Islanan maske korumuyor

Güncelleme Tarihi:

Islanan maske korumuyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2020 23:46

Maskelerin, belli mikroskobik delikler içerdiğini belirten Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Yağmurdan ya da nemden dolayı maske ıslanmış ise özelliğini kaybeder. Maske ıslanırsa mikroskobik delikler büyüyor, bazı yerlerde iplikçikler birbirine yapışıyor. Oradan damlacıkların girmesi kolaylaşıyor” dedi.

Haberin Devamı

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Yağmurdan dolayı maske ıslanmış ise özelliğini kaybeder” dedi. Maskelerin, belli mikroskobik delikler içeren yapılar olduğunu ifade eden Ceyhan, şunları söyledi: “Maske ıslanırsa bu mikroskobik delikler büyüyor, bazı yerlerde iplikçikler birbirine yapışıyor. Oradan damlacıkların girmesi kolaylaşıyor. Zaten bu maskeler virüsün geçirgenliğini azaltacak, girmesini önleyecek yapıda değiller. Çünkü virüsler bu deliklerden çok daha küçüktür. Ancak virüs tek başına ağızdan çıkmayıp, damlacık şeklinde çıktığı için o damlacığı tutabilecek kadar küçük. O zaman o özelliğini de yitiriyor.”

Islanan maske korumuyor


KULLANMA SÜRESİ 4 SAAT

Standart cerrahi maskelerin maksimum kullanma süresinin 4 saat olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ceyhan, şunları söyledi: "Kişi eğer maskeyi ıslatmadan uygun bir şekilde saklayabilirse, örneğin el değmeyecek bir yere ya da plastik bir torba içine koyarsa, 4 saat daha kullanabilir. Bir gün sabah taktığınız maske ıslanmadığı sürece kişiyi akşama kadar idare edebilir; ancak ertesi güne bu maskeleri kullanmamak lazım. Bez maskeleri de yıkayıp daha sonra kurutup bu şekilde kullanabilirsiniz. Ayrıca biz doktorların kullandığı N-95 maskeler var. Biz o maskeleri akşamları ultraviyole ışınına tutarak, 5 gün kadar kullanabiliyoruz. Ancak vatandaşların böyle bir imkânı olmadığı için uzun süre kullanamazlar. Halkın normalde kullandığı maskelerin 1 günlük olduğunu unutmamak lazım."

Haberin Devamı

NEFESLE DE NEMLENEBİLİR

Maskeyi ıslatmamaya çalışmak gerektiğini ifade eden Ceyhan, “Nem maskenin gözeneklerini büyütüyor. Bazı iplikçikler birbirine yapışıyor. Bu sayede maskede bulunan deliklerin büyüklüğü artıyor. Maske süzme özelliğini kaybediyor. Tıbbi maskeler ıslanması durumunda kurutulup tekrar kullanılamaz. Yeni bir maske kullanılması gerekir. Nefes alıp verirken de maske nemlenebiliyor. Buna dikkat edilmeli” dedi.

BAKMADAN GEÇME!