İzole olması gerekirken gezi fotoğrafı paylaştı

Güncelleme Tarihi:

İzole olması gerekirken gezi fotoğrafı paylaştı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2020 00:32

İzolasyonda olması gereken kişilerin toplum hayatına karışmaları halinde sağlıklı insanların hayatını tehlikeye attıklarına dikkat çeken Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, “Hamile olan bir tanıdığıma yüksek riskli teması olduğu için 10 gün istirahat raporu verdim. Aradan bir hafta geçmeden kendisinin Instagram’da Kapadokya´dan fotoğraf paylaştığını gördüm. Aslında Ankara’daki ikametinde izolasyonda olması gereken bir kişiydi” örneğini verdi.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın izolasyonda olması gereken 125 bin kişinin HES kodu sayesinde seyahat etmek üzereyken yakalandığı açıklamasını hatırlatan Doç. Dr. Kayıpmaz şunları söyledi: “İzole olmak ne demek? Ya COVID-19 hastasısınızdır ve testiniz pozitiftir ya da bu hastayla yakın temasınız olmuştur. Üzülerek ifade etmek istiyorum ki izolasyonda olması gereken bir kişi toplum hayatına karışıyorsa, toplu taşıma araçlarını kullanmaya kalkıyorsa veya markete gidiyorsa sağlıklı insanların hayatını tehlikeye atmış demektir. Özellikle hasta kişilerden ve hasta kişilerin temaslılarından ricamız sağlıklı insanlara da bu hastalığın bulaşmasını önlemek için ikamet adreslerinden ayrılmasınlar.

İzole olması gerekirken gezi fotoğrafı paylaştı


15 DAKİKADAN FAZLA SEYAHAT YAKIN TEMASTIR

Hamile olan bir tanıdığıma yüksek riskli teması olduğu için 10 gün istirahat raporu verdim. Aradan bir hafta geçmeden kendisinin Instagram’da Kapadokya´dan fotoğraf paylaştığını gördüm. Aslında Ankara’daki ikametinde izolasyonda olması gereken bir kişiydi. Başka bir örnek filyasyon ekiplerinden. Filyasyon ekiplerimiz hasta kişilerin evlerine kadar ilaçlarını götürüyor. Bir ekip bir hastamıza ilacını teslim ediyor, sonrasında o bölgedeki diğer hastalarla ilgilenmeye başlıyorlar. O sırada bir bakıyorlar ki biraz önce ilaç teslim ettikleri kişi maskesiz bir biçimde markete gidiyor. Hal böyleyken vaka sayılarındaki artış kaçınılmaz oluyor. Bir de 'temas' denilince sanki hasta kişiye dokunmak gibi anlaşılıyor. Aslında siz hasta bir kişiyle maskesiz, yüz yüze 1 metreden kısa mesafede 15 dakikadan fazla temas etmişseniz bu da yakın temastır. Veya otobüs, tren gibi bir toplu taşıma aracında maskesiz biçimde 1 metreden daha kısa bir mesafede 15 dakikadan fazla seyahat etmişseniz bu da bir yakın temastır. Kayıpmaz, salgınla mücadelede olmazsa olmazların düzgün maske kullanımı, fiziksel mesafeye uyma ve temizlik kurallarına uymadaki tedbirler ve izolasyon olduğunu da vurguladı. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!