Kaygılarınızı yansıtmayın

Güncelleme Tarihi:

Kaygılarınızı yansıtmayın
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2020 23:25

Veliler dikkat! Doç. Dr. Seda Topçu uyardı: “Bu süreçte anne ya da babanın, çocuğunun yanında olması gerekiyor. Ebeveynlerin çocuklarına kaygılarını yansıtmadan rehberlik etmeleri önemli.”

Haberin Devamı

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seda Topçu, 31 Ağustos’ta uzaktan eğitimle açılıp, 21 Eylül itibarıyla da yüz yüze eğitime geçilecek olan yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde bazı tavsiyelerde bulundu. Özellikle de bu süreçte velilerin eleştiri yapmak yerine adapte olmaya çalışmalarının çocuklara büyük bir katkı sağlayacağına dikkat çeken Doç. Dr. Seda Topçu, şunları söyledi:

Kaygılarınızı yansıtmayın


ANNE-BABA YANINDA OLMALI

“Özellikle ilkokul çocukları kendi başlarına online eğitimi takip etmekte zorlanacaktır. Bu süreçte anne ya da babanın, çocuğunun yanında olması gerekiyor. Küçük çocukların gelişimsel olarak arkadaş ortamında deneyimleyerek ve sosyalleşerek yaşamaları gereken eğitim-öğretim sürecini, anne ve babanın kontrolünde yaşaması gerekecek.

ALIŞKANLIK KAZANDIRILMALI

Bazı velilerde, ‘Yüz yüze eğitimde çocuğum hastalanır mı, bu hastalığı büyüklerimize taşır mı?’ kaygısı yer alıyor. Yüz yüze eğitim öncesinde ebeveynlerin çocuklarına kaygılarını yansıtmadan rehberlik etmeleri önemli. Yüz yüze eğitimde fiziksel sağlığın korunması için sağlıklı beslenme, maske, mesafe ve hijyen kuralları çocuğa öğretilmeli. Okula gitmeden bu alışkanlığın kazandırılması sağlanmalı.”

OYUN VE SPOR ORTAMI SAĞLANMALI

“Çocukların öğretim hayatının yanı sıra sosyalleşmeleri de önemli. Ailelerin, çocuklarına oyun ortamı sağlaması önemli. Sağlıklı gelişim için temiz havada düzenli fiziksel aktivite ortamı sağlaması önemli. Yoksa obezite ve beraberinde getireceği kronik rahatsızlıklar geleceğimizin büyüklerinin sağlığını riske atacak.”

GÖRME PROBLEMLERİ ARTABİLİR

“Online eğitimin, ekran maruziyet süresini arttıracağını biliyoruz. Çocuklarda postür bozuklukları, görme problemlerini artırabileceği unutulmamalı. Ekran filtresi öneririm. Görme muayenelerinin de aksatılmaması önemli.”

ÇOCUK VE ÖĞRETMENİYLE İLETİŞİM

“Anne ve babaların, çocuklarıyla doğru iletişim kurmaları eğitimin en temel basamağı. Aynı zamanda aileler ile öğretmenlerin de sıkı iletişim kurmaları gerekiyor. Çocukla etkin iletişim kurmak çocukların ruh sağlığını korumada ve eğitim hayatlarındaki başarıyı sağlamalarında önemli. Dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu, özgül öğrenme güçlüğü olan ya da özel eğitime ihtiyaç duyan çocukların daha hassas ele alınması gerekiyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!