Karanlıktan aydınlığa uzanan başarı hikâyesi

Güncelleme Tarihi:

Karanlıktan aydınlığa uzanan başarı hikâyesi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2021 21:56

Doğuştan görme engelli 23 yaşındaki Ayşe Begüm Başbozkurt, dereceyle kazandığı hukuk fakültesinden mezun oldu.

Haberin Devamı

Birincilikle girdiği Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni geçen yıl başarıyla tamamlayan görme engelli Ayşe Begüm Başbozkurt, pandemi nedeniyle geçen yıl mezuniyet töreni yapılamadığı için mezuniyet sevincini bu yılki mezuniyet töreninde yaşadı. Bine yakın mezun ve ailelerinin katılımıyla Beşevler Yerleşkesi Güneş Meydanı’nda düzenlenen mezuniyet töreninde sahneye davet edilen Başbozkurt’u, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar ve Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Özen çiçek vererek tebrik etti. Başbozkurt, mezuniyet konuşmasında, görme engelli olarak hayatı boyunca farklılıkların birer eksiklik değil, zenginlik olduğu bilinciyle hareket etmeye çalıştığını belirtti. Yaşamı boyunca pek çok sorunla karşılaştığını kaydeden Başbozkurt, şu ifadeleri kullandı:

EĞİTİM HAKKI EŞİT TANINMALI

“Hem ilkokula başlarken hem de lise hayatına adım atarken birçok okul, sırf görme engelli olmam sebebiyle beni kabul etmek istemedi. Üniversite sınavında derece yapma hedefim bu şekilde ortaya çıktı. Eğitim hakkı herkese eşit biçimde tanınması gereken bir insan hakkıydı ve bir şekilde bunu gösterebilmek için bir şeyler yapmam gerekliydi. Üniversite sınavında aldığım puan, Türkiye’deki bütün hukuk fakültelerine yerleşebilmem için yeterli bir puandı fakat Türkiye’nin en iyi hukuk fakültesi Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi olduğu için burayı tercih ettim.” fakültenin Özel Hukuk Programı’nda Ticaret Hukuku üzerine yüksek lisansa başlayan Başbozkurt, hedefinin Ankara Üniversitesi’nde akademisyen olarak devam etmek olduğunu kaydetti.

GÖNÜLDEN KUTLUYORUM

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar da Ayşe Begüm’ü gönülden kutladığını belirterek, “Anayasamızda hem kadınlara hem engellilere pozitif ayrımcılık var. Bu en temel insan haklarından birisi. Ayşe Begüm de Türkiye 25.’si olarak Ankara Hukuk’a birinci sırada girdi. Şu anda da üniversitemizde yüksek lisansını yapıyor. Geçen yıl tören yapılabilseydi belki bu çiçeği o zaman verecektik ama bu seneye kısmet oldu” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!