İnşaatta dijital dönüşüm

Güncelleme Tarihi:

İnşaatta dijital dönüşüm
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2018 15:00

Türkiye’de ilk kez inşaat sektöründe dijital dönüşüm sempozyumu düzenlendi. Sempozyumda dikkat çeken başlıklar yer aldı.

Haberin Devamı

Aralarında Cambridge, Carnegie Mellon ve Colorado State gibi dünyanın önde gelen üniversitelerinden akademisyenler, Amerika, Kanada, Avrupa ve Türkiye’den uzman konuşmacılar, ‘BIM ve Ötesi: İnşaat Sektöründe Dijital Dönüşüm’ sempozyumunda bir araya geldi. İstanbul Teknik Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nin (ODTÜ) öğretim üyelerinin katkılarıyla Prota Mühendislik tarafından düzenlenen sempozyum, Tasarla-Uygula-Yakala-İlerle olmak üzere 4 ana oturumda gerçekleşti. Sempozyumda kent mimarisi, altyapı, şehir planlaması ve dünyadaki örnekler paylaşıldı. Türkiye için bu başlıklardaki ihtiyaçlar ve çözüm önerileri anlatıldı, robotik yaklaşımlar ve geleceğe yönelik teknolojiler masaya yatırıldı.

Haberin Devamı

“İNŞAA YAPMADAN SORUN TESPİT EDİLİYOR”

Katılımcılar arasında yer alan Carnegie Mellon Üniversitesi’nden Profesör Burcu Akıncı, yapı sektöründeki bu teknolojik yaklaşımda amacın sürprizlere yer kalmaması olduğunu vurguladı. Akıncı, “Çünkü şu anda yapısal işlerde, işlemlere ve başlıklara tek tek bakılarak sorunlar anlaşılmaya çalışılıyor. Burada BIM teknolojisi kullanıldığında ise daha binayı yaparken sorunları yakalayıp ne olduğunu anlayabiliyoruz, bu çerçevede çözüm üretebiliyoruz” dedi.

“HATA PAYI SIFIR, SÜRPRİZ YAŞAMAZSINIZ”

Ankara merkezli Prota Mühendislik Genel Müdürü Danyal Kubin ise BIM teknolojisiyle yapı sektöründe baştan sona her şeyin kontrol altında tutulduğunu belirtti. “Hata payı sıfır ve kesinlikle sürpriz yaşamazsınız” diyen Kubin şöyle konuştu: “Örneğin BIM’le yapılan bir inşaatta kesinlikle su basması yaşamazsınız. İnsan hatasının olmadığı yapılar inşa edersiniz. ABD’de BIM ile yapılan ve kontrol edilen inşaatlarda hem maliyet yüzde 13 düştü hem de insana bağlı hataların hiç yaşanmadığı tespit edildi. Ultra ileri bir teknoloji. Prota olarak bu sempozyumu düzenlemekteki amacımız Türkiye’de de bu sistemin yayılmasını sağlamak. Türkiye’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Ataköy- İkitelli, Kabataş Mahmutbey metroları BIM ile tasarlandı. Bu metrolar açıldıktan sonra hiçbir hata olmayacak. Hem daha kısa zamanda ve daha az maliyetli hem de daha ileri teknolojiyle yapılmış projeler bunlar.”

İnşaatta dijital dönüşüm


“DEPREM HASARI TESPİTİ İÇİN ÖNEMLİ”

Haberin Devamı

Cambridge Üniversitesi’nden Doçent Ioannis Brilakis de deprem sonrasında binalarda meydana gelen hasarlarda hızlı tespit için BIM teknolojisinin son derece önemli olduğunu ifade etti. Brilakis, “Haiti’deki depremi hatırlayın. Oradaki hasarı tespit etmek 3 yılı aldı. Bu teknoloji yetkililere ‘Şu binaları boş verin. Bunlara bakın. Bunlar daha fazla risk barındırıyor’ deme imkanı veriyor ve hasar tespiti hızlı yapılabiliyor” dedi.

“ENERJİ TÜKETİMİ ÖNCEDEN BİLİNECEK”

Yakın gelecekte BIM teknolojisine BIM denmeyeceğini belirten Hollanda Uygulamalı Bilimsel Araştırma Organizasyonunda (TNO) BIM Araştırmacısı Leon Van Berlo da tüm dünyanın bu teknolojiyi kullanmaya başlayacağını dile getirdi. Berlo, “Gelecekte, tasarımcılar ve mühendisler yapıları tasarlarken maliyet, enerji ve iş sağlığı gibi birçok başlığı net verilerle daha sağlıklı dizayn edilebilecek. Hatta konut veya mülk sakinleri-sahipleri daha oturuma başlamadan yapının ne ölçüde enerji tükettiğini bilecek” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!