aday olacak mısınız?

Kahramankazan’da üç dönem tüm enerjimle beraber çok güzel hizmetlerde bulundum. Halkın gönlünde taht kurduğuma inanıyorum. 2004 yılından bu yana üç dönemdir üst üste seçilmem de bunun kanıtı zaten. Bunu zirvede ve tadında bırakmak istiyorum. Kahramankazan halkına farklı alanlarda yine hizmet ederim ama zirvede bu sevgi bağıyla sonlandırmayı düşünüyorum. Biz sayın Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi ‘görev istenmez görev verilir’ anlayışını benimsemiş bir hareketin içinden geliyoruz. Ama sonuçta partimizin ve sayın cumhurbaşkanımızın kararına saygı gösteririz.

Kazan Köyü’nden metropol ilçeye

34 YAŞINDA BAŞKAN SEÇİLDİ

2004’te yapılan yerel seçimlerde, ‘Türkiye’nin en genç belediye başkanı’ unvanını kazanarak, 34 yaşında Kahramankazan Belediye Başkanlığı’na seçilen Lokman Ertürk, 2009 ve 2014 yıllarında yapılan yerel seçimlerde de görevine devam etti.

-------------------------------------
SEÇİME 1 KALA YAZI DİZİMİZ SONA ERDİ
--------------------------------------

BAKMADAN GEÇME!