Kayıt dışı tehlike saçıyor

Güncelleme Tarihi:

Kayıt dışı tehlike saçıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2022 09:34

Türkiye Elektrik Elektronik ve Benzeri Teknisyenleri Esnaf ve Sanatkârları Federasyonu Başkanı Yusuf Aslantürk, elektrik kontaklarından kaynaklanan yangınlara ilişkin bir değerlendirme yaptı.

Haberin Devamı

Aslantürk, elektrik ve sıhhi tesisat alanında yetkisiz ve kayıt dışı çalışan kişilerin tehlikelere zemin hazırladığına dikkat çekerek, “Kayıt dışının önüne geçmek gerekiyor” uyarısında bulundu.Sincan Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunun palet fabrikasında pazartesi akşam saatlerinde çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin uzun uğraşları sonucu kontrol altına alınarak söndürüldü. Yangın sonrası bölgede incelemelerde bulunan Sincan Belediye Başkanı Murat Ercan, “İlk tahminlere göre elektrik kontağından kaynaklandığı düşünülüyor. İtfaiyenin müdahalesiyle yangın tamamen söndürüldü” açıklamasında bulununca gözler yeniden ev ve iş yerlerinde bulunan elektrik kontaklarındaki tehlikeye çevrildi.Hürriyet Ankara’ya değerlendirmede bulunan Türkiye Elektrik Elektronik ve Benzeri Teknisyenleri Esnaf ve Sanatkârları Federasyonu Başkanı Yusuf Aslantürk, yaşanan sorunları dört başlık altında değerlendirdi:

Haberin Devamı

Kayıt dışı tehlike saçıyor

1-EHİL OLMAYANLAR İŞİN İÇİNDE

İlgili mevzuatlar çerçevesinde yapı denetim dosyası hazırlanırken yetkili elektrikçilerin mesleki faaliyet belgeleri ve yetki belgelerinin dosyaya konması gerekir. Oysa şu an elektrik ve sıhhi tesisat alanında çalışan kişilerin yüzde 50’sinin kayıt dışı çalıştığı görülmektedir. Kayıt dışı çalışanların yetkinliği, mesleki faaliyet eğitimlerine katılıp katılmadığı bilinmiyor.
Yapı İşletme Genel Müdürlüğü, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığının, kayıt dışı çalışanlar üzerinde önemle durmasını istiyoruz. Kayıt dışının önüne geçmek gerekiyor.

2-BİRÇOĞUNDA KAÇAK AKIM RÖLESİ YOK

1980-1990’lı yıllardaki elektrik iç tesisatlarının kalitesini arar olduk. Bugün yaptığımız incelemelerde, şu anki tesisatların içler açısı olduğunu görüyoruz. Birçok konutta kaçak akım rölesi yok. Kaçak akım rölesi, can güvenliği açısından oldukça önemli.Mal ve can kaybı açısından büyük sorunlara yol açan elektrik kontağından kaynaklı yangınların önüne geçmek için yapıların ruhsatları hazırlanırken, mesleki faaliyet belgelerinin meslek odaları tarafından istenmesi gerekiyor. Meslek odalarının vermiş olduğu mesleki faaliyet belgesinde, kişilerin yapmış olduğu işlerde, mesleki kriterlere uyup uymadığı kontrol edilebiliyor.

Haberin Devamı

3-ARA ELEMAN SORUNU YAŞANIYOR

Mesleki ve teknik eğitimde yaşanan sorunlar da sahadaki sorunları beraberinde getiriyor. Elektrik, elektronik ve sıhhi tesisat alanında eğitim alan Meslek Lisesi ve Meslek Yüksekokulu mezunlarının sahada yetkilendirilmesi gerekiyor. Her konuda akademik eğitim üzerinden yetkilendirme yapılmaya alışılmış. Durum böyle olunca mesleki anlamda Türkiye genelinde bir ara eleman sorunu yaşanıyor.

4-EHLİYETSİZ SÜRÜCÜDEN TEHLİKELİ

Yetkisiz, kayıt dışı çalışan bir elektrikçi bir evi, bir siteyi ve hatta bir mahalleyi yok eder. Yetkisiz bir elektrikçi, ehliyetsiz bir sürücüden daha fazla zarar verir. Bu nedenle ev ve iş yeri sahiplerine yapılacak elektrik ve sıhhi tesisat işlerinde meslek odasına kayıtlı, mesleki yetki belgesine sahip kişilere ulaşmak gerekiyor.

BAKMADAN GEÇME!