Kalecik'te bağ bozumu şenlikleri

Güncelleme Tarihi:

Kalecikte bağ bozumu şenlikleri
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2016 14:46

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin geleneksel olarak düzenlediği Bağ Bozumu Şenliği bu yıl da Ziraat Fakültesi Kalecik Bağcılık Araştırma ve Uygulama İşletmesi’nde çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Haberin Devamı

Etkinlikte bağ bozumu, üzüm toplanması, üzüm ezilmesi, bağ ateşinin yakılması ve pekmez kaynatılması renkli görüntülere sahne oldu. Kalecik’te gerçekleşen kutlamada konuşan Bahçe Bitkileri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ruhsar Yanmaz, bağ bozumunun yıllarca verilen emeğin, yapılan masrafların ve alın terinin hasat edilmesi anlamına geldiğini söyledi. Dekan Prof. Dr. Gökhan Söylemezoğlu da bölgede 153 çeşit koleksiyonun bulunduğunu, bunun Türkiye’nin üçüncü büyük asma genetik koleksiyonu olduğunu dile getirdi.

7 BİN YILLIK ÖYKÜ

“Bağ bozumu çok köklü bir gelenek” diyen Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş ise geleneği “Bu, 7 bin yıllık bir öykü” sözleriyle anlattı. Rektör Erkan İbiş şunları söyledi:

“Kafkaslardan Anadolu’ya gelen bir gelenektir. 5 bin yıldır da Anadolu’da sürdürülen bir gelenek. Bağ ve üzüm deyince bereket ve bolluk anlayışı vardır. Bugün burada binlerce yıllık geleneğin ve öykünün bir taşını koyuyoruz. Bunu yaparken de bu çok değerli alanı Üniversitemize kazandıran insanları anıyoruz. Bu bir vefadır. Kurumları ayakta tutan vefa duygusudur, emeklerin takdiridir. Bugün buradaki üretimlerde, burası bölgeye katkı sağlıyor, kaybolmuş Kalecik Karası’nı da yeniden kazandıran bu uygulama istasyonudur.

Haberin Devamı

Kalecikte bağ bozumu şenlikleri

DOĞAYA MİNNET VAR

Burayı Genel Müdür Halim Çorbalı tahsis etmiş. Ayaş çiftliğimizin tapusunu da Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu Muammer Güler beyin katkılarıyla aldık.Bağ bozumu sadece bir üzüm hasadı değil. Burada doğaya minnet var. Burada üretim heyecanı, ürünün sevinci, umudun başarısı var. Sonbahar renkleri içinde bu duyguları yaşamak ve bu bereketi için Allah’a şükretmek var. Bu bir duygu selidir.”Açılış konuşmalarının devamında bağ bozumuna geçildi. Rektör Erkan İbiş ve öğretim üyeleri ellerine aldıkları makasla salkımları topladı. Ardından toplanan üzümler ezildi, bağ ateşi yakılarak ezilen üzüm suyu kaynatılıp pekmez yapıldı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!