Kanser hastalarına aşı uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Kanser hastalarına aşı uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2020 12:38

Prof.Dr. Meryem Albayrak, "Kanser hastalarında gerek hastalığın kendisi gerekse verilen tedavilere bağlı olarak, enfeksiyonlar daha sık görülmekte ve daha ağır seyretmektedir. Özellikle lösemi, lenfoma ve kök hücre nakli olan hastaların enfeksiyonlara karşı aşılanmaları son derece önemlidir “ dedi.

Haberin Devamı

Sonbahar ve kış aylarında COVİD-19 yanında zatüre ve grip enfeksiyonlarının artışı beklendiğini hatırlatan Türk Pediatrik Hematoloji Derneği Yönetim Kurulu sekreteri Prof.Dr. Meryem Albayrak kanser hastaları ve ailelerini aşı konusunda uyardı. Albayrak, "Kanser hastalarında gerek hastalığın kendisi gerekse verilen tedavilere bağlı olarak, enfeksiyonlar daha sık görülmekte ve daha ağır seyretmektedir. Özellikle lösemi, lenfoma ve kök hücre nakli olan hastaların enfeksiyonlara karşı aşılanmaları son derece önemlidir “ diye konuştu.

 

HANGİ AŞILAR YAPILMALI?

Pandeminin grip ve zatüre aşısına talebi artırdığını belirten Dr. Albayrak, kanser hastası teriminin çok geniş bir grubu kapsadığını, her hastanın kendi özelinde değerlendirilmesi gerektiğini, grip ve pnömokok aşılarının mutlaka doktor gözetiminde yapılması gerektiğinin altını çizdi. Lösemi çocukluk çağında en sık görülen kanserdir. Lösemili çocuklarda tedavinin bitiminden 3 ay sonra aşılamanın tekrarlandığını ifade eden Dr.Albayrak; kök hücre nakli yapılan hastalarda da vücudun çocukluk çağında geçirdiği enfeksiyonlara karşı oluşturduğu savunmayı unuttuğunu, bu hastaların da rehberler tarafından belirlenmiş çizelgelere göre tekrar aşılanması gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

 HASTAYA DA BAKANA DA AŞI

Prof.Dr. Meryem Albayrak “Grip ve zatture aşısı sadece kanseri yenen ve mücadele edenlere değil, onlarla yakından ilgilenen ailerine ve  hastayla teması olan sağlıkçılara da öneriliyor. Çünkü bu kişilerin taşıyıcı olarak enfeksiyonu hastaya bulaştırabileceği belirtiliyor” diyerek aşılamada koza etkisine de dikkat çekti. “Çocukları pandemi sürecinde ruhen ve bedenen korumak temel amaç olmalıdır. Maske-mesafe-temizlik kurallarını sevgiyle, korkutmadan anlatmak, beslenmede vitamin C ve D desteğinin yanında ilgiyle ve oyunla çocuklarımızı ruhen beslemek gereklidir” ifadelerini kullandı.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!