İşitme kaybı tedavi edilmezse bunamaya neden olabiliyor

Güncelleme Tarihi:

İşitme kaybı tedavi edilmezse bunamaya neden olabiliyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2020 09:30

Dünyanın önde gelen bilimsel yayınlarından Lancet’te yayınlanan bir araştırma ilginç sonucu gözler önüne serdi. Demans yani bunama konusunda yapılan araştırmada, aslında işitme kaybı olanların sadece yüzde 40’ının işitme cihazı kullandığı, işitme kaybının tedavi edilmemesi durumunda bunamaya yol açabildiği bildirildi.

Haberin Devamı

BUNAMA RİSKİNİ ARTTIRIYOR

İşitme kaybının çoğunlukla yaşlılıkla birlikte ortaya çıktığı düşünülür, bu nedenle de pek önemsenmez. Ancak yapılan son araştırmalar konunun ihmale gelmeyecek kadar önemli olduğunu gösteriyor. Yapılan bilimsel araştırmalara göre, orta yaşta görülen işitme kaybı daha sonraki yıllarda demans riskini yüzde 40’a kadar artırıyor. Uzmanlar, işitme kaybının demansın en önde gelen ‘önlenebilir nedenlerinden’ biri olduğunu söylüyor.

45-64 YAŞA DİKKAT!

Dünyanın önde gelen bilimsel yayınlarından Lancet’te yer alan bir araştırmaya göre 45 ila 64 yaşları arasında görülen işitme kayıplarının derhal tedavi edilmesinin gerektiği vurgulandı. Uzmanlar bu süreçte görülen işitme kayıplarında işitme cihazı kullanmanın demans riskini önemli ölçüde azaltabileceğini belirtti.

DEPRESYONA DA NEDEN OLUYOR

Yapılan araştırmada, işitme kaybının hastaların sosyal etkileşimden kaçınma olasılığını artırması nedeniyle demans için bir risk faktörü olduğunu gösteriyor. Sosyal etkileşim olmadığında kişinin aldığı beyin uyarımı miktarı azalıyor. Bu nedenle işitme kaybından kaynaklı sosyal izolasyon durumu özellikle de ilerleyen  yaşlarda depresyona yol açabiliyor.

SİGARA İÇ KULAĞA DA ZARAR VERİYOR

Çalışmalar  işitme kaybını, sigara ve kardiyovasküler problemlerle de ilişkilendiriyor. Yani sigara içmek, iç kulaktakiler de dahil olmak üzere, vücudun kan damarlarına zarar veriyor.

İşitme kaybı tedavi edilmezse bunamaya neden olabiliyor


ERKEN TEDAVİ ŞART

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mahmut Tayyar Kalcıoğlu, işitmenin, insanoğlunun konuşma yetisini kazanabilmenin yanı sıra zihinsel ve sosyal gelişimi ile bunun sürdürülebilirliği açısından önemli olduğuna dikkat çekti. Kalcıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yenidoğan döneminden başlayan bu ihtiyaç, kaç yaşında olursa olsun tüm yaşam boyunca gereklidir. Yeterince işitemeyen bir yetişkin ve orta ileri yaştaki birey içine kapanabilecek, bu da demans riskine yol açabilecektir. Zamanında tanı konulan ve işitme cihazı ile rehabilite ve tedavi edilen orta-ileri yaş grubu bireyler, sağlıklı işitebileceklerinden içine kapalı olmaktan kurtulup sosyalleşebilecek. Böylece gelişmesi muhtemel demans gibi hastalıkların pençesine de düşmeyecek. Yeni nesil işitme cihazlarına bakıldığında, geliştirilen teknolojiler, kulaktaki kaybı karşılamakla birlikte, işitme kaybının beyindeki olumsuz etkilerini de azaltmaya çalışmaktadır. Bu nedenle, işitme kayıplı bireyler için olabildiğince erken teşhis ve tedavi son derece önemlidir. İşitme kaybı az ya da çok demeden teşhisinin ve gereken tedavisinin yolları aranmalıdır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!