İşte yeni scooter kuralları

Güncelleme Tarihi:

İşte yeni scooter kuralları
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2021 01:37

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yürürlüğe giren elektrikli ‘scooter’ yönetmeliğinin ardından ABB, ‘scooter’ların kent içi kullanımına yeni kurallar getirdi.

Haberin Devamı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından geçen nisan ayında Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren elektrikli ‘scooter’ yönetmeliğinin ardından, Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi de (UKOME) şehirde yaygınlaşan elektrikli ‘scooter’ların kullanımı, denetimi ve yetki esaslarına yönelik yeni kararlar aldı. Karara göre ilk etapta her ilçedeki nüfusunun üçte biri oranında elektrikli ‘scooter’a izin verilecek, 15 yaşından küçükler kullanamayacak ve azami hız 25 kilometre olacak. Elektrikli ‘scooter’la ilçe sınırlarının dışına çıkılamayacak ve sadece ABB’nin izin verdiği alanlara park edilebilecek. Yalnızca bisiklet ve taşıt yollarında kullanılabilecek, kaldırımda kullanımı ise yasak olacak.

OLUMSUZ HAVA KOŞULLARINDA KULLANIMA KAPATILABİLECEK

‘Scooter’ları kiralamak isteyen firmalar Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan yetki belgesi aldıktan sonra ABB Ulaşım Daire Başkanlığı tarafından çıkılan ilana dilekçe ile başvuracak. Firmalar tarafından yolculuk sonunda kullanıcıya, kullanım süresi, kullanım tutarı ile saat ve tarihi yazan fatura kesilmesi zorunlu olacak. Firmalar, olumsuz hava koşullarında kullanıcılara bilgilendirme yapacak, gerekirse ‘scooter’ı kullanıma kapatacak.

Haberin Devamı

BAŞVURU TARİHİ AÇIKLANDI

Öte yandan ABB Ulaşım Daire Başkanlığı tarafından çıkılan ilanla firmalar için başvuru takvimi de açıklandı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan yetki belgesi alan firmaların 21 Haziran-16 Temmuz tarihleri arasında ilçelerde kullanılacak ‘scooter’ sayılarını belirtir şekilde ABB Ulaşım Daire Başkanlığı’na yetki belgesi ve dilekçeleri ile başvurmaları gerekiyor. ABB Ulaşım Daire Başkanlığı tarafından firmalardan gelen talepler 60 gün içinde değerlendirilecek. Bu sürenin tamamlanmasının ardından UKOME yeniden toplanarak yetki verilen firmaların listesini açıklayacak.

İşte yeni scooter kuralları

Ankara’da bir ay önce beş arkadaş aynı anda tek bir elektrikli scooter’a binerken görüntülenmiş ve tehlikeli yolculuk sosyal medyada gündem olmuştu.

İLÇE İLÇE RAKAMLAR

Haberin Devamı

UKOME kararına göre ilk etapta 25 ilçenin tamamında toplam 9 bin 594 ‘scooter’ kullanımına izin verilecek. İlçelere göre dağılım ise şöyle:
Akyurt: 62
Altındağ: 660
Ayaş: 68
Bala: 43
Beypazarı: 81
Çamlıdere: 44
Çankaya: Bin 543
Çubuk: 152
Elmadağ: 75
Etimesgut: 992
Evren: 15
Gölbaşı: 234
Güdül: 42
Haymana: 48
Kahramankazan: 95
Kalecik: 65
Keçiören: 1564
Kızılcahamam: 46
Mamak: Bin 116
Nallıhan: 46
Polatlı: 211
Pursaklar: 262
Sincan: 915
Şereflikoçhisar: 56
Yenimahalle: Bin 159

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!